Erdemli bir hukuk adamı; Necmettin Akçasu

Necmettin Akçasu’yu 2004 yılında kaybettik ama hatıraları çok canlı yaşamakta. Onu her zaman rahmetle anıyoruz.

Necmettin Akçasu adını çocukluğumda çok duyardım.1960’lı yılların önemli bir siyasisi idi. Aydın’ın sosyal hayatında adı çok geçen, tanınmış bir avukattı. Çok saygın bir isimdi.

Cumhuriyet Halk Parti’sinde önde gelen bir kişiydi. 1960 – 1964 yılları, Cumhuriyet Halk Partisi’nin siyasi gücünün zirvede olduğu yıllardı. İşte o yıllarda, Necmettin Akçasu isminin Aydın’ın siyasi hayatında önemli bir yeri vardı.

Necmettin Akçasu, o yıllarda Baro Başkanlığı da yapmıştı. Güçlü bir avukattı. Mesleğinin zirvesinde,  saygın bir isimdi. Hukukçu kimliği, siyasi kimliğinin her zaman üzerinde olmuştu. Saygı ve sevgi ile anılırdı. Siyasi gücünü meslek yaşamında ve sosyal hayatında hiç kullanmayan, siyaseti kendisi için değil toplum için yapan, saygıdeğer bir insandı. Siyasi ve mesleki hayatındaki dürüstlüğü, erdemli tutumu topluma hep örnek olmuştur.

Necmettin Akçasu’yu 1980’li yıllardan sonra, daha yakından tanıma fırsatı buldum. Ticari bir münasebetle başlayan ilişkimiz, çok kısa bir zamanda “ağabey-kardeş” dostluğuna dönüştü.  Benim ona olan sevgi ve saygımı, hep bana bir ağabey olarak fazlasıyla vermiş;  beni dostluğu ile onurlandırmış değerli bir kişiydi. Necmettin Bey, çok mütevazı bir insandı.  Kibar, entelektüel bir kişiliği vardı. Çok okuyan, sürekli fikir üreten, gerçek bir düşünce adamıydı.

Aydın Adliyesinin ve Aydın Barosunun seçkin kişilerinin bir araya gelerek oluşturdukları bir arkadaş grubu vardı. Bu arkadaş grubunun belirgin özelliği ise mütevazı, yüksek entelektüel düzeye sahip erdemli, meslek ahlakına çok önem veren; sevgi, saygı ve vefa duyguları ile bir birlerine çok bağlı arkadaşların ayrılmaz ve sarsılmaz birlikteliğiydi. Onları dışarıdan gözler, kıvançla izlerdik.

Necmettin Bey isteseydi milletvekilliği ve hatta bakanlık gibi mevkilere kolaylıkla ulaşabilirdi. Ancak kendisi hep Aydın’da yaşayarak,  Aydınlılara doğrudan hizmeti tercih etti. İl Genel Meclisi üyesi olarak görevini büyük bir titizlikle yaptı.

Necmettin Akçasu, kendisini aşmış bir insandı. Halkına alçak gönüllülükle hizmet etti. Makam, para, şöhret tutkunu olmayan, erdemli bir kişiydi. Hep iyilik düşünür, hiç kimseyi kırmak istemezdi. Tam bir gönül adamıydı. İnançlı bir er kişiydi. İyi bir aile reisi, iyi bir babaydı. Eşiyle çok uyumlu örnek bir yaşamları vardı. Onları Aydın şehir Stadyumunda birlikte yürüyüş yaparken görürdüm. Gerçekten,  örnek alınacak uyum içinde mutlu bir birliktelikleri vardı.  Akçasu ailesi, her zaman çevresinde örnek alınan bir aile olmuştur.

Necmettin Akçasu topluma ailevi, mesleki, sosyal ve siyasi yönlerden çok değerli katkıları olan, erdemli bir hukuk adamıydı. Onun Aydın Hukuk camiasındaki yeri doldurulamaz. Asil bir insandı. Günümüzün genç avukatlarına acizane tavsiyem odur ki, Necmettin Akçasu ve arkadaşlarını tanısınlar. Onları örnek alsınlar. Onları tanımak ve anlamak, kendileri, aileleri, mesleki başarıları ve ülkemize daha iyi hizmet edebilmeleri için bulunmaz bir fırsattır.

Gönül ister ki Aydın Barosunda Necmettin Akçasu ve arkadaşlarının yerini dolduracak nice değerli, erdemli, bilgili ve topluma örnek olacak avukatlarımız yetişsin. Necmettin Akçasu ve arkadaşlarının aziz hatıralarını yaşatsınlar. Aydın Tarih Grubunun değerli araştırmacıları Necmettin Akçasu ve arkadaşlarının yaşamlarını ve yaptıklarını araştırsınlar. Eserlerini, toplum için biriktirdiklerini emanetlerini koruyarak gelecek nesillere aktarsınlar.

Bütün bu dileklerimin gerçekleşeceğine samimiyetimle inanıyorum. Yeni Necmettin Akçasu’ların Türk Hukuk sistemine, adalet sistemine önemli katkıları olacağına Necmettin ağabeyin saygın anısını ölümsüzleştireceklerine inanıyorum. Necmettin ağabeyimin saçtığı ışığın sönmediğine, sönmeyeceğine yürekten inanıyorum.

Ruhu şad olsun!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.