Forbes bıraktığı yerden başladı

Hasan Efendi Mahallesi ile Cumhuriyet Mahallesini birbirinden tren yolu ve gar binası ayırır. Tren yolunun kuzeyi Hasan Efendi Mahallesi, güneyi ise Forbes ailesine (şirketine) ait arazi idi. Forbes bir İngiliz şirketidir. Bu şirket 1850’li yıllarda elde ettiği imtiyazlarla Aydın’a gelmiş, bugün Kipa’nın bulunduğu yerde binalarını kurmuş, burasını pamuk, meyankökü, incir başta olmak üzere tarım ürünlerini toplama merkezi yapmıştır. O gün sömürgeci bir zihniyetin temsilcisi olarak gelen Forbes ailesi, bugünkü SSK hastanesi olarak bildiğimiz, Atatürk Devlet Hastanesi’nin bulunduğu büyük bahçe içinde kendine muhteşem bir konak yapmış, bahçesine de yabancı ülkelerin muhtelif şehirlerinden getirdiği çeşitli ağaçları dikerek burasını adeta bir botanik bahçesi haline getirmiştir. Bugünkü Atatürk Devlet Hastanesinin bahçesinde bu değişik ağaçların örnekleri bulunmaktadır.  Mr. Forbes, konağında yerli mütegallibe zenginlerle, Rum, Ermeni, Yahudi cemaatinin ileri gelenleriyle buluşur eğlenirlermiş. Mr.Forbes batı tipi hayat tarzını Aydın’da zengin zümre arasında yerleştirmek için, içkili ev partilerini ve ilk baloyu tertipleyen adamdır.

Milli mücadelede Mr.Forbes, adamları ve Forbes binaları, işgalci Yunan kuvvetleri ile İngilizlerin Türk milletini yok etme amacıyla planlarının yapıldığı , işgal hareketinin yönetildiği bir buluşma ve tertip yeriydi. İşgal sırasında yerli Rumlara dağıtılan binlerce silah ve işgal günü bütün Aydın’daki binalara takılan binlerce Yunan bayrağı, aylar öncesinden gizli yollardan getirilerek Forbes binalarında saklanmıştır. İşbirlikçi Belediye Başkanı Emin Bey’in işgal günü iki katlı evinin önüne, boydan boya astığı Yunan bayrağı, Hükümet binasına asılan dev Yunan bayrağı, bütün Rumların, Ermenilerin ve işbirlikçilerin evlerine astığı Yunan bayrakları, Forbes’in depolarındaki sandıklardan çıkarılarak dağıtılmıştır.  Bu bayrakların Aydın’daki terziler tarafından dikildiğini düşünmek bile safdilliktir. Forbes’in yöneticilerinin işgal sırasında İngiliz subay üniforması giyerek Türkler aleyhinde faaliyette bulunduklarını tarih kitapları yazmaktadır.

Bugün Forbes’in fabrika arazisi üzerinde, Moonlight Capital SA adlı İngiliz şirketine ait MİGROS’un satın aldığı yerde Forbes’in torunlarının kurduğu Tesco sirketi, Kipa hipermarketini açmıştı. Forbes’in torunları bu dev mağazanın açılış töreninde büyük dedelerinin başarılarıyla öğündüklerini ve onların ideallerini yaşatmaktan çok mutlu olduklarını söylüyorlardı. Fakat ne yazık ki, günümüzde bu tarihi gerçekleri Aydın’da bilenlerin sayısı o kadar az ki.

Ne yazık ki, yabancılarla işbirliği yapan yerli mütegallibeler Yunan işgalini benimsemiş ve desteklemiştir. Tarihi kaynaklara göre bu kişiler bir heyet oluşturarak önce Kuşadası’ndaki İtalyan işgal kuvvetlerini Aydın’ı işgale davet etmişler, onlardan yüz bulamayınca İzmir’e Yunan işgal kumandanlığına şehrin anahtarını teslime gitmişlerdir. Bunlar acı gerçeklerdir. Yunan Aydın’ı işgal ettiğinde başta yerli Rumlar olmak üzere bir kısım mütegallibeler de evlerine Yunan bayraklarını asarak işgali alkışlamışlardır. Zamanın Aydın belediye başkanı bu işgalde başoyuncu olmuştur.

 Allah bu milleti yerli hain Forbes zihniyetlilerinin şerrinden korusun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum