Bir Genel Seçim Havasındaki Yerel Seçimin Ardından…

30 Mart yerel seçimlerinin sıkıntı ve gerginliğini atamadık henüz.

Bu ülkede en azından yarım asırdır böyle bir genel seçim gibi

İstiklal Savaşı havasında bir yerel seçim görülmese gerek…

Yanmış, yırtılmış oy pusulaları, çalınmış “evet” mühürleri…

Hala kesinleşemeyen, bir o yana, bir bu yana sandık sonuçları…

Şaşkınlıkla izliyoruz olanları…

**

Alman vatandaşı oyunu bilgisayarından veya sandığına gider kullanır.

Bir milyarlık Hindistan kadar bile olamıyoruz. Hindistan’da vatandaş

Oy verme işlemini pil-batarya donanımlı bilgisayardan gerçekleştirir.

Biz de böyle olsa, Ali’nin, Veli’nin hatta Ömer’in oyunu da kullanmak için çaba sarf eder miyiz diye sormadan edemeyiz.

Adamlar için trafoya kedi girmesinin önemi ve anlamı bile yoktur. 

**

Aydınımıza gelelim…

Sayın Mustafa Savaş seçimde iktidarın gerçekleştirdiği uygulamaları arkasına alarak yola çıktı. Abim projesi beklenen ilgiyi uyandırmadı. Aydın’a geldiği gün bir emeklinin ayakkabısını göstermesi gündeme geldi. Aydın’a uzak sözleri arasında seçim süreci boyunca genelde vakur bir politika izledi.

Sayın Savaş’ın seçim çalışmaları sürecinin ardından Aydınlılara teşekkür mesajı yayınlaması ise seçim haftasının son günlerinde hoş bir anekdot olarak yer aldı.

Efeler'de Yalçın Beyi ilk dinlediğimde sağ kadanslı bir seçmeni etkilememesi mümkün değil diye düşünmedik değil. Siyasi rakiplerine karşı centilmence ve saygılı bir üslup kullanması gerçekten takdire şayandır.

Şu sözleri de ilginçti;

-Kazanırsam manevi yönden kazanırım, seçilemezsem işimi ilerletir, daha da zengin olurum, demekte.

**

Aydın’a değişim gerek.

Aydın’a baharlar gelecek.

Sloganlarını duyduğumuzda duygusallıklar çağrıştıran söylemlerin aksine MHP BŞB adayı Sayın Ali Uzunırmak ise, Çerçioğlu icraatları üzerine sert bir stratejiyi seçti. Ülke gündemini, özgürlüklerin kısıtlandığı alanları bir yana bıraktı. Varsa-yoksa Çerçioğlu eleştirisine yöneldi. Elindeki ayakkabı kutularında Çerçioğlu yolsuzlukları olduğunu aktardı. Sayın Ali Bey CHP seçmeninden mi oy alacağını zannediyor diye soranlar olmadı değil. MHP’den CHP’ye gidecek oyların engellenmesi idi asıl olan görüşleri yer aldı…

Efelerde Recep Taner, seçime zirvede başladı, seçimin tek galibi olgusu hâkim oldu bir ara. Çerçioğlu ile yaşadığı otogar mescidi polemiği de gündemde yer aldı. Kimi Recep Beye hak verdi, kimilerince din ve mescit üzerinden siyaset yapılması olarak söz edildi.

Birçok yerde “Büyükşehirde Çerçioğlu, Efeler’de Recep Taner” söylemi yer alıyordu. Ama Recep Taner ağabeyin siyaset tecrübesine rağmen izlediği yolda başarılarını arttırması, oylarının tırmanması beklenirken oylarının gerilemesi de araştırılması gereken ilginç bir durum olarak gözlendi. Geçtiğimiz Cuma günü Sayın Taner, partililerden helallik isteyip, değerlendirme ve özeleştirilerde bulundu.

**

Belediye ile ilgili yapılan eleştiri ve suçlamalarda Başkan ve Belediye yetkililerince açıklamalar yapıldı. Ağır ve kişilik haklarına saldırı mahiyetinde olanlar adalete taşındı. Bu arada Kent Kültür Merkezi, Yeni Otogar, Kent meydanı açıldı.

**

Artık karalama kampanyalı, yalan dolu, dedikodu siyaseti yapmak, adam dövmek, sövmek, kaba kuvvete başvurmak siyasette karşılık bulmadığı gibi tepkisel olarak da sandığa yansımaktadır. Halk artık bu tür adımlara prim vermemektedir. Aydın’da Çerçioğlu’nun kişisel oyu vardır. Aynı şekilde Nazilli’de Halük Başkanın da partisinden ayrı şahsına verilen oylar kazanmasında etkendir. Keza Karpuzlu ilçesinde de öyle. Koskoca Ortaklar Beldesini sırtlayan Ümmet Akın Germencik seçimlerini de kazanmıştır. Artık bu başkanlar CHP’nin, MHP’nin, değil hepimizin başkanıdır.

**

AKP’nin oyu, 2011 Genel Seçimlerinde 223.164 iken, 2014 yerelde 189.814 olur.        

CHP’nin oyu, 2011 Genel Seçimlerinde 240.041 iken, 285.148 oya ulaştı.

MHP’nin oyu, 2011 Genel Seçimlerinde 114.437 iken, 140.307 oya çıktı.

DP’nin oyu,  2011 Genel Seçimlerinde 7.272 iken, 1.929 oy olarak sandığa yansıdı.

Aydın’da HDP’den açılım başta olmak üzere Ak Partiye oy kaymasından söz edilmesine rağmen iktidar Partisi yine de düşüştedir.

**

Efeler Belediye Meclisinde CHP Toplam 18 üye, AKP 10 üye, MHP 9 üye ile temsil edilecektir. Mecliste 18/19 olan denge, Belediye Başkanı ve oyu nedeniyle şimdilik CHP lehine olmaktadır. Şartlar bıçak sırtıdır.

**

BŞB Belediye Meclisinde ise, CHP Toplam 32 üye, AKP 27 üye, MHP 22 üye ile temsil edilecektir. Mecliste dengeler muhalefet lehinedir. Bu duruma rağmen Topuklu Efe yerim dar oynayamam demeyecektir herhalde. Şüphesiz bir orta yol bulunacaktır.

**

Bir Aydın sevdalısı olarak, Büyükşehir Belediye Meclisinde çoğunlukta olamaması nedeniyle BŞB Başkanı Çerçioğlu’nun rahat çalışamayacağını aktaranların sevinç nidaları ile üyelere akıl vermelerine, bir yandan Başkanı düşürmekten söz edenlerin Aydın’da yaşadıklarına inanamayıp üzüntü duyuyoruz…

**

Aydın elimiz ve adı gibi aydın insanlarımız için her şey güzel olsun!

**

Yine de bizler,

Goethe’nin dediği gibi,

Çiçeğin dikeni var diye üzüleceğimize,

Dikenin çiçeği var diye sevinelim…     

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.