Ey Çerçioğlu neredesin?

Bölgemiz, ilimiz tarım ve hayvancılık ekonomisinde bilhassa sulu tarım uygulamalarında akarsular, göletler ve barajlar oldukça önemlidir. Dolayısıyla bölgemiz üreticisine yapılacak yatırımların başında da sulamaya yönelik alt yapılar, gölet, baraj, sulama kanalları, hatta şehirlerimizin içme suyu ihtiyacını karşılayacak tesisler en başta gelen hizmetlerdendir.

Bu yatırımlardan hiç unutamadığım dillere destan Çine Barajı ile Dandalaz Çayı Barajı ve Sulama Kanalları projesidir. Dandalaz Çayı, Karacasu ilçemizden çıkar. Karacasu’dan Tavas’a doğru giderken dağların arasındaki vadiden akan Dandalaz Çayı, Güney’den Kuzey’e doğru Esençay-Yenice-Başaran ve Kuyucak ovasından Büyük Menderes nehrine dökülen akarsuyumuzdur. Yaz kış suyu hiç kesilmez.

Dandalaz Çayı aynı zamanda geçmişte çok önemli hizmetler veren değirmenleriyle de ünlüdür. Esençay ile Yenice arasındaki beş değirmen zamanında çevre köy kasabalara hizmet eden en meşhur değirmenlerdendi.

Demiri, hamuru (Pidecilik sanatı), çamuruyla (Toprak, testi, çömlek ve bardak işleri sanatı) nam salmış tarihi eski bir ilçemiz olan Karacasu aynı zamanda yaylaları ve elmasıyla da meşhurdur.

1984 yıllarında Karacasu Belediye Başkanı rahmetli Halil İbrahim Ekinciler, kendisi de ziraatçı olması nedeniyle, elma bahçelerinin sulanmasına yönelik gölet, sulama sistemleri vb. yatırımlara çok emek verir, çok uğraşırdı. Anavatan Partisi’nin ilk iktidar olduğu yıllarda Aydın milletvekili rahmetli hemşerimiz Mehmet Özalp’in adeta köpeğini uyutmazdı. TBMM’nin, bakanlıkların kapısını aşındırır, şaka ve esprilerle taşı gediğine koyar, istediği hizmeti de koparırdı.

Sayın milletvekilimiz Özalp’in memleketi Kuyucak’ın Yamalak beldesi (şimdi mahalle) olmasına rağmen Karacasu ilçesinde yakın akrabaları vardır. Soyuna, köklerine ve hemşerilerine vefası için gece gündüz bölgemize, ilçelerimize hizmet ve yatırımlar gelmesi için uğraşırdı. İlçesi Kuyucak, eczanesi Nazilli’de, doğduğu yer de Yamalak’tır.

Aydın ili doğu kapısı sınırındaki ilçemiz Buharkent’in de isim babasıydı. 8. Cumhurbaşkanı rahmetli Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde rahmetli hemşerimiz Özalp’in girişim ve çabalarıyla Burhaniye kasabamız ilçe olmuş ve Buharkent adını almıştır.

Dandalaz Çayı Barajı ve Sulama tesisleri yatırımlarının ilk fitilini ateşleyen rahmetli vekilimiz Özalp ve eski Karacasu belediye başkanı Halil İbrahim Ekinciler olmuştur. O dönemde Karacasu ilçemizin il genel meclis üyeliği ve iki dönem de belediye başkanlığı yapan rahmetli Halil Töz’ün emek ve hizmetlerini de unutmak mümkün değildir. Bu vesileyle her üç hemşerimizi rahmetle anıyorum. Bu satırları yazarken yine Anavatan Partisi iktidarının beyin takımından, eski bakanlardan iyi bir devlet adamı, devletle milleti barıştıran gönlü, yüreği, ruhu, kendisi güzel, çok büyük vatansever Hasan Celal Güzel büyüğümüzü de kaybettik. Allah rahmet eylesin. Milletimizin başı sağolsun. Türkiye, iyi yetişmiş entelektüel bir değerini kaybetti. Bu topraklara hizmet edenlere rahmet ve minnetle anmayı vicdani, insani vefamızın gereği ahlaki toplumsal bir görev kabul ediyorum.

Yazımıza Dandalaz mucizesi ve hikâyesi diye başlamıştık. Dandalaz Çayı, hikâyesi öyle aylara yıllara sığacak bir hikâye değildir. Kaç hükümet, kaç bakan, kaç milletvekili, kaç bürokrat geldi geçti bilen var mı?

dandalaz-baraji.jpg

Dandalaz çayı, Karacasu ilçemizden çıkıyor ama suladığı arazi dağ bayır ova bütün vadiye hayat veriyor. Ta Esençay’dan Yenice, Başaran ve Kuyucak’ta Büyük Menderes’e dökülesiye kadar. Nar, zeytin, incir, narenciye, bağ, sebze ve meyve bahçeleriyle zengin bitki örtüsüyle hepsini cömertçe kucaklıyor ve bağrına basıyor.

Dandalaz Çayı Barajı sadece vadiye, ovaya sulama suyu hizmetleri değil; Mısır’a hayat veren Nil nehri gibi üç ilçemize de hayat verecek. Nazilli, Kuyucak ve Buharkent ilçelerimizin içme suyu ihtiyacı bu barajdan karşılanacak.

İşte yılların yatırım öyküsüne sahip efsane Dandalaz Barajından üç ilçeye su verilmek üzere yapılacak içme suyu tesisinin Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bizzat Aydın’a gelerek özlenen müjdeyi verdi. 108 milyon TL ye mal olacak tesisin temelini attı. Üç ilçemize de bölge halkına ve hemşerilerimize hayırlı ve uğurlu olsun.

Bu yatırım çok önemli ve kapsamlı bir proje.  Bölgemiz ve ilimiz ölçeğinde de çok büyük bir yatırım. Torosların suyunu Akdeniz’den denizin altından dev borularla Kıbrıs’a akıtan, İstanbul İSKİ’deki geçmişte destan yazan güzel adam! Sayın bakanım Veysel Hoca su gibi aziz ol! Hemşerilerim adına teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum.

İlçelerimizin en az kırk yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan bu önemli yatırımın gerçekleşmesi için emek veren, gayret gösteren başta Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Kuyucak Belediye Başkanı Metin Ertürk ve Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol’u yürekten tebrik ediyor ve kutluyorum. Üç belediye başkanı yumruğu bir yere vuruyor, hizmet üretiyor. Dandalaz Barajının suyunu musluklardan akıtmak için uğraşıyor.

Şimdi hatırlayalım…

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun 2014 yerel seçimlerinden önce söz verdiği  Sarıçay ve Beşparmak Barajları vardı... N’ldu onlara?

Barajlar yapacağını vaad eden ey Özlem Çerçioğlu!

Neredesin?

Nerede Sarıçay Barajı?

Nerede Beşparmak Barajı?

“Nasipse gelir Hint’ten Yemen’den, nasip değilse ne gelir elden” mi diyeceksiniz?

Doğduğum, sevdiğim, okuduğum, büyüdüğüm, ekmeğini yediğim, havasını teneffüs ettiğim ve suyunu içtiğim o güzel topraklara, memleketime bir taş üzerine taş koymanın, bir eser bırakabilmenin  mutluluğunu, hazzını yaşamanın ne demek olduğunu bilenlerdenim. Güzel memleketimizde yaşayan güzel hemşerilerimiz bu hizmetlerin en güzelini ve daha fazlasını hak ediyorlar. Hepsine helal ve hoş olsun.

Yazımızı Adem Baba isimli mutasavvufumuzun şu beyitiyle tamamlayalım:

“Âdem kişi odur ki adına ademde andıra,

Ademde ad kalır, âdem gelir gide.”

Kalın sağlıcakla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum