Rafetdin BÜLBÜL

Rafetdin BÜLBÜL

Çine'ye davet

Sevgili okurlar,

Bu yazımda sizlere; canım, güzel yöremden söz edeceğim. Kim bilir belki de anlattıklarım ilginizi çeker; ilk fırsatta bölgemize gelir, buradaki doğal güzellikleri ve tarihi eserleri yakından görme fırsatı yakalarsınız.

Aydın-Muğla karayolu üzerinde bir ilçe Çine. Doğal güzellik, tarihi eser açısından oldukça şanslı.

Madran ve Gökbel Dağları görenlerin haklı beğenisini kazanmakta.

Bilhassa yaz aylarında sıcaktan bunalan vatandaşlar; soluğu Kavşit, Şarlan, Hacıoğlu ve Kaplan Yaylaları'nda almakta. Buralarda içilen buz gibi soğuk sular, yanık yürekleri serinletmekte. Çam ağaçlarının gölgelerinde yapılan koyu sohbet ve hafif şekerlemelerle yorgunluklar atılmakta.

Bilhassa mart ayında yağan kar, Madran Dağı'nın doruğunda uzun süre kalmakta; şehir merkezinden bakıldığında hoş bir görünüm oluşturmakta.

Çine Çayı kenarları; Topçam, Adnan Menderes Barajları kıyıları daha çok bahar mevsiminde piknik yapanlarla dolup taşmakta. Barajlardan tutulan balıklarla öğle yemekleri savuşturulmakta.

İlçenin güneyinde bulunan İnce Kemer'in güzelliğini anlatmaya bilmem, sözcüklerin gücü yeter mi?

Çine-Yatağan karayolunun epeyce aşağısında pırıl pırıl bir akarsu, kenarlarda kocaman kocaman kayalar, yamaçlarda zeytin ve çam ağaçları, etkileyici bir görünüme sahip zakkumlar...

Doyumsuz bir manzara karşısında kendinizden geçecek, diliniz tutulacak. Sadece su ve kuş seslerinin melodisini duyacak, iç sesinizle de, "Allah'ım cennette miyim?" diyeceksiniz

Yöremizin hangi doğal güzelliklerinden söz edeceğimi bilemiyorum. En iyisi diğerlerini geldiğinizde kendi gözlerinizle görün.

Size biraz da tarihi eserlerimizden bahsedeyim. Gerek Çine'miz gerekse komşu ilçelerimiz tarihi eser açısından o kadar zengin ki...

Bölgemizde Roma, Bizans ve atalarımız Osmanlılar döneminden kalmış hâlâ ayakta yığınla eser var.

Anadolu’muzun diğer pek çok bölgesi gibi yöremiz de ilk çağlardan bu yana birçok medeniyetin beşiği olmuş.

Karia Devleti, ilçemiz sınırları içindeki antik kentleri içine alır. Karia Bölgesi'nin incelenmemiş kentlerinden biri olan Gerga'daki tapınma taşlarını görmek istemez misiniz? Roma dönemi yapılarından biri olan İncekemer Köprüsü'nden romantik bir geçiş yapmak sizi heyecanlandırmaz mı? Yine Roma dönemine ait Alabanda Su Kemeri'nin ilginizi çekeceğini umuyorum.

Yöremizde ender bulunan Bizans dönemi yapılarından Alabanda Kilisesi'nde dua edip günahlarınızdan arınmayı düşünür müsünüz?

İlçemize yaklaşık 31 km uzaklıkta bulunan Karya Kraliçesi Ada'nın Alinda'sında tarihte yolculuk yapmayı, herhalde nostaljik bulursunuz.

Atalarımız Selçuklulardan kalma Ahmet Gazi Camisi, Menteşe Beyliği döneminde yapıldığı tahmin edilen Ahi İbrahim Türbesi ve diğerlerinin de görülmeye değer olduğunu söylemeye bilmem gerek var mı?

Sayın Okurlar,

Doğal güzelliklerimiz, tarihi eserlerimiz anlattıklarımızla sınırlı değil. Bunları bir sinema filminin fragmanı olarak düşünün. Gerisini yöremize gelince görecek, öğrenecek ve kendinizi bir rüyalar aleminde, yeryüzü cennetinde hissedeceksiniz. İnanmıyorsanız elinizi çabuk tutun! En kısa zamanda, bulduğunuz bir fırsatta yöremizi ziyaret edin.

Tadı damağınızda kalacak Çine köftesini yemek için de midenizin boş olmasına dikkat edin!

Kalın sağlıcakla...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.