Bir muteber tüccar; Bayram Ali Boylu

Bayram Ali Boylu, Aydınımızın muteber tüccarlarındandır. Bundan 40 yıl evvel şehrimizin gıda ticaret merkezi,  çarşıdaki vakıflara ait “Kasaplar ve manavlar hali” idi. İç avlusunda Aydın’ın bütün kasap esnafı hizmet verirdi. Eskiden mahallelerde kasap dükkânı açılmazdı. Et ihtiyacını vatandaş “Kasaplar çarşısından” temin ederdi. Binanın iç ve dış kısmında sıra sıra dükkânlarda toptan ve perakende gıda satışı yapılırdı. Zamanına göre oldukça düzenli çağdaş bir çarşı görünümü vardı. Çarşının dış cephesinde, günün her saatinde hizmet veren Manavlar çarşısı” vardı.

Bu vakıf dükkânlarından birinde hizmet veren,  Bayram Ali Boylu tanınmış bir peynir tüccarıydı. Toptan peynir ticareti yapardı. Bayram Ali amca Erzincan yaylalarında yaptırdığı tulum peynirini bu çarşıda pazarlardı. Eskiden işler itimada dayalı olarak görülürdü. Senet, çek pek kullanılmazdı. Herkes sözünün eri olurdu. Bayram Ali amca belki hayatında hiç senet imzalamayan, sözü senet olan tüccarlardandı. Babamın tüccar arkadaşlarındandı. Hatır gönül ehli, çalışkan iş ahlakı yüksek bir tüccardı. Aydın’da ilk patates ekimini başlatan eski bir patates toptancısıydı. Çalışmayı çok severdi. Çalışkan insanları teşvik eder, yardım elini uzatırdı.  Başarı onun için çok önemliydi. İş başaran esnafın yanında olurdu. Umurlu’da 135 dönüm çay yatağı bir tarla satın almıştı. Tarlanın ekime elverişli hale getirilmesini bizzat kendi çalışarak yaptı.  Etrafını tarlanın içinden çıkan taşlardan kendi eliyle iki metre yükseklikte duvar ördü. Tarlayı şeftali ve mandalina fidanları ile bahçeye çevirdi. Aydın’a ilk şeftali ağacını getiren,  Bayram Ali amcaydı. Etrafındaki komşularına da fidanlarından bedava dağıttı. Burası onun hatırası olarak cennetten bir köşe gibi oldu. Artık çocuklarının hizmetindedir.

Rahmetli beni çok severdi. Zaman zaman tevazu gösterir ziyaretime gelirdi. Bir gün;  “Orhan benim yaşımı kırka indirsinler bütün servetimi vermeye hazırım” diye espri yapmıştı. Kendisi erdemli bir aile reisiydi. Oğlu olmadığından kızlarını hesap kitap işlerinde çalıştırır, onların yetişmesine özen gösterirdi. Aydın Rotary Kulübü eski başkanı Aydın’ın sevilen entelektüellerinden Necdet Evlimoğlu, onun damadıdır.

Rahmetli Bayram Ali Boylu amca vatanını, milletini çok seven inançlı bir kişiydi. Çarşı esnafından ve tüccarlarından yeri doldurulamayandandır. Hatırasını saygıyla anar, Allahtan rahmet dilerim.

Ruhu şad olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.