CHP kongresinden ‘intikam’ çıktı

2019 Türk siyaseti için tam bir dönüm noktası. Bir tarafta yerel seçimler diğer tarafta başkanlık seçimi ülkenin kaderini belirleyecek. Partiler seçim çalışmalarına tam gaz devam ediyor.

2018 yılı siyasetin iyiden iyiye kızışacağı partilerin kendi iç dünyalarında hesaplaşacağı ve nasıl bir rota izleneceği noktasında da belirleyici olacak.

İşi sıkı tutan partiler bir taraftan da kongrelerine devam ediyor. Aydın yerelinde ise artık partiler il kongrelerine start vermiş durumda.

Ana muhalefet partisi CHP’de ise İl Kongresi 7 Ocak 2018’de gerçekleşti. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çeçioğlu ile CHP Aydın Milletvekilleri Metin Lütfi Baydar ve Hüseyin Yıldız’ın destek verdiği Ali Çankır, tek liste halinde gidilen seçimlerden başkan olarak çıktı.

Ali Çankır’ın başkan seçildiği kongrede tek liste vardı. Buna rağmen Çankır, kongreyi eline yüzüne bulaştırdı. CHP Aydın İl Kongresi’nde, “Efeler İl Kongresi’ne aday" olarak büyük bir skandala imza attı. Bu durum “tüzüğe ve Siyasi Partiler Kanunu'na aykırı olduğu” gerekçesiyle kongrenin iptali için seçim kuruluna başvuruda bulunulmasına neden oldu.

Efeler ilçesini il yapan Çankır, sosyal medyada geniş yankı buldu. Elvan Özbil adındaki bir partili; “Efeler il kongresi bittiğine göre Aydın il kongresi ne zaman yapılacak?” diyerek ti’ye aldı.

Bir başka itiraz konusu CHP Parti Tüzüğü’nde son yapılan değişikliklerle getirilen yönetim organlarındaki genç ve cinsiyet kotasına uyulmamasına oldu. Söze geldi mi gençlere ve kadınlara önem verdiğini söyleyenler uygulamada tam tersini yaptı.

Listeye bakıldığında Çerçioğlu, Baydar ve Yıldız siyasi ortaklık konsorsiyumunun izlerini görmek mümkün. Dikkatimi çeken bir başka konu ise önceki yönetim zamanında Disiplin Kurulu’na sevk edilen Tuba Özturlar ile Burak Yılmaz Disiplin Kurulu üyesi olmaları oldu.

Şimdi sıkı durun!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, CHP Aydın İl Başkanı Bayram İnci, Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, CHP Söke İlçe Başkanı Hüseyin Gündüz’ün aralarında bulunduğu siyasilere yönelik kumpas ve kirli para trafiği konularında ses kaydı ortaya çıkması nedeniyle CHP’den ihraç edilen Çerçioğlu’nun prensi Fatih Akkentli’nın kız kardeşi Gizem Polat da Disiplin Kurulu üyeleri arasında bulunuyor.

Çankır’ın toparlayıcı olması gerek ancak eline tutuşturulan liste ‘intikam’ kokuyor. CHP’nin kendi içinde birlik ve beraberliğe ihtiyacı var. CHP Aydın’da başarılı olmak istiyorsa önce kendi içinde birliktelik sağlamalı önce kendi yanlışlarını, hatalarını ciddi anlamda sorgulamalı. 

İtirazlar konusundaki kararı seçim kurulu verecek. Ancak kongre iptal edilse de edilmese de birlik ve beraberlik yerine, intikam çıkan kongreden sonra Çankır'ın işi zor görünüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum