Gürbulak’tan Altaylara geden yol bakir kaldı!

Millet ittifakının Cumhurbaşkanı adayı sayın Kemal Kılıçdaroğlu seçimlere dört gün kala elinde harita ile Gürbulak, İran’da Tebriz ve Tahran’ı, Türkmenistan’da Aşkabat’ı, Özbekistan’da Taşkent’i ve Kazakistan’da da Almatı’yı geçerek Çin’e varan yol projesini gündeme getirmiştir.

Genel kültür olarak o şehirlerin yerlerini haritada gösteremeyecek yerli ve yabancı danışmanların eline tutuşturduğu projeye göre Azerbaycan dışlanmıştır.

Türkiye ile Azerbaycan’ı birleştirecek kadim Azerbaycan toprakları Zengezur’dan açılması planlanan yol, bu proje ile reddediliyordu.

Proje ne Türkiye ne de Azerbaycan’ın milli menfaatleri ile örtüşmüyordu.

Ermenistan’ın bile...

Peki, o zaman bu proje ile yapılmak istenen nedir?

Azerbaycanlı akademisyenler, 7'li koalisyonun cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun “Hayatının Projesi’ne” tepki gösterdi. Türk İslam Araştırmaları Merkezi Başkanı Telman Nusretoğlu şunları söyledi:

Maalesef ana muhalefet partisinin Türk dünyasıyla ilgili bir vizyonu yok. Azerbaycan'ın stratejik olarak Türk dünyasının merkezi olduğunu anlamamak, önerilen planda Azerbaycan'dan bahsedilmemesi, bölge ve dünyanın jeopolitik realitesini görmezden gelmektir. Projede İran'ın öne çıkartılması ne Türkiye'nin ne de Türk dünyasının çıkarlarına hizmet eden bir yaklaşım değildir.”

Azerbaycan'ın Avrasya'daki ulaşım merkezlerinden biri haline geldiğini belirten Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev de çok sert açıklamada bulundu.

"Haydar Aliyev'in girişimiyle Azerbaycan'da Avrupa-Kafkasya-Asya Uluslararası Taşımacılık Koridoru konulu çok büyük ve prestijli bir uluslararası konferans düzenlendiğini hatırlatmak isterim. Bugün 'Orta Koridor' dediğimiz Avrupa-Kafkasya-Asya projesinin temeli o yıllarda atıldı. Yani bu koridorun Azerbaycan topraklarından geçişi o yıllarda belirlenmişti. Ancak bazıları istemedi. Ne yazık ki bugün bile Azerbaycan'ı bu stratejik projenin dışında bırakmak isteyenler var. Onların hevesleri kursaklarında kalacak."

Sayın Aliyev’in bu açıklamasıyla birlikte Azerbaycan’da tepkiler çığ gibi büyüdü…

Bakü’ye gelmeyin bile dedirttiniz…

10 milyonu Aras’ın Kuzeyinde, 40 milyonu da Aras’ın Güneyinde yaşayan 50 milyon Azerbaycan Türkü’nü nasıl ve neden küstürdüğünüz izaha muhtaçtır.

“Rahmetli Elçibey bana ‘Maral Hanım’ derdi” diyen İYİ Parti Genel Başkanı sayın Meral Akşener’e seslenmek isterim.

“Tanış olduğunuzu anlatırken ki samimi duyguların hatırına, ortağınıza bu yol projesinin sırası mıydı diyebilmeliydiniz.”

Bunu yapmadınız/yapamadınız!

Ebulfeyz Elçibey yaşasaydı ve sizin, bu uygulanacak yol projesini desteklediğinizi görse, duysa ne derdi?

Ben söyleyeyim.

Ay Hanım, sen Türk müsen diyerdi…

Yoksa siz, onun yaşamadığına göre mi bu desteği verdiniz?

Azerbaycan’da onu satın alacak hain yoktur…

Şimdi anladınız mı “Maral Hanım”?

Altı ay sonra, Türkiye’de çok sevilen Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) Milletvekili Bayan Ganire Paşayeva’nın kapısını çalacağınıza şüphem de yok…

Bu tür işler, bize özgüdür.

Önce bozar, sonrasında da özür diler, toparlamaya çalışırız.

Dış politika, dön dön oyunudur bizde…

Arabulucuları arama ve bulmada da mahirizdir.

Kandil sopasıyla ana dilde eğitim, özerklik, Suriye’de YPG ile komşu olma söylemleriniz ve absürt yol projenizle kendi geleceğinizi belirlediniz…

Projenin daha iyi anlaşılması için biraz geri gidelim.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Brüksel'de (22.05.2022) yaptığı görüşmeye ilişkin bazı açıklamalarda bulundu.

Aliyev, Ermenistan'la hem demir yolları hem de kara yollarının inşası da dahil olmak üzere Zengezur Koridorunun açılması konusunda anlaştıklarını dünya kamuoyuna açıkladı.

AB’nin, bu yolu desteklemekteki menfaatinin ne olduğunu merak ediyor musunuz?

Onun da cevabı hazır.

Ukrayna savaşı ile birlikte Rusya’dan Avrupa’ya akıtılan gaz vanaları kapatılmıştı. Avrupa Birliği, Rus gazına olan bağımlılığını azaltmak isterken, oluşacak gaz açığını kapatmak için yeni bir adım attı ve Azerbaycan’ın kapısını çaldılar...

Bürüksel görüşmelerinin üzerinden iki ay kadar bir süre geçtikten sonra, doğal gaz tedariki konusunda anlaşma imzalamak için Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunan (18.07.2022) Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Azerbaycan'dan alınan doğal gaz miktarının birkaç yıl içinde iki katına çıkarılması için anlaşma imzaladı.

Toplam 1,3 trilyon metreküp kanıtlanmış doğal gaz rezervine sahip Azerbaycan'dan, boru hatlarıyla AB’ye 8 milyar metreküp doğal gaz pompalanmıştı. Bu yıl ise 12 milyar metreküp doğal gazın AB’ye taşınması öngörülüyor.

Gaz ve yol, birbirini tamamlamış mı?

Evet.

Azerbaycan halkı için yararlı olan, bizim için de…

Nahçıvan, Zengezur, Azerbaycan ve Hazar’ın kuzeyinden orta Asya steplerine uzanacak yoldan niçin rahatsız olduğunuzu bilme hakkımız saklıdır.

Zengezur Koridoru nedir?

Zengezur, bir zamanlar Müslüman Türk nüfusun yaşadığı tarihi Azerbaycan toprağı olsa da 1920'li yıllarda Sovyetler Birliği tarafından Ermenistan'a bağlandı ve bugün de Ermenistan'ın sınırları içinde bulunuyor. Zengezur’ un Ermenistan'a verilmesiyle Azerbaycan, Nahçıvan'la kara bağlantısını kaybetti.

Nahçıvan ile Azerbaycan arasında 43 kilometrelik mesafedeki kuzey-güney hattı boyunca uzanan toprak parçası, Zengezur koridoru olarak adlandırılıyor.

Birden fazla hedefi olan bir uygulama olduğu muhakkak; Nahcivan ile Azerbaycan arasına bir kılıç sokulmuş gibi görünse de asıl amacın, Türkiye’nin Orta Asya ile bağının kopartılması olduğudur.

Zengezur Koridoru veya Nahçıvan Koridoru, 2020’deki 44 gün savaşının Azerbaycan lehine sonuçlanmasının ardından, Ermenistan'la imzalanan ateşkes antlaşmasında yer alıyor. Koridor, anlaşmanın 9. maddesi gereğince Azerbaycan ile Nahcivan özerk bölgesi arasında bağlantıyı kurmayı hedefliyor. Ermenistan topraklarından geçecek olan koridorun güvenliğini Rusya'nın görevlendirdiği birliklerin üstlenmesi planlanıyor.

Bu koridorun açılmasıyla Kafkasya’ya getireceği barış ve istikrara yönelik detayları, 30 Mayıs 2022 tarihli "ZENGEZUR KORİDORU AÇILIYOR" başlıklı yazımda belirtmiştim.

Yaşadığın coğrafya kaderinse eğer jeopolitiğini ona göre dizayn edebilmelisin.

Makbul olan, başkaları istediği için değil, biz istediğimiz için yapılandır.

Bu konu Azerbaycan ekonomisi için bir artı oluştururken, AB için vazgeçilmez bir ülke konumuna gelmiş olması, sizi neden rahatsız etti de yolu İran üzerinden geçirmeyi düşündünüz?

Bu Azerbaycan kini size nereden/nasıl yapıştı?

Bu projenim müellifi kim?

O, Milli Kurtuluş Tarihini okumuş birisi midir?

Eğer öyleyse, durum daha da vahim demektir.

Azerbaycan Türklerinin topladığı altınların, Kazım Karabekir Paşa tarafından teslim alınıp Kurtuluş Savaşında kullanıldığını bilerek bu projeyi sunmak, Azerbaycan halkına ihanetle eşdeğerdir.

Atatürk, o paraları kullanarak savaş kazanacak, O’nun kurduğu Partinin sorumluları bunu yok sayacak.

Bu ihanettir…

Eğitim ve öğretim ölene kadar devam ediyor. Daha öğreneceğimiz çok şey/şeyler var; okumaya devam etmeliyiz. Çok okuduğunuzda çok bileceksiniz. Çok bildiğinizde de çok güçlü kararlar alabileceksiniz. Bilgi ile donatılmış çok güçlü kararlar alabilen bu insanlardan bir veya ikisi belki de toplumun aradığı lider olabilecektir.

Uyguladığınız sen beni seç, ben de sizleri seçeyim sistemi ile 12 yıldır bir Çipras yaratamadınız ve bu yüzden kaybedilmiş seçimi, şerefli istifa mekanizmasını çalıştırarak ön açmak yerine, işi sulandırarak; “Ankara, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanmışız ve başarılıyız” demekle yetindiler.

Çipras bulunamadı ama Ankara’da bir çipura istilası olduğu muhakkak…

Siz, farkında mısınız?

Bir kez daha “Adam kazandı.”

Sizler, kitap ve tarih okumayı sevmediğiniz gibi, halkın mektubunu da okuma beceri ve nezaketine sahip değilsiniz.

Sorumlular, Kocatepe Camiinin şerefesine çıkıp “Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın Atatürk” diyerek kendilerini aşağıya atmak yerine, hala konuşuyorlar…

Nahçıvan, Zengezur, Bakü ve Hazar’ın Kuzeyi ile Gürbulak’ın farkını kavrayamayanlara bu koca ülke emanet edilir mi?

Olacak iş değil…!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum