Aydın için gördüklerim

Kuşadası kongre merkezinin aktif olarak kullanılması turistik yerlerde yöresel ürünlerin satılmasının teşvik edilmesi belli bir standardın sağlanması ve bunların tanıtılması için gerekli çalışmalar yapılması gereklidir. Kırsalda mahallelerde eko turizm uygulamasına geçilmelidir. Dışardan gelen turistlerin bu bölgelerde yaşayan insanların yaşantısına katılmaları sağlanmalıdır. Yöredeki üretim alanlarında geziler yapmaları sağlanmalıdır. 

Aydın’da hava alanı yoktur,  havaalanı yapılmalıdır. Mevcut havaalanına ek yapılarak yakın turizm merkezlerinden buraya seferler yapılabilir. Bölgede bulunan tarihi yerler bu şekilde daha fazla tanıtılabilir. Bölgeye ekonomik canlılık kazandırılabilir. Aydın’da yapılacak dünya çapındaki festivallerle bölge daha geniş çapta tanıtılabilir.

Antik kentlerin tanıtılmasının böylece aktifleştirilebilir Bunların UNESKO dünya tarihi listelerine alınmasının çalışılması gereklidir. 

Bölgemizde pamuk, incir, zeytinyağı, kestane üretimi önemli yer tutar. Bunların mamül madde haline getirilerek ticarete konu edilmesi sağlanmasıdır. 

Ayrıca zeytinyağı işletmelerinin çoğu yerleşim bölgelerinin içerisindedir. Tesislerde oluşan atık suların toplanması hususunda 2015/10 sayılı Genelgeye göre istenilen ölçüde havuz yapmak için arazi sağlanmalıdır. 

Jeotermal enerji santrallerinin çevreye olan etkileri hususunda bilimsel bir rapor hazırlanması 
bu kapsamda santrallerin ve yapılacak yatırımların denetlenmesi gerekmektedir. Sabaha karşı ve erken saatlerde Aydın’ın batı kesiminde jeotermal bölgelerinden gelen kokular bölgenin yaşamını kötü etkilemektedir. Bu termal sulardan sağlık alanında da yararlanılmalıdır.

Üniversitenin alt bölgesinde formun karşısındaki alanda üniversite ile ortak fizik tedavi merkezi oluşturulmalıdır. Batı ülkelerinde yaşlıların bakımları pahalı hale geldiğinden yapılacak bu tür sağlık kuruluşlarına sağlık turları sağlanabilir. 

Büyük Menderes nehrinin aşırı kirliliğinin neden olduğu sağlık sorunları bütün bölge için büyük tehdittir. Zaman zaman toplu balık ölümleri görülmektedir nehirde ekolojik yapı bozulmaktadır. Büyük Menderes nehrinin temizlenmesi için bütünüyle ele alınması gerekmektedir. Üniversite, Çevre Ve Şehircilik Müdürlüğü bu konuda ciddi çalışmalar yapmalıdır. Eskişehir örneğinde olduğu gibi nehrin temizlenmesinden sonra iki yanı mesire olarak kullanıma açılmalıdır. Bunun için mega projeler yapılmalıdır.

Çağdaş bir üniversite eğitimi için, Adnan Menderes Üniversitesi, üçe bölünerek, Aydın Merkezde Adnan Menderes üniversitesinden ayrı olarak Nazilli'de ve Söke'de yeni Üniversitelerinin kurulması gereklidir. 

Mesleki eğitimde ustalık ve ahilik değerlerinin işlendiği, öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği ile üretme kabiliyeti ve isteklerini ortaya çıkaracak yeni müfredat çalışmalarının yapılması gereklidir. 

İlimiz imalat sektörünün ihtiyacını karşılayacak meslek alanlarında ihtisaslaşmanın sağlanması gereklidir. Organize sanayi bölgeleri sadece yedek parça alım satımı yapmaktadır. Bir yerde sanayileşmiş ülkelerin yedek parça bayiliğini yapmaktadırlar. Bölgemize özgü motor sanayi ile uğraşan sanayicilerle iş ortaklıklar kurularak motor sanayi alanında yatırımlar yapılmaya çalışılmalıdır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.