Efe poşusu ve 8 köşe kasketiyle Muharrem İnce

Geçtiğimiz Salı günü Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan Atatürk Kent Meydanı dolup taştı. Meydanı dolduranlar CHP rozetini çıkarıp, Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce’yi dinlemek üzere alana gelmişlerdi.

Kalabalık konusunda rakam vermeyeceğim ama 15 bin diyenler de oldu, 20 bin diyende... Büyükşehir Belediyesi ile 10 ilçe belediyeye sahip CHP’nin ‘taşıma’ kalabalıkla bu rakama ulaştı diyen de oldu, Aydınlı İnce’yi bağrına bastı diyende… Neticede her ne oldu ise oldu alan hınca hınç doldu.

Bu nedenle ‘taşıma’ polemiğine girmeyeceğim.

Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, öğretmenlikten siyasete geçiş yapmış bir isim. Bu yüzden memleketi Yalova’da ona ‘hocam’ diyorlar. 16 yıldır milletin vekilliğini yapıyor. Her ne kadar CHP delegeleri onu genel başkanlığa layık görmese de o karşılığı olan bir siyasetçi…

Uzun lafın kısası, Muharrem İnce’nin Aydın’daki konuşmasından değil, miting sonunda sunduğu folklor gösterisinden bahsedeceğim. Onun Efe poşusu ve 8 köşe kasketiyle Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile birlikte zeybek oyununu çok beğendim, hakkını da verdiler Allah için… Meydandaki kalabalıktan coşkulu bir alkışla destek gördüler. Herkes gibi ben de İnce ve Çerçioğlu’nu alkışlıyorum.

zeybek.jpg

İşin aslına bakarsak bu zeybek oyunu en çok Çerçioğlu’nun işine yaradı. Yerel seçimlerin üzerinden 4 yılın üzerinde bir zaman geçmesine rağmen hizmetleriyle değil; yolsuzluk, ihaleye fesat, edimin ifası gibi konularla gündeme gelen Çerçioğlu'na bu miting ilaç gibi geldi.

Bu yüzden Çerçioğlu’nun, İnce’ye teşekkür borcu var. Yangın her bir yanını sarmış, ‘yangın var!’ feryatları yükselen Aydın'da Muharrem İnce itfaiye görevi yaptı.

Çerçioğlu, İnce’ye eşlik ederken moral buldu. “Sağol Muharrem Bey! İyi ki varsın. Aydın’a iyi ki geldin ve miting yaptın. Beni cayır cayır yanmaktan kurtardın” der gibiydi ve keyfine diyecek yoktu..

Zeybek gösterisi dışında beni etkileyen diğer olay İnce’nin annesinin anlattıkları oldu. Zekiye İnce, ülkemizin geleceğine talip olan oğlu Muharrem İnce’yi anlatırken “Hep iyi bir çocuktu. Çok dürüsttür, lafı hep ağzında, içi dışı bir. Hile hurda bilmez. Haram yemez” şeklindeki sözleri beni tam on ikiden vurdu.

İşte dürüstlük vesikası kulağa küpe olacak. Allah korkusu veya sevgisi ile yetişen bir evlat. Böyle bir evlat yetiştiren bir ananın ellerinden öperim Allah ondan razı olsun. Hayırlı, dürüst, dobra dobra, mert bir evlat yetiştirmiş.

Efelerin Anayasasını Aydınlılar iyi bilir…

Efelik efendiliktir.

Efelikte kahpelik olmaz.

Efe kültürümüz özgürlük ve bağımsızlık aşığı efelerin yiğitlik, mertlik, dürüstlük ve haksızlıklara karşı dik duruşlarının mücadelesini anlatan hikâye ve kahramanlık destanlarıyla doludur.

Bu anlamda Aydın’ı yönetenler de birer efedir.

Efelik hizmettir.

Efelik eser bırakmaktır.

Efelik dürüstlük ve haksızlıklara karşı dik durmaktır.

Efelik şehri ve içinde yaşayanları emanet bilmek, bu emanete ihanet etmemektir.

Efelik halktan aldığı yetkiyi, FETÖ’nün belediyeler imamı olarak anılan Erkan Karaarslan’a teslim etmemektir.

Efelik hak pişirmek, hak dağıtmak, hak gözetmektir.

Efelik hile hurda bilmemektir.

Efelik haram yememektir.

Efelik kaçak malikhanede oturmamaktır.

Aksi halde zeybek oynasa da, ‘Topuklu Efe’ yakıştırması yapılsa da ona ‘efe’ denmez.

Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum