Sabahattin AZAZİ

Sabahattin AZAZİ

Aydın Türkiye’nin ilk beş vilayeti arasında yer alır mı?

Merhaba.

Aydın, Türkiye'nin İlk Beş Vilayeti Arasında Yer Alır mı? Kısa bir cümleye çok şey sığdırılmış, güzel, anlamlı ve çok yönlü bir soru aslında. Cevabı “neden olmasın? "Büyük bir olasılıkla Aydın, Türkiye'nin İlk Beş Vilayeti arasında yer alır, evet. Muhtemelen üç bölüm halinde yayınlayacağız yazımızı.

Aydın İli için amacımız; meslek yaşantımızdaki 30 yıllık, Aydın’a kamu görevlisi olarak hizmet ettiğimiz 1993 yılından 2014 yılına kadar sonrasında da Nevşehir, Zonguldak, Ülkemiz Ekonomisinin Merkezi İstanbul’da da elde ettiğimiz bilgi, birikim, deneyim ve donanımlarımızı Aydın İlinin sosyal, ekonomik ve kültürel gelişme ve kalkınmasına, “Refah İli”  haline gelmesi için olanaklarım ölçüsünde “fahri ve gönüllü olarak” katkıda bulunmak amacıyla yerel gazetelerde 26 Haziran 2020 tarihinden 27 Aralık 2020 tarihine kadar 15 makale halinde yayınlanan ve Ülkemizin yetiştirdiği değerli DPT Müsteşarlığı  yapmış, T.B.M.M. çatısı altında milletvekili olarak ülkemizi Uluslararası Kurumlarımda başarıyla temsil etmiş Değerli Devlet Adamı Sayın İlhan KESİCİ’nin “çok güzel bir yazı” diyerek takdirlerini almış “Aydın'ı Türkiye'nin İlk Beş Vilayeti Arasında Yer Almasını Sağlayacak Fikir Proje Belgesini Kamuoyuna kısaca tanıtmak ve paylaşmaktır.” "Bilgi yüktür paylaşılmayınca” demiş Mevlana.

Aydın İli son yetmiş yılda ülkemizde ürettiği Gayri Safi Hasıla yönüyle sahip olduğu insan kaynakları, toprak ve su kaynakları yani tarım, turizm, gıda sanayi, madencilik, enerji potansiyeline rağmen hak ettiği değeri korumanın dışına 8.sıradan 22. sıraya gerilemiştir.

Milli Gelir’den aldığı pay yönüyle ilk sekiz il içinde olan Aydın  sahip olduğu toprak, su ve insan kaynakları potansiyeline rağmen son yıllarda hak ettiği noktaya gelememiş özellikle, son on yılda daha da  fakirleşmiştir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’dan kişi başına düşen milli gelir yönüyle; 2019 yılında 6.672 $’a gerilemiştir. Türkiye’de kişi başına düşen milli gelir  olan 2020 yılında 8,597 $’ın altındadır. Sürekli düşen gelir eğilimi gerek il, gerekse ülke ölçeğinde yaşanmaktadır(DİE, TÜİK ilgili yıllar).

Durumdan vazife çıkararak 01/05/2020tarihinde Aydın İli için Vizyon olarak belirlediğimiz (aslında 2003 yılında belirlediğimiz günümüz koşullarında revize ettiğimiz) “Aydın İlinin, Türkiye’nin İlk Beş İli Arasında Yer Almasını Sağlama Yolunda Çağdaş, Katılımcı, Örgütlü, Yaşam Standardı Yüksek, Yer Altı Ve Yer Üstü Zenginlikleri İle Yüksek Katma Değerli Tarım Ve Tarıma Dayalı Sanayisini Sürdürülebilir Biçimde Geliştirmiş, Rekabet Gücü Olan, Dijital Pazarlarda Söz Sahibi, Doğal Ve Kültür Mirasını Turizm Ve Eğitim İle Dünyaya Sunan, Dağlarından Yağ, Ovalarından Bal Akan Aydınhedefini gerçekleştirmek hatta Türkiye’de refah ve yaratacağı gelir yönüyle ilk beş il arasına yükseltmek, yüceltmek mümkündür. Şöyle ki:

-Özellikle son yıllarda gerek dünyada gerek ülkemizde gerekse ilimiz Aydında toplumların %1-2'sinin  çok zenginleştiği, % 98’nin fakirleştiği bir dönem olmuştur.

 “Dünyanın en zengin % 1'lik kesimi küresel servetin %82'sine sahip. Küresel ekonomik sistemin başarısızlığına işaret ediyor. Vergiden kaçınma, şirketlerin siyaset üzerinde artan etkisi, işçi haklarının uğradığı erozyon ve (çiftçiye, esnafa, sanayiciye, memura uygulanan) kemer sıkma politikaları gelir adaletsizliğindeki uçurumun derinleşmesinde başlıca nedenler. 2017 yılının başında bir kaynağın (OXFAM) raporunda Dünya nüfusunun yarısının servetinin 47 kişinin elinde.

Dünyadaki eşitsizlik bölgeden bölgeye ciddi farklılıklar göstermektedir. 2016’da, ülkenin en çok kazanan %10’luk kesiminin (en üst %10’luk gelir dilimi) toplam ulusal gelirden tek başına aldığı pay Avrupa’da %37, Çin’de %41, Rusya’da %46, Kanada ve ABD’de %47; Sahraaltı Afrika, Brezilya ve Hindistan’da %55 civarındadır. Ortadoğuda, tahminlere göre dünyanın en eşitsiz bölgesinde ise en üst %10’luk kesim ulusal gelirin %61’ine sahiptir. Bu göstergeler bir yerde ülkelerin sosyal demokrasi yapılarını, adil gelir dağılımını bir ölçüde göstergelerini de yansıtmaktadır. Ne kadar demokrasi o kadar adil gelir dağılım.

2018 yılı için Türkiye’de servet piramidinin en altında bireysel serveti 10 bin doların altında olan yetişkin sayısı toplam yetişkin nüfusun %82’sine tekabül ederken piramidin tepesinde bulunan yani bireysel serveti 1 milyon doların üstünde olan kişiler toplam yetişkin nüfusun %0.1’ine karşılık gelmektedir. Orta servete 10 bin-100 bin dolara sahip toplam yetişkin nüfus % 16’sı, 100 bin- 1 milyon dolar servete sahip nüfus %1,9 karşılık gelmektedir.

TÜİK 2020 yılına ilişkin Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarına göre; en yüksek gelire sahip % 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay %47.6'ya yükselirken, en düşük gelire sahip %20'lik grubun aldığı pay %6.1'e düştü. Yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,4 puanlık artış ile %13,9 oldu Taksit ödemeleri veya borçları olanların oranı %70,4 oldu. Nüfusun %58,3'ü evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını karşılayamadı. Nüfusun %11,5'i konut masraflarının hanelerine çok yük getirdiğini beyan etti. Finansal sıkıntıda olma durumunu ifade eden "maddi yoksunluk oranı" %26.5'tir.

-Zenginleşen  %2'lik kesim mal ve hizmet üretim araçlarını, sermayeyi, bilim merkezlerini, teknolojiyi, günümüzde en önemlisi dijital ekonomiyi, e-ticareti elinde tutan elinde tutan kesim olmuştur.

-Bu kapsamda ilimiz dolayısıyla ülkemiz ekonomisine; zenginliğin tabana yayılmasına “denizde bir kum tanesi olsa da” katkıda bulunabilmek mutluluk verecektir.

Katılımcılık ilkesi önünde tutularak, Aydın İlinin her kesimi dâhil edilmeye çalışılacağı,  kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ile yerelde halkın gözlemleri, ihtiyaçları ve düşünceleri de göz önüne alınarak toplumun ortak aklıyla AYDIN İLİNİ REFAH TOPLUMUNA DÖNÜŞTÜRME PROJESİ adı altında 10 proje tasarladık ve Projeler kapsamında şunları söyleyebiliriz:

Haftaya görüşmek dileği ve Saygı ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum