Şerif KUTLUDAĞ

Şerif KUTLUDAĞ

“Davazlı Süleyman”ı uğurlarken

Yiğit namıyla yaşar!..” derler ya…

Hah işte, 21 Kasım 2022 Pazartesi günü Aydın’da toprağa verilen, Aydın’ın çok sevilen şâirlerinden olan Süleyman İNCEDAL ömrü boyunca Aydın’da “Davazlı Süleyman” olarak yaşadı, böyle bilinmekten de mutlu oldu ve 87 yaşında böyle de toprağa verildi.

Onun en büyük özelliği ne zaman, hangi ortamda olursa olsun “Davazlı Süleyman” adı geçerse geçsin insanların yüzünde bir tebessüm yayılmasıydı.

Türk kültür tarihinde dünyaya geldiği köyü, kasabası ve şehri ile anılma geleneğini hatırlatır “Davazlı Süleyman” lakabı: Kaşgarlı Mahmut, Fuzûlî-i Bağdâdî/Bağdatlı Fuzuli, Erzurumlu Emrah, Urfalı Nâbî, Leskofçalı Galip, İsmail Gaspıralı, Filibeli Şehbenderzâde Ahmed Hilmi vb.

Süleyman İncedal da Denizli’nin Tavas ilçesinde dünyaya geldiği için(1935), lakabını/Mahlasını ilçesi Tavas’ın yerel ağızdaki söyleyişi olan DAVAZ söyleyişinden almış bir halk şâiriydi.

Onun Aydın’da ne kadar çok sevildiğinin bir ifadesi de Mart 2019’da Aydın Efeler Belediyesi tarafından adının Tepecik Mahallesinde bir parka verilmiş olmasıydı.

Yıllar önce Denizli’de Tarihi Nüzhet Sürücü Evi/Şiirevi’nde, 2019’da da İzmir Karşıyaka Sevgi Şâirleri Buluşmasında Şükrü Öksüz beylerle birlikte misafir ettiğimiz; arada bizim de Aydın’da konukları olduğumuz Davazlı Süleyman aynı zamanda bulunduğu ortamların aranan bir sohbet insanıydı. Çünkü onun sohbeti orada bulunanların yüzünü güldürmeye yatar de artardı bile…

21 Kasım 2022 Pazartesi günü Aydın Bey Camiinde kılınan öğle namazını müteakiben kılınan cenaze namazıyla Hak’ka uğurladığımız Davazlı Süleyman merhuma son görevimizi yaparken dost ziyaretlerinde de bulunduk elbette…

Sabah 09.30 civarında Aydın’a inince ilk olarak iki ay kadar önce Kütahya vali yardımcısı iken Aydın vali yardımcılığına atanan Halil İbrahim ERTEKİN Beyi ziyaret ettim makamında. Denizli vali yardımcısı olduğu dönemlerde yakın dostluğumuzu tazelemiş olduk bu ziyaretle Aydın’da da. Bu arada Denizli’deki dostlarına da selamlarını iletmiş olayım sayın valimizin.

Aydın’a gidip de Cihanoğlu Camii yerleşkesini görmemek olur muydu? Olmazdı elbette. Çünkü 1969-1970’te cami yerleşkesinde yer alan Vakıf Talebe Yurdunu yatılı öğrenci olarak kazanınca Aydın Lisesinde bir yıl okuyabilmiştim bu sayede. Lise birinci sınıfta ilk şiirim Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenim Habip Cantez’in vesilesiyle 1970’TE Yeni Kıroba Gazetesi’nde Aydın’da yayınlandığını nasıl unutabilirim.

Öğle namazı öncesinde Nazilli Lisesinden arkadaşım olan AYŞİAD Aydın Yazar ve Şâirler Derneği Başkanı, Aydın Efesi kültür ve sanat dergisinin sahibi; daha önceleri Denizli, Aydın ve İzmir-Karşıyaka’da defalarca şiir dinletilerinde bir araya geldiğimiz kadim dostumuz olan, şâir-yazar Şükrü Öksüz bey ve şair dostlarıyla buluşmamızın güzelliği de bir başkaydı.

Aydın’da beni çok duygulandıran iki buluşma da öğrencilik yıllarıma götürmüştü beni: 1969-1970’de Aydın Lisesindeki sınıf arkadaşım Selma Kurtdal hanım kardeşim ile yine 1973-1977 arasındaki DTCF yıllarındaki fakülte arkadaşım Şenay Caner Hanım kardeşimle on, on beş dakikalık süreli görüşmeler bile beni okul yıllarına alıp götürüvermişti.

Bey Camiinde yaşanan cenaze namazı Davazlı Süleyman’ın ne kadar çok sevildiğinin de bir belgeseli oldu.

Cenaze namazı sonrasında bir araya geldiğimiz Nazilli Lisesinden sınıf arkadaşım olan; daha sonra Pamukören Belediye Başkanlığı ve bir ara Aydın Belediye Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunan aslında Türkçe öğretmeni olan, şimdi de www.aydın24haber.com ‘da köşe yazarlığı yaptığımız Ali AKSÜT Bey ile aydın24haberin sahibi Servet Töz Bey ile öğretmen-mülkiyeci Orhan Erdem ile Avukat Şerafettin Beyle yaşadığımız edebiyat merkezli doyumsuz sohbetle noktalandı Aydın gezimiz.

Biz Aydın’a “Davazlı Süleyman”; Süleyman İncedal’a son görevimizi yapma niyetiyle gitmişken, doğal ve doğaçlama olarak o kadar çok dostumuzla buluşmaya da vesile oldu ki anlatılmaz ancak yaşanır…

Sözlerimi noktalarken, merhum Davazlı Süleyman’a Allah’tan rahmetler diliyoruz. Mekanı Cennet olsun…

davazli-suleyman-siirleriyle-mest-etti-007.jpg

Allah herkese, özellikle de duygusal zekası yüksek olan sanat erbabına bu dünyada dost biriktirmek nasip etsin.

GÜL/AYDIN… SEVGİLERİMLE…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum