Mehmet KIZILASLAN

Mehmet KIZILASLAN

Bu Ülkenin Üreteni Çalışanı Çıkmazda

 

Vergi affı, SGK affı diye yeni bir sayfa açtı hükümet. Sıradan vatandaş zannetti ki vergisini ödemeyenlerin borçları silindi. Sigorta primini ödemeyenlerin borçları silindi.

Sordular hep “ Ödeyenler cezalandırılıyor mu? Ödemeyenlere hep af mı geliyor?” 

Alın size bu soruların cevabı olacak,  bir af belgesinden bilgiler aktarıyorum:

BORC ASLI                     :    4. 562, 17

GECİKME ZAMMI            :  11. 797, 64

TEFE / FE.  GEC. ZAMMI :     2. 649,33

Buradaki rakamlar ne anlatıyor, açayım isterseniz sizlere.

Borç aslı 4.562 TL 17 kuruş imiş. Ama sistem bu borca karşılık 11.797 TL 64 kuruş gecikme zammı yazmış.

Ödenmez duruma getirmiş.

Bugün Hükümet bu 11.797 TL 64 kuruş gecikme zammı yerine 2.649 TL 33 kuruş ödeyiniz demiş.

Ödenebilir hale getirmiş.

Öncelikle Allah razı olsun, dört bin beş yüz atmış iki liralık asıl borcu ödeyemeyen sigorta borçlusunun borcunu ödenir hale getirdikleri için. Bu borca karşılık İki bin altı yüz kırk dokuz TL de, yeni gecikme zammı yazdıkları için.

Şimdi Vergi kaydı olmayan vatandaşlarımıza sesleniyorum. ve vergi nedir, sigorta pirimi nedir bilmeyen ve oturdukları yerde ahkam kesenlere sesleniyorum.

Yukarıdaki rakamlara göre borca af gelmiş mi?

Faizlerinde indirim olmuş ama, yeni faiz ve gecikme zammına da baktığınızda Ana paranın neredeyse % 58 Fazlası bir, faiz ya da, adı her neyse, gecikme zammı yazılmış mı? 

Evet tamı tamına ana paranın  %58 fazlası bir gecikme faizi ile birlikte bu ödenecek bir sene içinde iki kez aksatılırsa borç eski haline dönecek.

Allah ınızı severseniz bu anaparayı ödeyememiş borçlu, bundan sonraki sigorta primleri ile birlikte eski borcunu nasıl öder dersiniz?

Borcu bu kadar az olan ne yapar, yapar öder ama diğer bazı evraklarda tam bu rakamların 20 katı fazla rakamlar gösteren belgeler var elimde. Düşününüz iki ayda bir 8000 TL eski borç ve ayda bir de 3000 TL yeni Sigorta pirimi ödemesi gereken bir işveren düşününüz. Yanında 8 kişi çalıştıracak ve bu borçları kapattıktan sonra sekiz elemanın asgari ücretten 5200 TL de maaşlarını ödeyecek. Kira ödeyecek elektrik su ödeyecek. Üretimine devam edecek öylemi?

Sizlere bir şey söyleyeyim mi?

Borçlarını taksitlendiren, yanında 8-10 kişi çalıştıran KOBİ lerin çokları bu borçları ödeyemez ve kapatır gider.

İşsizlik yeniden hortlar. Yaz ayları geçince de bu memleket de Allah korusun KAOS başlar.

Bu ülkenin üreteni çalışanı çıkmazda dedim ya sizlere, alın size sebebini açıkladım.

Peki alternatifi ne kardeşim? Diyorsunuz değil mi?

Alın sizlere çözüm. Bu borçlar 36 aya değil de tam 120 aya yayılmalı. İki ayda bir 8000 TL ödemesi gereken borç ayda 1200 TL ye indirilmeli. Bu bir.

İşçi sigorta primleri bugünkünün en az yarısına indirilmeli. Kaçak sigortasız çalıştırılan işçiler kayıt altına sokulmalı. Bu iki.

Ülkemde 3 milyon vergi mükellefi en az 15 Milyona çıkarılmalı. Bu üç. Bu gün bir vergi mükellefinin üzerine üretmeyen tüketen 24 kişi düşüyor. Bunun hemen azaltılması  gerekiyor. Bu dört.

Eğer Kazanç yerine, harcamalardan yani, tüketimden vergi alırsanız, bu vergi ödeyenlerin sayısı otomatik olarak 40 milyona çıkacaktır ve vergi oranını %10 a indirseniz bile hazineye giren para artacaktır. Bu beş.

Benden söylemesi, bu yeniden yapılandırılan borçların yarısı ödenmez. Ödeyemeyenlerin birçokları da iş yerlerini kapatıp, iflaslarını isterler.

Siz bu 8-10 işçi çalıştıran binlerce iş yerinin kapanmasını istemiyorsanız, yol yakınken bir çare bulunuz, Siz bir çözüm ortaya koydunuz, ama gerçek çözüm bu değil. Daha iyisini bulmalısınız. Bırakınız üçkâğıtçılara HİBE ler vermeye Çalışan üretenin borçlarını yayınız, Primlerini ve vergilerini azaltınız.

Elinizdeki paraları da hibe olarak dağıtmak yerine, üretime devam edenlerin faizlerinin kaldırılması olarak kullanınız. Hem elinizle para vermemiş olursunuz. Hem de üretenin yanında olduğunuzu göstermiş olursunuz.  Saygılarımla.

                             

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum