Aydın Tekstil’in dünü bugünü

Çocukluğum 1950-1960 yılları arasında Aydın’ın Efeler ilçesi Cuma Mahallesinde geçti. Cuma mahallesi, birkaç zengin ve varlıklı ailenin dışında düşük gelirlilerin yaşadığı bir mahalleydi. O yıllar Aydın’ın nüfusu 25-30 bin civarındaydı, halkın yaşam kalitesi çok düşüktü.

1950’de iktidara gelen Demokrat Parti’nin, halkın refah seviyesini yükseltme vaadi vardı. Bu vaat gereği Aydınlı Başbakan Adnan Menderes’in himmeti ile 1953 yılında kurulan Aydın Tekstil A.Ş. 1954’te faaliyete geçti. Üç milyon sermayeli 600 küsur ortaklı bu fabrika, sadece Aydın için değil, aynı zamanda EGE bölgesi için de ekonomik ve sosyal öneme haizdi. 1200 işçisi ile üç vardiya çalışırdı. Aydınlılar için önemli bir ekmek kapısıydı. O yıllarda aileler çocuklarının tekstilde çalışmasından mutlu olurlar, övünürlerdi. Benim çocukluğumda Aydın’da günlük hayat, sabah Aydın Tekstilin vardiya borusu ile başlar akşam 22.30’da öten vardiya borusu ile sona ererdi, adeta hayatımızın bir parçasıydı. Aydın Tekstilin ürettiği poplin ve kadifeler yurt içinde ve yurt dışında büyük rağbet görürdü, her Aydınlı Aydın Tekstil’in ürünlerini kullanır, bundan mutluluk duyardı.

1975-80 arası Aydın Tekstilin yönetimine o günkü iktidar partisinin müdahalesi ile partililerin Aydın Tekstil yönetim kurulu üyeliklerine getirilmesi, “adama iş zihniyeti” ve bunun gibi sebeplerle Aydın Tekstil fabrikası krize girdi ve bu durum kötü sonun başlangıcı oldu.

Pazar günü Aydın Büyükşehir Belediyesinin mülkiyetinde olan Aydın Tekstil parkını gezdim. Gördüklerimin bir yanı insanı yakıyor, mahzun ediyor. Fabrika ana binası içimi sızlattı, üzüldüm.

Türkiye’nin tekstil sanayisinin lider kuruluşu Aydın Tekstil A.Ş.’nin müflis hale gelmesinin sorumluları acaba bunun hesabını nasıl verecekler? Aynı zihniyet Milli Aydın Bankası’nı da batırmıştır. Halkın tasarrufları heder olmuştur. Batan, Aydın Tekstil ve Milli Aydın Bankası’nın yanında halkın umutları, geleceği, iş yapma, bir ve beraber olma duygularıdır.

Son elli yılda Aydın Tekstil Fabrikasını, Nazilli Basma Fabrikasını, Köytaş Dokuma Fabrikasını çeşitli sebeplerden dolayı ekonomimiz kaybetti. Artık Aydın’ın bunun gibi kayıplara tahammülü yoktur. Aydın ili ekonomik gelişmişlik açısından Türkiye’de 8. Sırada iken, bugün ne yazık ki 16.sıraya gerilemiştir. Kent ekonomisi üniversite öğrencilerinin harcama potansiyeline muhtaç hale gelmiştir. Bu durum Aydın halkı için sürdürülebilir veya katlanılabilir bir durum değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum