Fuat Tütüncüoğlu

Fuat Tütüncüoğlu

Emeklilikte Yaşa,Yıla, Güne Takılanlar

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününüz Kutlu Olsun.

Bilindiği üzere ülkemizde Emekli olabilmek için YILIMIZI + YAŞIMIZI + GÜNÜMÜZÜ doldurmamız gerekmektedir.

Bugün için Yılını Doldurup Yaşından Dolayı Emekliliğini bekleyen kadar,Yaşını ve Yılını doldurupta Gününü dolduramadığı için Emekli olamayan binlerce Yurttaşımız vardır.

Belki şu ifadem yanlış anlaşılacak ama ; Örneğin Ülkemizin 67 ilinde çalışmış ve şu anda 50 li 55 li yaşlara ulaştığı için işten ayrılmak zorunda kalmış bir çok Genel Ev kadının aylık Sigortalarının 3-5 gün gösterildiğini şahit olmuş ve üzülmüşümdür.İnşaatta çalışanlar içinde aynı şey geçerlidir.

Emeklilik hakkını kazanabilmek için ilgili yasalar tarafından belirlenmiş sigortalılık hizmet süresi, yaş şartı ve belirli sayıdaki prim gün sayısının tamamlanması gerekmektedir.Bunlardan yaş şartı, 1999 yılında getirildiğinden ve 1976 yılına kadar geriye dönük olarak uygulandığından, o anda sigortalı bulunan 12 milyon çalışanımızın neredeyse tamamını doğrudan etkilemiştir.Bu yasadan etkilenenlerin çoğu geçen yıllar içinde emekli oldu. Ancak günümüzde hala bu yasadan etkilendiğinden henüz emekli olamamış 4 milyon çalışanımız ve 500 bin civarında işsiz vaziyette emekliliği bekleyen vatandaşımız vardır.

"Emeklilikte Yaşa Takılanlar" diye adlandırılan bu kişilerden farklı olarak, yaş ve sigortalılık süresi şartını doldurmuş, ancak prim gün sayıları yeterli olmadığı için emekli olamayan birçok vatandaşımız vardır.Yaş şartı ve sigortalılık süresini doldurmuş, ancak prim gün sayılarını tamamlayamadığı için emekli olamayan bu yaşlı vatandaşlarımızın neredeyse tamamını zamanında Özel sektörde çalışmış ssk lılar oluşturmaktadır.

Özellikle inşaat sektöründe çalışmış bu kişilerin sigorta prim gün sayıları genellikle eksik gösterildiğinden 30-35 yıl çalışmış olmalarına rağmen emeklilik için istenen prim gün sayılarını tamamlayamamışlardır. Şu anda yürürlükte bulunan yasalarımıza göre, eğer borcunuz yoksa (ki bağkurluların genelde borcu vardır ve diledikleri zaman bunu ödeyip gün kazanabilirler) sadece bazı özel şartlar dahilinde geriye dönük gün kazanma hakkınız vardır. Geriye dönük olarak hangi hizmetlerin borçlanılabileceği ile ilgili hükümler 5510 sayılı SSGSS kanunu 41. maddesi ve 12.05.2010 tarih 27579 sayı ile resmi gazetede yayımlanan “Sigorta İşlemleri Yönetmeliği”‘nin 66. maddesinde bulunmaktadır.

Bu yasaya göre borçlanılabilecek süreler kısaca şöyledir:

* Ücretsiz doğum ve analık izni süreleri ile, 2 defaya mahsus olmak üzere, sigortalı olduktan sonra yapılan doğumlardan itibaren, boşta geçen 2 şer yıllık süreler.

* Memurların personel mevzuatına göre aylıksız izindeki süreleri.

*. Avukatların sigortalı olmaksızın yaptıkları, normal stajda geçen süreleri.

*. Er ve Erbaş olarak askerlik kapsamında geçen süreler ile yedek subay okulunda geçen süreler.

* Grev ve Lokavt ta geçen süreler.

* Sigortalı iken tutuklanıp sonradan beraat edenlerin, tutukluluk ve gözaltında geçirdikleri süreler.

* Doktora ve tıpta uzmanlık eğitiminde sigortasız olarak geçen süreler.

* Hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri.

* 25.02.2011 Tarihinden itibaren, ay içerisindeki eksik olarak çalışılan günler.(Burada SGK, ay içindeki eksik gün sebebinin, işvereniniz tarafından, “kısmi süreli çalışma” olarak bildirilmiş olma şartını aramaktadır)

*. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve eğitim kurumlarında, uzman ve usta öğretici olarak çalışılmış süreler.

*. Devletçe yurt dışına eğitim için gönderilen öğrencilerin 18 yaşından sonraki eğitimde geçen süreleri.

* Seçim kanunları gereğince boşta geçen süreler.

* Türk vatandaşlarının yurt dışında 18 yaş üstünde geçen çalışma, çalışma aralarındaki 1 yıllık süreler ile ev hanımlarının yurt dışı ikamet süreleri de 3201 sayılı, ayrı bir kanuna göre borçlanılabilmektedir.

Tüm Çalışanların Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutlarım.

İyilikle ve Sosyal Güvenlikle Kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.