Behruz FARUKOĞLU

Behruz FARUKOĞLU

Difai ve İttihat Terakki’nin modernleşmesi!

Aziz ve büyük Türk Milletim,

Şimdi okuyacağınız bu yazımı milliyetçi bir oğuz türkü olarak TURKIYE ve AZERBAYCAN iki kardeş devletin 20. yüzyılın şartlarına göre yönetilmesiyle alakalıdır.

Osmanlı, içeride ve dışarıda olayları göğüslemeye çalışırken, Ruslar da 1805 Kürekçay (Gence) anlaşmasıyla Azerbaycan’ı işgal ediyordu.

Her iki devletimizin kuruluşunun başlangıcı, Türk milliyetçisi aydınlarının yarattığı iki büyük teşkilat hakkında kısa da olsa yazıp sonunda bugüne dair pratik meselelerini anlatmak isterim.

Vatan fedailerinin ruhu karsısında baş eğer, Allah’tan rahmet dilerim.

Bugünkü siyasi gidişat, aynen 20. yüzyılın öncesin benziyor.

Osmanlı ve Çarlık Rusya’sında yolsuzluk, memurların rüşvetsiz iş yapmaması, halka zulüm edilmesi ve devletin düşmanlar tarafından hem içten hem de dıştan kuşatılması, devletin otoritesi aşağı düştükçe, Osmanlı devletinde üst kata sızmış hainler doldukça, devletin zamanın şartlarına göre yönetilmediğini gördük.

İşte o zaman Türk milliyetçileri, aydınları, fedaileri meydana çıktılar.

Tarihe baktığımızda, 21mayıs 1889’da Selanik’te Türk Osmanlı subayları tarafından kurulmuş İttihat-Terakki Cemiyeti (mason İtalyan locası p2 tarafından, zaten o zamanlar aydınlar her yerde var olan mason localarında yer alırdı ve bu şarttı.) subayları ve aydınları tarafından kurulmuştur.

Talat, Enver ve Cemil Paşalar rehberliğinde, 1913’de Bab-ı Ali baskınından sonra devlet yönetimine el koydular.

Bu vatan fedaileri güç şartlarda ve fedakârlık yaparak her şeyi göze almışlar ve bu davaya baş koymuşlar.

Efendiler, bu kişileri sevmek/sevmemek önemli değildir. Kim ki bu kişiler hakkında yanlış laf edecek, bunu kafalarında saklamalıdırlar.

Azerbaycan aydınları, Türk milliyetçileri Ahmed Agaoklu başkanlığında Gence’de 1905-1906 yıllarında Difai teşkilatını kurdular. Çarlık Rusya’sının, Ermeni Taşnaksutyun teröristlerini desteklemesiyle Oğuz Türklerine, Müslüman Türklere katliamlar yapıldı. Bu katliamı durdurmak için DIFAI fedaileri düşmana kendi diliyle cevap vermiştir.

Efendiler, ben bu fedailerin ne yapıp yapmadığı ile sizi yormak istemiyorum. Fikrim başka. Bu fedailer ne para ne makam ile ilgili değillerdi. Bunlar, hem İttihat- Terakkiciler, hem de Difai mensuplarıydı.

Milliyetçi ruh, milli düşünce, modern Türk milliyetçiliği, savaştan savaşa koşan ve en zor şartlarda bile öz ülküsünden dönmeyen bir güçtüler. Vatan, millet ve devlet sevgisiyle donatılmışlardı.

Bu fedailer, Terakkici Enver Paşa rehberliğinde düşmanla mücadele için i Gayri Nizami Harp unsurlarını bünyesinde barındıran Teşkilat ı Mahsusa’yı, 17 Kasım 1913 de kurdu ve 50 bine yakın savaşçısı bulunuyordu.

Onlar savaşçı bir neslin son temsilcileriydi. Çok Mücadele ettiler. Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusunun, 1918 yılında Bakü’yü teslim aldığını hiçbir zaman unutmayacağız.

Biz de öğle biliyoruz ki o Teşkilat, bugünkü MİT’in n kökleridir.

Her iki teşkilatın koyduğu yol, yakın zamanlarda iki modern Türk devletinin kurulmasıyla sonuçlanmıştır. 20. yüzyılın şartlarında 1918- 1920 ‘de Mehmet Emin Resulzade ilk parlamenter demokratik Azerbaycan’ı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’te 1923 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur

Aziz milletim, bu yiğit oğullarımızın fedakârlığı unutulmaz ve ebediyen kalbimizdedir.

Sovyetlerin dağılmasıyla Azerbaycan, 1991 yılında bağımsızlığını ilan etti. Halk, Ebulfez Elçibey’i Cumhurbaşkanı olarak seçmişti.

Yeni bağımsızlığını kazanmış devlete ait petrol ve gaz yatakları, zengin yeraltı kaynakları vardı ama Ruslar bunu bırakmak istemiyorlardı. Rus emperyalistleri, Ermenistan’a tam destek vererek Azerbaycan’a saldırttılar.

Hocalı katliamı herkesçe malum!

Azerbaycan toprakların yüzde yirmisi Ermeniler tarafından işgal edilirken, dünya seyirci kalmıştı.

O zaman devletin, parası da ordusu da yoktu. Canlar, yukarıda yazdığım fedailerin, Türk milliyetçilerinin, aydınlarının yardımlarını 100 yıl geçse de bizim aklımızdan çıkmayacak ve ebediyen kalacaktır.

Şimdi yazabilirim.

Ben bir Oğuz Türkü milliyetçisi ve Azerbaycan’da Difai’nin devamcısı olarak tarihe bir not düşmek isterim. Azerbaycan ordusunun kurulmasında, eğitilmesinde emeği geçmiş, zahmet çekmiş milliyetçi ve vatansever Türk kardeşlerimize öz minnettarlığımızı bildiririm.

Kan bir, can bir ve dili bir olan kardeşlerimiz, para, mal, makam beklentisi içinde olmadan, vatan sağ olsun, milletimiz var olsun ülküsüyle ve de ne mutlu Türküm diyerek Azerbaycan devleti ve halkına yardım ve hizmet etmişlerdir.

Bu yiğitler, en zor şartlarda ve 24 saatte 25 saat çalışarak Azerbaycan ordusunun kuruluşuna katkı sağladılar. Askerlere öğretmenlik yaptılar. Rus sisteminde bize muharip askerlik öğretilmemişti. Taktik, teknik ve savaş konseptine dair bildiklerimiz ya sınırlıydı ya da hiç yoktu. Ama Ermenilere savaşa dair her şey gösterilmiş ve öğretilmişti.

Bütün bu eksiklerimiz, Türk kardeşlerimiz sayesinde aşıldı ve bugün modern ve güçlü bir orduya sahibiz. Türkiye’nin desteğini hala arkamızda görüyoruz.

Bu yüzdendir ki bağımsızlık sonrası kaybettiğimiz toprakları 44 savaşıyla geri aldık. Şimdi Nahçıvan Koridorunun açmak için mücadelemizi veriyoruz ve bu yolu, Türkiye’mizin de yardımıyla Ankara’ya, Mersin’e, Edirne’ye bağlayacağız.

Bu konuda derin bir araştırma yaptım. Ve nice nice kahramanlarımız olduğunu biliyorum.

Bu yiğitlerin ismini yazmak benim kalben ve ruhen borcumdur.

Kendilerinden izin almak suretiyle isimlerini bir gün sizlerle paylaşacağım.

Allah beni, onlarla karşılaştırması için duacıyım.

Onlara öz minnettarlığımı bildirir, Allahtan can sağlığı diler ellerinden öperim.

Efendiler yıl 2023

Siyasi, askeri ve ekonomik oyun yeniden başlamış,

Yeni dünya düzeninde Türkiye ve Azerbaycan’ımızı yasatmak ayakta tutmak için artık devletin idare sistemini (çürümüş), yeni devlet idare etme sistemiyle değişmek lazımdır. Hem de devletin vacip olan bir numaralı meselesi olmalıdır. Aksi halde hangi devlet yeni, modern ve 21.yüzyılın devlet sistemine geçemez ise yok olur giderler. Küçük devletler yok olur, büyükler de parçalanarak küçük şehir devletleri olur. Ya da tarihten silinir gider.

Zaman durmuyor ve zamanla devletler her sahada modernleşmelidir. Biz Türkler, tarihte bu kanunlara göre devletler kurduk ve devletler yıktık.

2023 yeni dünya düzeninde; Radikal İslam’a, despotizme, koltukta oturup dünyaya racon kesen, yalakaların yalanlarıyla idare edilen devletler yürümeyecek.

Bunu da not edelim. Biz Türkler Difai, İttihat ve Terakki’nin sentezi olarak güç ve aklın birleşmesinden bir siyasi güç olmak için birleşip teşkilatlanmalıyız,

O teşkilat, Türk töresinin, modern Türk dünyasının siyasi ve askeri güç teşkilatı olacak.

Bu teşkilatçılık devletlerimizin bekası milletimizin refahı için mutlaka olmalı ve olacak inşallah.

'Vatan ne Türkiye’dir Türklere ne Türkistan Vatan, büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan'

Unutma muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kandadır.

Difai

***

AZERBAYCAN TÜRKÇESİ İLE...

DIFAI VE IHHAT TEREKKI’NİN MODERNLEŞMESİ!

Eziz ve boyuk turk milletim, indi okuyacaginiz bu yazimi men kendime bir milliyetci oguz turku olarak TURKIYE ve AZERBAYCAN iki kardas devletin 20 y ilin o zamanin

Sertlerine gore modern devet kurulmasi hem osmanlida hem de 1805- den kurek cay muqavilesinden rusya imperiyasinin isgalinda olmus simdiki azerbaycan .

Her iki devletimizin yaradilmasinin baslangici turk milliyetci aydinlarinin yaratdigi iki boyuk teskilat hakkda qisa da olsa yazib ve sonda bu gunun priaritet

Meselesini anladacam.

Veten fedailerinin ruhu karsisinda bas eyir allahdan rehmet dileyirem.

Bu gunun siyasi gedisati oksarligi aynen 20 yuz ilin evelerine benzeyir.Bakin ne zaman turk milliyetcileri aydinlari fedaileri meydana cikdi?

O zaman ki osmanlida ve car rusyasinda ozbasinalik,yoluzlk,memurlarin rusvetxor ve halka zulm etmesi ve esas da devleti hem icden hemde disden dusmenler terefinden

Kusatilmasi devletin otoritesi asagi dusdukde, osmanli devletinde ust kata sizmis xayinler doldukda , devleti zamanin sertlerine gore yurude bilmemeyi,ni

Gordukde.

Kisa tarihe bakak selanikde 21mays 1889 turk osmanli hericileri terefinden yaranmis ittihat-terekki cemiyeti(mason italyan lojasi p2 terefinden,zaten o zamanlar aydilar hr yerde var olan mason

Lojalarinda yer alirdi bu sert iydi) subaylari ve aydinlari terefindn yaradildi.Telet pasa,Enver pasa,Cemil pasa rehberliyinde 1913-de BABI-Alibaskinindan sonar devlet yonetimine el koydu.

Efendiler kimlerse bu kisileri sevib sevmemesi onlar hakkda yalnis laf edenler laflarini saklasin kendi kafasin.Bu veten fedailerini hangi guc hangi ideya ireli fedakarliga

Atilmagi goze almislar ve bu davaya bas koymuslar.?

Azerbaycan aydinlarinda turk milliyetcileri Ahmed Agaoklu basciligiyla Gencede 1905-1906 Difai teskilatini kururlar ,ermeni dasnaksyutun terror ve car rusyasinin onlari desteklemesiyle

Oguz turklerine musalman turklere ketilyamlar yapirdilar.Bu katilyami durdurmak ucun DIFAI fedaileri dusmene kendi diliyle cavab verir.

Efendiler ben bu hr iki fedailerin ne yapib yapmasini yazib size yormuram, fikrim tam baska. Bu fedaileri ne para ne mekam maraklandirmidi bunlari hem itihhat- terekkicileri hem de Difai-cileri

Milliyetci ruh, milli dusunce, turk modern milliyetciliyi savasdan savasa aparan en zor sertlerde bele oz ulkusunden donmeyen bir guc veten millet devlet sevgisiydi aparan.

Bu fedailer terekkici Enver pasa rehberliyile dusmenle mucadile ucun qeyri nizami bir teskilat 17 kasim 1913-de Teskilati-mehsuse-ni yaratdi,sayisi texmini 50 mine yaxin teskilat dunyanin 4 bir yerinde

Mucadile etdi ve hettda kurtuls savasindamucadile etmis 1918 nuri pasa kafkaz islam ordusund olmuslar. Teskilat bu gun TC MIT –n yaradici kokenidi.

Her iki teskilatin koydugu yol yaxin zamanlarda iki modern turk devletinin yaranmasi oldu.20 yuz ilin sertlerine uygun serqde ilk parlametor demokrativ azerbaycan 1918-20 ve 1923 Turkiye

Cumhuriyyeti. M.E.Resulzade ve Qazi Mustafa ATATURK.

Eziz milletim bu igid ogullarimizin fedakarligi evezsizdi, ve ebedi kelbimizdedi.

20 yuzilin sonu 1991,92,93 azerbaycan sovetlerin dagilmasiyla kendi bagimsizligini elan etdi.halk terefinde ilk cuhur baskani Ebulfez Elcibey secildi,

Yeni azadligini kazanmis devlete petrol yataklari yeralti kaynaklari ve cografi erazisi rus imperiyalistlerinin ermenistana tam desteyile bize saldirmasi xocali ketilyami her kese melum.

O zaman ne devletin parasi ne de ordusu yoktu. Canlar yukarida yazdigimfedailerin turk milliyetcilerinin aydinlarinnece 100 ilde kecse bele bizim yadasimizda ebedi kalir, indi yazacakim

Ben bir Oguz turk milliyetcisi olarak ve Azerbaycanda Difai davmcisi olarak benim kicik de olsa yazimla azerbaycan ordusunun kurulmasinda ilk ordumuzun formalasmasinda cok vetensevenler zehmet cekmis amm ilk ordunun kurulmasinda kardas turkiye cumhuriyyetinde bize kardaslarinin kan bir can bir dil bir sou bir yardimina kosan konnulu vevzinde hec bir para mal mekam istemeden yalniz veten sag olsun devletlerimiz var olsun deyen, ne mutlu turkum deyen insanlardı.

Onlarin gozlerinden operem karsilassam insallah.

Bu igidler en zor sertlerde gunde18-20 saat calisarak azerbaycan ordusunu kurmak esgerlere oyretmenlik yapan insanlardi. Sonrada yardima gelenler de var olsun.

Bu igidlerin ismini yazmakta menim kelbem ve ruhen borcumdu, ve nece isimsiz kehramanlari önünde baş eğirem.

Efendiler bu gun 2023 geosiyasi ve geoekonomi oyun yeniden baslamis,

Yeni dunya duzeninde turkiye ve azerbaycanimizi yasatmak ayakda tutmak ucun artik devletin idare etme sistemini (curumus ) yeni devlet idare etme sistemiyle deyismek lazim hemde esas

Devletin prioritet 1numrali meselesi olmali eks halda hangi devlet yeni modern 21 yuz ilin devlet sistemine kcmezsse tariha bakin kicik devletler yok olur ,boyuk devletlerde parcalnarak kicik vilayetler olur yada tarihe kovusur.zaman beklemir ve zamanla devletler moderinlesmelidi her sahasi butun, biz turkler tarihde bu kanunlara gore devletler kurduk devletler yikdik.

2023 yeni duzende artik xulafete dini radikalciliga , despotizme ,koltukda oturub dunyaya racon kesmekle yalakacilarin yalanlariyla idare edilen sistemli devletler yurumuyecek.

Bu nu da not edirem –biz turkler Difai ve ittihat terekkinin sintezi olarak guc ve akilin birlesmesinden sintez olunmus bir siyasi guc olmak ucun birlesib teskilatlanmaliyik,

O teskillat turk toresinin modern turk dunyasinin siyasi ve herbi guc teskilati olacak.

Bu teskilatcilik devletlerimizin bekasi milletimizin rifahi ucun mutlek olmali ve olacak insallah.

Veten ne turkiyedi turklere ne Turkistan veten boyuk muhhabet turan.

Unutma movcud oldugun kudret damarlarindaki asl kandadir.

Difai

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum