Fatih Atay’ın hayali

Aydın Efeler ilçemizin Adnan Menderes parkı girişindeki billboard denilen duyuru tahtasında, Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay'ın büyükçe resminin yer aldığı bir afiş yer alıyor.

“Hayalimdeki Efeler!” başlıklı afişe şu not düşülmüş;

“Kültür, sanat, turizm, tarım, sağlık, çevre, eğitim ve hayvancılık alanında; Efeler'e değer katacak fikirlerinizi bizimle paylaşın, ilçemizi birlikte güzelleştirelim.”

İçeriği, manası ve ruhu itibariyle, şehri halkla birlikte yönetmek anlamına gelen katılımcı demokrasi çabalarını, sosyal demokrasi adına önemli bir gelişme ve referans olarak gördüm.

Çok seslilik adına, halkın tam anlamıyla yönetime katılmak istediği, değişik kent sorunları ve çözümleri konusunda çözüm ve proje üreten kent konseyleri vardır. Kent konseylerinin amacı; “Kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışan kent konseylerinin çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.”

Bundan anlaşılacağı gibi, kent konseyleri siyaset üstü yapılardır. Gönüllü, profesyonel, eğitimli, uzman insan kaynaklarını, yani tohumla toprağı, Leyla ile Mecnun' u buluşturarak, şehrin potansiyelinden yeni katma değer oluşturmaktır. Çok şükür, yetişmiş, birikimli insan kaynakları bakımından da, çok şanslı bir şehirde yaşıyoruz. Bu insanları göreve getirseniz, yerel düzeyde demokratik katılımın yaygınlaştırılmasını sağlasanız da yetki vermediğiniz sürece sonuç alamazsınız.

Çünkü Türkiye’deki kent konseylerinin kendine özgü bütçeye sahip olmaması, kararlarının tavsiye niteliğinde olması gibi nedenlerden dolayı yerel siyasette kent konseylerinin ne kadar işlevsel olduğu noktasında çekinceler bulunmaktadır.

Geçen hafta da, Aydın Efeler ilçemizin Nevzat Biçer Parkında, Perihan Yıldırım ve Ahmet Pehlivan’ın başkan adayı olduğu Efeler Kent Konseyi seçimlerinde ipi göğüsleyen Yıldırım oldu. Yıldırım’ın , “bana konuşma yapmam söylenmemişti” şeklindeki sözü seçimlerin kurgu olduğu, “seçimlerin demokratik olmadığı, demokratik katılımın yaygınlaştırılmadığı” izlenimini verdi.

İdealler, ilkeler, düşünceler ve değerler sözde değil, özde uygulanıp yaşanırsa bir değer ifade eder. Aksi halde Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay’ın “Kültür, sanat, turizm, tarım, sağlık, çevre, eğitim ve hayvancılık alanında; Efeler'e değer katacak fikirlerinizi bizimle paylaşın, ilçemizi birlikte güzelleştirelim” çağrısı havada kalır.

Şehrin tüm dinamikleri, bileşenlerini ateşleyebilecek, katılımcı, çoğulcu, demokratik bir kent konseyine her zamankinden daha çok ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Efeler Kent Konseyinden Efeler için yeni fikirler, Efeler ilçesinin hak ve hukukunu koruyacak yeni çalışmalar yapmalarını bekliyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Efeler Kent Konseyine yeni seçilen başkan ve üyelerine başarılar diliyoruz.

Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum