
Servet TÖZ
Efeler’de fırtına bitmez, tıkır tıkır çalışanlar kalır
Aydın siyasetinin en hararetli adreslerinden biri hiç şüphesiz Efeler Belediyesi. Yıllardır belediye binasının duvarları çok şey gördü ama bu kadarını nadiren yaşadı. Usulsüzlük iddiaları, peş peşe gelen istifalar, baskılar, kulis oyunları, kaçak villa söylentileri derken iş iyice içinden çıkılmaz bir hal aldı. Fakat böylesi dönemlerde asıl mesele, fırtınanın ortasında kimlerin sağlam durduğudur.
Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, kolay bir koltuğa oturmadı. Çoğu ismin elini bile sürmeye cesaret edemediği, taşın altındaki sadece elini değil, bütün gövdesini koymak zorunda olduğu bir yükün altına girdi. Üstelik bu yük sadece belediyenin hizmet yükü değil; siyasi baskıların, çıkar çatışmalarının ve arka plandaki karanlık hesapların da ağırlığı.
DERYA TIKIR: BELEDİYENİN SİGORTASI, EMANETİN EHLİ
Son yaşanan görev değişikliklerinde Anıl Yetişkin’in en isabetli ve akıllıca hamlesi, tartışmasız Derya Tıkır’ı başkan yardımcılığına getirmesi oldu. Derya Tıkır bu belediyenin emektarı. 28 yıllık meslek hayatında Temizlik İşleri Müdürlüğü’nden İmar’a, ASKİ’den Fen İşleri Müdürlüğü’ne kadar sayısız kritik görev üstlendi. 12 yıl Temizlik İşleri Müdürlüğü, 5 yıl kurucu Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Üstelik sadece belediyecilik tecrübesiyle değil; Jeoloji Mühendisi, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, İş Mevzuatı Kaynaklı Nitelikli Hesap Uzmanı, Kentsel Dönüşüm Uzmanı olarak tam donanımlı bir isim. Belediyeciliğin masa başında değil, sahada, halkın arasında, hizmetin tam ortasında yapılacağını bilen, işini dosyadan okumayan, yıllardır şaibeye bulaşmamış, tecrübeyle yoğrulmuş bir yönetici.
Öyle ki Başkan Yetişkin de bunun farkında. Kentsel Dönüşüm, Temizlik, İmar, Emlak, Fen İşleri gibi belediyenin kalbi sayılacak kritik müdürlükleri doğrudan Derya Tıkır’a bağlaması boşuna değil. Çünkü bu birimler sadece iş üreten değil, en fazla dış baskıya, siyasi kuşatmaya ve çıkar lobilerine maruz kalan noktalar.
Bu süreçte Anıl Yetişkin’in sessiz ama kararlı duruşunu ve Derya Tıkır gibi iş bilen bir isimle yürümeye devam etmesini küçümsememek gerek. Çünkü Aydın siyaseti iyi bilir ki, böylesi çatışmalı dönemlerde koltuğu bırakıp kenara çekilen çok olmuştur. Ama direnenler, doğruyla yol yürüyenler hep iz bırakmıştır.
EFELER’E HİZMET İÇİN TIKIR TIKIR ÇALIŞACAKLAR
Belediyenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntı ve bazı kesimlerin “hizmet değil, menfaat” anlayışı nedeniyle Anıl Yetişkin’in işi zor. Ama yanında Derya Tıkır gibi donanımlı, şaibesiz, iş bilen bir isim olduğu sürece bu fırtına atlatılır. Efeler halkının beklediği de budur zaten: Bahane değil, hizmet.
Bugün belediyenin tıkanan damarlarını açacak, işleyişi rayına oturtacak, Efeler halkının parasını çarçur etmeyecek, iş yapma iradesi gösterecek adamlara, kadınlara ihtiyaç var. Derya Tıkır bu tanıma uyan ender isimlerden biridir. Belediyeyi tıkır tıkır işletecek bir ekip kurmak, çıkar odaklarının tekerine çomak sokmak, dedikoduların değil, işin konuşulduğu bir belediye ortamı yaratmak gerekiyor.
SON SÖZ
Efeler’de bu iş daha çok su kaldırır. Ama şunu unutmayalım:
Bu memlekette koltukta oturmak mesele değil. Mesele, o koltukta adam gibi durabilmek. Direnen kazanır. İş bilen, iş yapan, doğruyla yürüyen kalır. Tıpkı Derya Tıkır gibi.
Bu yüzden diyorum ki;
Efeler Belediyesi’nde fırtına dinmez ama işini doğru yapanlar, tıkır tıkır çalışanlar kalır.
Şimdilik bu kadar.
Selamla, muhabbetle...

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.