Bodrum Hakimi

Bu toplum çok şeyler üretirdi. Bir yandan duygu dolu insanlardık aslında. Yaşanan acılar, intiharlar, ölümler bir destana dönüşür, türküler yakılırdı. Bodrum Hakimi Türküsünü duymayanımız çok azdır. Bodrum Hakimi filmi de çekilmişti.

1906 doğumlu Cumhuriyet döneminin ilk kadın hakimlerinden Kütahya ili Tavşanlı ilçesinden Mefaret Tüzün hanım, 1951 yılında Bodrum ilçesi hakimliğine tayin edilir. Burada iddiaya göre yasak aşk sonrasında evinde intihar ettiği anlatılır.

Çok ilginçtir ki, intiharının bir gün öncesindeki gecede yaşanan bir olay iç sızlatıcıdır. “Uslu Dur Kadınım Çıldırtma Beni” şarkısının bestecisi Zeki Duygulu Milas’ta yaşamıştır.

"Uslu dur kadınım çıldırtma beni

Ben artık bildiğin o ten değilim

Bir başka yağmurla ıslak mendilim

Yeter artık ağlatma beni

Uslu dur kadınım çıldırtma beni"

Bu şarkıyı, Zeki Beye 1954 yılında Milas’taki konserinde hatta Tüccar Kulüp'te olduğu da anlatılır, arka arkaya üç kez söyletip de ertesi gün intihar eden Bodrum Hâkimi Mefaret Tüzün Hanım’ın gönlünde ne yaralar açtığı bilinmez ama Hâkim hanımın intiharı sır perdesi olarak kalsa da adına yakılan türküsü kalır, hatıralarda yadigâr...

**

“Bodrumlular erken biçer ekini,

Feleğe kurban mı gittin Bodrum Hâkimi

Nasıl kıydın Mefaret Hanım kendi kendini,

Çifte doktorlar doğradı o beyaz tenini

Hâkim hanımın memleketi Kütahya Tavşan,

Hâkim hanım sen eyledin bizleri perişan

Nasıl astın Mefaret Hanım ipe de kendini

Altın makas gümüş bıçak ile doğradılar tenini…”

Milas dönüşünde 17 Mayıs 1954 günü evinde iple asarak Hâkime Hanım intihar eder. Vefatının ardından "Uslu dur kadınım çıldırtma beni" şarkısını Zeki Duygulu beyefendinin olaydan etkilenerek bir daha söylememesi, Bodrum Hâkimi Mefaret Tüzün Hanım’ın bir iddiaya göre yasak aşk, bir başka iddiaya göre idama mahküm ettiği kişiye aşık olduğu söylentileri sonrasında, okuduğu Kur’an, namaz kıldığı seccade ve orada intiharı insanımızın duygu ve ar yükünü gösteren geçmişin önemli bir dönemi, gözlemi olarak bize bir insani miras olarak kaldı desek yanlış olmaz herhalde...

Ruhları şad olsun...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum