Behruz FARUKOĞLU

Behruz FARUKOĞLU

Dogu Türkistan zülmüne Difai düşüncesi

Aziz ve Böyük Türk milletim.

Bu gün kanimiz bir, canimiz bir, dilimiz bir, din-imiz bir olan Uygur Türklerinin Dogu Türkistan da Çin zülümünde işgencelere meruz kalmasi, orda Çin -nin Uygurlara karşi işgence kamplarinin yaratib Türkleri yok etmesini ve mankurtlaşmasini bütün Dünya bilsede , BMT ve İnsan Haklari dedikleri kurumlarin ve hatta Türk Devletlerinin sesiz kalmasi , damarlarinda asl kan Türk kani akan her bir Türkün ve benim vicdanimi sizladir.

Önce ki yazilarimda Mucadile 1, Mucadile 2 yazilarimda Dogu Türkistan Türk Cumhuriyyeti hakda yazmişam.

15 nisan 1931 Tarih yazmak, Tarih yaratmak kader muhum bir işdir, Tarihini bilmiyen millet yok olur , demiş Dahi Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk Türk Tarih Kurumunu kurdukda.

ATATÜRK bir Türk milliyetçisiydi ona göre Türkiye Cumhuriyyeti tekce Türkiyede yaşayan Türklere göre deyildi, Türkiye dünyada nerede Türkler varsa hepsinin VATANİ ve dayagidir.

Ben her zaman söyledim ve şimdi de söyleyirem – her bir Türkün iki devleti vardir 1 – doguldugu Vatan, Devlet,

2- Atatürkün memari oldugu Türkiye Cumhuriyyetimiz.

Mustafa Kemal Atatürk ayni zamanda Türklerin Devletlerinin birleşerek bir BÖYÜK TURAN AİLESİNİN olasinin mücahidi iydi.

ATATÜRK- AGER BEN görmesemde bile , bir gün bu BİRLİK OLACAKDİR. GÖZLERİMİ ONUN RUYASİ İÇİNDE KAPİYACAM.

Türk birliyine inaniyorum. YARİNİN TARİHİ BU BİRLİKLE AÇACAK, BU BİRLİK DÜNYANİ İÇİNDE BULACAK. YENİ UFUKLAR AÇACAKDİR.

Dahi Atatürkün uzak görenliyi ve stratejisi bir daha gösterir Gazi – nin nasil BÖYÜK olmasini ve düşüncesini.

ATATÜRK için Türk dünyasi ve Türk toplumu , cografiyasi hep öneçli oldu.

Dogu Türkistan sa ayri bir yer tuturdu, çünki Dogu Türkistan Türklerin ATA yurduydu, tarihde ipek yolu üzerinde olmuş, yüksek medeniyyet ve incesenet , savaş taktiki, inşaatçilik, ilmin , yüksek seviyede olmuş bir Türk yurdu iydi.

Uygur Türkleri kagizi agacdan düzeltmeyi, kagiz üste yazi yazmagi bildikde, ne bu günümüzdeki Bati milletleri ne de Araplar ve kimse bunu bilmirdi.

Uygurlarin Beşbalik, Turfan şeherlerinde hovuzlarin, binalarin, daglardan yer altiyla kurduklari su kehriz kanallari inşa etdikde , bu gün medeniyyetin Bati da ve ya Yunanda olmasini aktaran ve ye görenler bilerekden biz Türklerin Batililardan da yüksek medeniyyete sahib olmagini hazm ede bilmirler ve bilerekden yalan kitablar, tarihler yazarak bizi Türkleri aşagilamak, Barbar göstermek isteyirler.

Uygurlarin mis ( bekir) , demir, gümüş, kizil, kömür kimi medenleri vardir, Silah, ekin ( tarim) aletleri , zergerlik işlerinde ireli getmişler.

Uygur edebiyyatindan bir misra-

Ardamli kişi gövhere , nadan adam çekme içindeki daban astarina benzer.( layaketsiz adam bey olsa her keçide bir zapali koyar.),

Yani – Şerefsiz adam bey olsa her kapiya bir maniye koyar.

Evet efendiler bu sebeble Atatürk Uygur Türkleriyle yakindan maraklandi, bagimsizlik mucadilesi veren Uygur Türklerine destek vermek için Dogu Türkistan için Sovet Rusiyasinin Ankara Böyük elçisiyle nami Movsim Sürecle ihtimata keçdi ve görüşme halinda bulundu, Sovet Rusiyasindan aldigi bilgi raporundan – Dogu Türkistanda iki krup var, bunlardan birisi İngilis desteklisi Şeyh Seid krupu , diger ayrilikçilar ise Sabit Damolla himayesi altinda kalmak isteyen krup cavabi aldi.

Bunu da burdan not olarak yazim ki, Dogu Türkistan Cumhuriyyetinin dagilmasi ve işgal edilmesi, bu gün bile Uygur Türklerinin Çin zülmünde olmasinin başlica sebebi de bu iki krupun bir biriyle anlaşmamasindan Şeyh Seit in Ruslara Moskvaya satilarak, iş birliyine girerek Sabit Damollani satmasi ve Sabit Damollani meydanda Rus bolşevikler terefinden idam edilmesi , ilk önce Sovet Rusyasinin Dogu Türkistani işgal etmesi olmuş, sonradan 1941-45 Dünya savaşi zamani Hitlerin Moskvaya yakinlaşmasi , Sovetlerin kendi hallarinda olduklari zaman , Çin Komunistler terefinden tam işgala ugramişdir.

Bunu yazmakda maksadim o ki, iki kişinin iktidar savaşi ve yanlişligindan Uygur Türkleri ve devleti bu günlere gelib çatmiş.

Bir Liderin yanlişliki bütöv bir halkin kadarini deyişir.

Bununla Atatürk kalmadi , durumu yerinde cözmek için Dogu Türkistana 6 kişilik heyet gönderdi. Oradaki direnişe destek vermek için.

Atatürk MU medeniyyetini araşdirdigi için Uygur medeniyyetine hayranlik duyurdu. Ele ki , Dogu Türkistana yazdigi mektublarinda sayin yerine Dogu Türkistan Lehcesinde ayni anlama gelen NAMO kelmesini işledirdi.

Bu 6 kişilik heyetden asasen İzmirli doktor Mustafa Kentli Ali bey ve harbiyeden Mahmud Nedim Bey 12 kasim 1933 de kurulan Dogu Türkistan Cumhuriyyetine böyük katki sakliyan kişilerden di.

Atatürk yeni kurulan Uygur Türklerinin Cumhuriyyetinin Egitim sistemiyle yakindan ilgilendi, bunun içinde Türkiyeden başini çekdiyi Mehmet Emin Tevfik le 12 kişilik bir heyeti Dogu Türkistana göndererek, egitim seferlerini başlatdi.

Dogu Türkistan Cumhuriyyetinden Türkiye Cumhuriyyetine cocuklari egitime ve harb okullarina egitim almalarini sakladi.

Bunlardan en bilinen örnek ise Mehmet Rza Bekin di.

Atatürkün Türkiyeye getirdiyi son oyretiçilerden Mehmet Rza Bekin Askeri egitim liseye yerleşdirildi ve Türk Silahli Kuvvetlerinde Tuggenerala kimi yukseldi.

Atatürkün Dogu Türkistan Uygur Türklerine verdiyi desteyi öyrenersek , okuyarsak Gazi Mustafa Atatürkün ne kader Türk Milliyetçisi olmagini, Türkistana ve Dogu Türkistana ne kader önem verdiyini görürük.

Bu gün bu Çin zülmü olaylari Atatürkün haberi olmadan ola bilirmiydi? Mümkün olmazdi.

Bu gün Türk Milliyetçiliyinden, ,, Atatürk milliyetçisiyem ‘’ deyen bezi maskali sözde milliyetçi olan , siyasiler, Parti Başkanlari halkin karşisinda mediyada ve TV – lerde kendi çikarlarini , siyasi karyerini ve parani düşünerek bu zülmü görmezden gelenler, bu zülmü durdurmak için hiç bir iş görmeyen, hetta Uygur Türklerine yapilan ,,zülmün o kader de zülm olmadigini’’ söyleyen , seçimlerde sözde Türk Milliyetçiliyinden konuşanlara, ellerini Bozkurt işaresi tutanlara yaziklar olsun. Bakanlik için, para içn bazarlik eden, sözde Türk Milliyetçisiyem diyen zatlardan başka ne beklemek olar ki.

Bu gün Kerkük de, Dogu Türkistanda, Trakiyada, Güney Azerbaycan da , Türklerin gözleri yolda, her kes kendi kardeşini, kendi kohumunu , kendi soyunu bekler, bir gün kardeşinin onun yardimina koşmasini, onun göz yaşlarina son koymasini, bu zülmleri durduracak cani, kani bir Kardeşini bekleyir.

Bu yazimi yazarken orda kamplarda olan Uygur Türk kardeş ve annelerimizin, kizlarimizin kalbinde nelerin keçdiyini bir bilseydiz.

Çin- re Altaylari kan gölüne döndermiş ,, ALTAY KARTALİ ‘’ OSMAN BATUR- un idama giderken son sözleriyle tamamlayiram.

OSMAN İSLAM OGLU BATUR ( 1899- 1951).

Ben - siz Çin- lilere söyleyeceyim son söz,

Bilin ki, Siz Çin-er ne kader hetta Taklamaha sehrasinin kum deneleri kader olsazda bile , Bir gün benim Türk Milletim gelib sizden bu kisasimizi ( Oç) alacak.

Bu da benden Osman Batur ruhuna ve Dogu Türkistandaki Uygur Türk Kardaşlarima ve Bütün Türklere AZERBAYCANDAN OGUZ TÜRKÜNDEN-

O GÜN YAKİNDADİ, BİR GÜN O KÜRŞADİN YAGİŞ YAGAN GECESİNİ ÇİN-LİLERİN YADİNA SALACAGİK, BUNUN İÇİN BÜTÜN TÜRKLERİ BU KUTLU MUCADİLEYE KALDİRACAM SÖZ.

ALLAH ÖMÜR VERİRSE O GÜNÜ GÖRÜRSEM, YOK GÖRMEREMSE BU DAVA İÇİN ELE BİR MUCAHİDLER , ELE BİR TÜRK GENCLERİ HAZİRLAYACAGİ Kİ, BU ZÜLME DUR DEYİB , ÇİN- DEN HESAB SORACAK VE BEDELİ NEDİSE ONUDA ÖDEDECEKLER.

Bu iş için ilk olarak Türk Devletlerini Birleşdirib tek bir Güc etmek ve bu olana dek dürmadan Dogu Türkistan Uygur Türk kardaşlarimiza edilen bu zülmü Dünyanin her yeinde aydinlatmak, bilgilendirmekdir. Hakklarini sovunmakdir.

Saygilarimla Reis Difai.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum