Bugün bayram!

Bu sabah neler oldu hiç sormayın! İç işleri bakanından ceza yememek için yaptıklarımı anlatsam gülmekten kırılırsınız.

Fazla merakınızı zorlamadan hadi anlatayım. 22 Nisan bu çarşamba günü sabahı, herkes gibi evdeyim. 23 Nisan’da bayramda çocuklarımıza armağan edeceğim yazının hazırlıkları içindeydim. Zihnim, konuya odaklanmış vaziyetteydi. Kendime okkalı bir sabah kahvesi yapayım dedim. Mutfakta kahve pişirmeye başladım. Ağır ve kısık ateşte… Hem elim hem gözlerim cezvede ama zihnim 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda. Öyle dalmışım ki; çocukluğumdaki bayramlar, okuduğum şiirler, benim çocuklarımın bayramları ve yarın biraz içimiz burkularak okulsuz, öğrencisiz, öğretmensiz, velisiz ve protokolsüz bayramlar...

Bomboş, sessiz meydanlar...

Korona virüsü salgını... Ve bütün ülkede yaşanan acılar, ölümler. Hepsi bir filim şeridi gibi, gözümün önünden akıp geçti. Bir baktım kahve taşmış; köpükleri ocağın etrafına dağılmış.

Eyvah, eyvah ben çok fena daldırmışım. Sanki kahve pişirdiğimi unutmuşum. İyice dalmışım çocukların bayram coşkusuna, heyecanlarına.

Hemen ocağı kapattım, cezveyi indirdim. Biraz okkalı kısmı, köpükleri falan gitmiş.

Ama olsun.

O pırıl pırıl, tertemiz, aydınlık geleceğimiz o çocuklarımıza helâl olsun! Altından, petrolden, milyar dolarlardan da değerli hazinemiz olan o sevgili yavrularımıza bir kahve değil, kırk kahve değil yüzlerce binlerce kahve helal olsun!

Biraz endişe, panik, hatta korku diyebilirsiniz, içimden iç işleri bakanından yiyeceğim cezayı düşünüyorum, aman mutfağa girip, ortalığın halini görmesin diye… Ocağın etrafını, taşan köpükleri güzelce sildim. En ufak bir delil, leke görünmeyecek şekilde temizlik yaptım. Oh! Çok şükür cezadan yırttık. Ama çok büyük iş yapmış gibi benim de sevincime diyecek yok.

Bu sabah başımdan geçenleri anlatmamı evinizin bir köşesinde otururken yapılan hoş bir kahve sohbeti kabul edin lütfen!

Bugün 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Bugün büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 23 Nisan 1920 tarihinde Gazi Meclis’te karar alıp, çocuklarımıza bayram olarak hediye ettiği gündür.

Milletlerin tarihlerinde önemli günler, aylar, yıllar ve unutamadığı olaylar vardır; 29 Ekim 1923 Cumhuriyet Bayramı, 30 Ağustos 1922 Zafer Bayramı gibi...

İşte 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı da tarihimizde, yüce Gazi Meclis’in aldığı tarihi bir kararlardan biridir. 100 YIL öncesinden çağını okuyup, bir asır sonrasını bugünleri görerek, tarihe kayıt düşmüştür. İşte o lider, ufuk, vizyon sahibi asker, siyaset ve devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür. 

Bugünlere hiç kolay gelmedik. Bu aziz toprakları vatan yapma uğruna kan, çile, gözyaşı döktük; şehitler verdik. Bedeller ödeye ödeye bugünlere geldik. 

Biliyorum hepimizin içi yanıyor. Hastalarımız var tedavisi devam eden... İki binin üzerinde kayıplarımız var. Bizim sağlığımız için çırpınan sağlık çalışanları var.

Bu bayram evlerimizde buruk, yüreklerimizde coşkulu geçecek. Bu acı olaylara ve evlerimizde kapanmış halimizle dik durup, bu amansız savaşı kazanmalıyız. Herkesin, bilhassa bayramlarını gönlünce kutlayamayan sevgili çocuklarımızın morale ihtiyaçları var. Hem de çok.

Gene fedakârlığı bizler, anne babalar, diğer büyükler olarak biz yapacağız. Bayramın havasını önce evlerimiz, balkonlar vb yerleri asıp süsleyecek, hep beraber milli marşımızı söyleyeceğiz.

Çocuğumuzun bildiği bayram şiirleri, neşeyle oynadığı bayram oyunlarını bir bayram havası yaşatarak gösterilerini evde sergileteceğiz.

O minik yavrularımızın küçücük yürekleri, zihin ve hayal dünyalarında düşündüğü, özlediği bayram sevinçlerini elimizden geldiğince vermeliyiz. Hane halkı, anne baba akışları, tebrikleri, takdir ve bayram ödüllerini de unutmayalım.

Haydin eller bayraklar...

Alkışlayın, tempo tutun!

Bunlar bizim çocuklar...

Rahat, hazır ol..! Selam dur..!  

Komut verildi.

Resmigeçit töreni başlıyor...

Protokol ayakta...

Saygı ve huşuyla selamlıyor...

Belediye bandosu tören marşları çalıyor...

Türküler, şarkılar.

Çocuklar ve oyunlar...

Her yer bayrak...

Her bayrak çocuğumuz...

Anneler! Babalar!

Büyük-küçük bütün Türkiye ayağa kalkınız...

Bugünün küçükleri, yarının büyükleri,

Bayram çocuklarını hep beraber alkışlayalım.

Bayramın kutlu olsun Türkiye!

***

Hani ‘zihnim 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda’ demiştim ya! Pamukören Belediye Başkanlığı yaptığım yıllara gittim. Tam 33 yıl önceydi. Fotoğraftaki o günün küçükleri olan kızlarımdan biri avukat, diğeri mimar öğretim üyesi oldu.

Kalın sağlıcakla.

ali-aksut-001.jpg

aksut-kardesler-003.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum