‘Evet’ ya da ‘Hayır’ Demek…

Türkiye, 16 Nisan’da sıradan bir Anayasa değişikliğini oylamayacak. Milletin egemenliğinin temsil edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni güçsüz kılan, partili cumhurbaşkanlığı sistemini oylayacak…

Eğer referandumdan ‘Evet’ çıkarsa ülkemiz bambaşka bir yöne gidecek. ‘Hayır’ çıkarsa AK Parti ve MHP’de bir iç hesaplaşma yaşanacak. Kendilerini gözden geçirme ihtiyacı hissetmeyen siyasi partilerin liderlerine, partisinin yolundan giden halk ‘artık yeter’ diyecek. ‘Evet’ çıkması halinde ise bütün bunların konuşulmasına, sorgulanmasına hiç gerek kalmayacak.

Her gün Aydın’ın sokaklarındayız… Bol bol esnaf ziyaretleri yapıyoruz. Siyasi görüşünü merak etmediklerimiz gibi görüşü ne olursa olsun herkesle oturup sohbet ediyoruz.

Çoğunluk referandumla ilişkin kararını vermiş 16 Nisan’ı beklerken,  bazıları referanduma ilişkin az çok bilgilenmiş, çok az kısmı da kararını henüz vermemiş ve kafalarında soru işareti taşıyor…

Beni en çok etkileyen son seçimde AK Parti’ye oy verdiğini ve genel seçimde yine AK Parti’ye oy vereceğini söyleyen esnaf oldu. Değişikliklerle büyük yetkilere sahip olacak Cumhurbaşkanının yapabilecekleri konusunda ‘O kadar uzun boylu değil’ diyerek endişelerini dile getiren esnaf, ‘Hayır’ oyu kullanacağını söyledi.

Gelelim ülkücülere; takip ettiğim kadarıyla ülke genelinde MHP üst yönetiminin ‘Evet’ kararı ülkücülerde karşılık bulmadı. Her gün sahada değişik siyasi görüşe sahip birçok kişiyle görüşüyorum ama Aydın’da ‘Evet’ oyu verecek ülkücüye rastlamadım.

Böylesine önemli değişikliğin oylanacağı referanduma sayılı günler kala, bir yandan halkın nabzını öte yandan da siyasi partilerin çalışmalarını yakından takip etmeye çalışıyorum. Geçtiğimiz hafta MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Ülkü Ocakları eski genel başkanlarından, bir dönem Kızılcahamam belediye başkanlığı seçilen Yaşar Yıldırım ve MYK üyesi Kadir Şekerci MHP’nin neden ‘Evet’ oyu vermesi gerektiğini öncelikle parti mensuplarına anlatmak için Aydın’daydı.

Az önce anlatmaya çalıştığım ‘Hayır’ oyu kullanacak AK Partili esnafın söyledikleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karizmasına güvenen AK Parti’nin Aydın’daki yöneticileri için vahim durumdur. ‘Evet’ oyu verecek ülkücü bulunmaması ise Türk siyesi hayatının en köklü partilerinden biri olan MHP’nin içine düştüğü kötü durumun bir göstergesi niteliğindedir. 

İşte bütün bunları Ülkücü hareketin önemli isimlerinden Yaşar Yıldırım’la konuştum. Yıldırım, sahaya yeni çıktıklarını Aydın’da gerçekleştirilen toplantıdan sonra ülkücülerin görüşünün değişeceğini anlattı. Türkiye genelinde anayasa değişikliğinin kabul edileceğine inandığını fakat ‘Evet’ oylarının oranının yüksek olması gerektiğini işaret eden Yıldırım, bunun kendileri için önemli olduğunu ve MHP’nin hükümette yer alması gerektiğini söyledi ama hiç de öyle olacak gibi görünmüyor.

Görünmüyor çünkü;

Aydın’da sanayi sitelerindeki esnafların çoğunluğu MHP seçmenidir. Her geçen gün küçülmekten dert yanan esnafların gündem sıralamasında inanın ‘Anayasa değişikliği’ yok…

Kimse Cumhurbaşkanı’nın yetkileri az demiyor…

Sonuç olarak:

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yardımcılığa atadığı eşinden, Barzani karşılamasındaki; kimilerin bayrak, kimilerinin de paçavra dediği olaya kadar her şeyi izleyen ve yorumlayan, sorgulayan halkımızdan esnafımızdan aldığım tüyolar ışığında 16 Nisan’da Aydın’da ‘Hayır’ çıkacak diyorum.

Aksi olur mu, görünen o ki olmaz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.