Bir yanda afet, bir yanda ayaz

6 Şubat 2023 Pazartesi Günü Kahramanmaraş ili Pazarcık ile Elbistan ilçeleri merkez üssü olan, 7,7 ve 7,6 şiddetinde meydana gelen deprem görülmedik büyük yıkım ve afetlerden biri olarak şüphesiz tarihte yer alacaktır.

İlk anda darbe alan, ayakta kalan binaların ikinci sarsıntı ile yıkılması üzerine kayıplar daha da artmış, Şu an itibariyle 17 bin 406 insanımız hayatını kaybetmiş, 72 bin yaralı, 64 bin 444 bina da yıkılmıştır. 10 il, 13 milyon 500 bin insanımızın etkilendiğini öğreniyoruz. Deprem olan 10 ilimizde 3 ay süre ile OHAL uygulamasına geçildi.

85 milyon insanımız birlik oldu, evlerindeki insanlar bizler; rahatça yemek yiyemedik, uyuyamadık, yastık diken oldu, yüzümüze battı adeta. Huzursuzluk içinde kaldık. O soğukta yıkıntılar arasında kalanlar yanında, bir o kadar görev yapanların şartları içimize acı olarak yansıdı adeta. Şimdi de HİPOTERMİ tehlikesi endişesi yaşanmaktadır.

Ülke insanımız yardım için atağa kalkmış, görevliler haricinde gönüllü olarak yardım için gitmeye çalışanlar yanında, yerel yönetimler, dernekler ve insanımız bir şeyler yapamaya çalışmakta, şehrimizden onca yardım taşıyan tır araçları uğurlandı.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, bakanlarının bir aylık maaşlarını ve bütün devlet memurlarının bir günlük yevmiyelerinin Deprem yardımı olarak Türkiye’ye gönderilmesi için talimat verdiğini öğreniyoruz. Pakistanlı bir iş adamı 30 milyon dolar yardım gönderiyor. TBMM deki milletvekillerimiz de birer maaşlarını bağışlıyorlar.

2023 Genel seçimleri için hazineden Ak Partiye 653, CHP’ye 348, MHP’ye 170, HDP’ye 179, İyi Partiye ise, 153 milyonluk yardım yapılıyor. Bu para ile (yaklaşık 1milyar, 500 milyon) deprem bölgesinde neler yapılmaz ki. Bir dostumuz 2000 yılında “geçici deprem vergisi uygulaması” ile 40 milyar dolara yakın bir bütçeden söz etmişti.

AKP sözcüsünün “Cumhur ittifakı olarak hepimiz sahadayız” sözü ilginçti. Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise; “sıkıntı sosyal medyada yayılan yanlış haberler” dedikten sonra ekonomik destek talebinde bulundu. İstanbul BŞB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yardım tırları ile deprem bölgesindeyken, yöreden vekillik yapmış Sayın Hanımefendi tarafından ne işin var burada şeklinde tavırlara hedef olduğunu izledik. Sayın Ulaştırma Bakanı ise, Hatay havaalanında çalışan Ankara BŞB görevlileri için havaalanı onarımı yapmadıklarını sadece depremden bozulan havaalanının molozlarını taşıdıklarını aktararak, hava alanını tamir ediyoruz diyen muhalefetin kötü siyasetini millete havale ettiğini bildirdi.

Oysaki her gelen iyi niyetle ve destek için geldiği şüphe götürmez bir gerçek iken, acıların paylaşılması amacı güdülürken, hoş geldin denilerek karşılama, Moloz atana dahi bir yardım olarak teşekkür edilmesi birlik ve beraberliğimiz için ne derece önem taşıdığı da bir gerçektir.

Hemşerimiz Profesör Dr. Övgü Ahmet Ercan, sosyal medyadan yaptığın paylaşımda yaklaşık 192 bin bin kişinin enkaz altında kaldığından söz etmiştir.

İskenderun’da yaşayan Selda Hanım ise, ilgi çeken bir destek talebinde bulunuyor. O da yardım kolilerine kefen bezleri konulması, cenazeler için kefen bezi temininde sıkıntı yaşandığını, naylonla gömülenler olduğunu da aktarıyor. İşin vahameti de burada bir kat artıyor.

Böylesi büyük bir afette büyük sıkıntılar yaşanması normaldir. Bunun yanında dağıtım, dağılım sıkıntıları, yağmalar, hırsızlıklar yaşanmıştır. Sosyal medyada bu olanlar izlenmektedir.

GSM sisteminde büyük güçlükler yaşanmış ve de yaşanmaktadır. Ulaşılamayan, aranıp da cevap verilmeyen telefonlar umutların azalmasına neden oldu. Bir yandan twitter ile ilgili kısıtlamalar ve bant daraltıldığı şeklindeki iletişimde şikâyetler yansıdı.

Şu netameli coğrafyada olmanın bedeli bir yanda, çekilen acılar bir yanda… Her şeye rağmen içimizde umudumuz var. Bu millet, Atatürk önderliğinde İstiklal Savaşı vermiş ve küllerinden yeniden doğmuştur.

Yıkıntılar arasında iğneyle kuyu kazar gibi, can kurtarmaya çalışan 66 değişik ülkeden gelmiş ekipler, Hastanelerde sağlık görevlileri, doktorlarımız, adeta destan yazmaktadır. Onların yaşadıklarını en batı ucundaki insanımız bilmekte ve o sıkıntıyı ruhunda taşımaktadır. Bu millet birlik ve beraberlik içinde oldukça aşamayacağı güçlük yoktur. Gerektiğinde vefayı da cezayı da değerlendirecektir…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.