Hayır eri hacı Emin Özalp

Hacı Emin amca Alpler Pulluk Sanayi’nin kurucusudur. Cumhuriyetin ilk yıllarında Dalama’da küçük bir demirci dükkânında işe başlamış; daha sonra Aydın’da bugünkü kunduracılar arastasında faaliyetini sürdürmüştür. 1960’lı yıllarda bu mütevazı demirci dükkânında oğulları Tevfik ve Hüdai Beylerle birlikte çekiç sallamış olan Emin amca, zirai alet tamiratı ve küçük çapta ziraat aletleri üretimi yapmaktaydı. Bugün Aydın’da sektöründe en gözde sanayi kuruluşlarından biri olan uluslararası üne sahip “Alpler Ziraat Aletleri” Emin Amca’nın üç oğlu tarafından yönetilen büyük bir işletmedir.

Emin amca çok iyi bir “demir ustası” olmakla beraber, sosyal hayatı zengin ve renkli bir sima idi. Mesleğinde örnek alınan ciddi, çalışkan, hoşgörülü, dindar, itibarlı bir iş adamı ve sanayiciydi. İş ahlakı yüksek erdemli bir kişiydi. Çalışmayı çok sever, çalışkan insanları desteklerdi. İşinde çalışırken, huşu içinde mesleğini icra ederdi.  İş hayatında kendine evlatlarına taviz vermez, işin gereğini yapardı. İş disiplini onun için kutsaldı. İşini güzel yapmayan insana değer vermezdi. İnsanın aklının eserinin içindeki başarısı olduğunu hep söylerdi. Onun iş ahlakı ve prensipleri sayesinde yetmiş yılda demirci dükkânından büyük bir holding doğmuştur. Uluslararası gücü olan, Türkiye’nin ilk beş yüz sanayi kuruluşu içindeki  Alpler Ziraat Aletleri Türkiye ekonomisi içindeki seçkin yerini almıştır.

Emin Amca başarılı iş hayatının yanı sıra hayır işlerine koşan bir kişiydi. Hayrı çok seven fakir babasıydı. Hayra sarf ettikçe bereketin artacağına inanır, hayra coşkuyla koşardı. Onun çevremizde katkısının bulunmadığı hayır kuruluşu yoktur. Hayır olan her yerde o vardı. Hayırlı bir işte ilk akla gelen, ilk katkıyı yapan hep Hacı Emin Amcaydı. Bugün Girne Mahallesinde bulunan,  Hacı Emin Öğrenci Yurdu bir külliyedir. En az kırk yıldır burada binlerce talebe yetişmiştir. Emin amcanın o külliyenin her taşında elinin izi vardır. Bölgemizde okul, cami, yurt gibi hayır hizmetlerinde en önde hep o vardı. Kendisi çok mütevazı yaşar, saçıp savurmazdı.  Ama hayırda eli çok açıktı.

Emin Amcayı 90’ı aşan yaşında, yıllar önce bir nur abidesiyken Hakk’a uğurladık. Onun cenazesi Aydın’da görülmemiş bir uğurlama idi. Halk ve devlet oradaydı. O cenaze kortejini unutamam. Vefalı Aydın halkı onu ebedi istirahatgahına uğurlarken, erdemli bir hayır erini kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyordu.

Aklını ve servetini topluma adamış Emin Amcalara bugün daha fazla ihtiyacımız var. Onu hep özleyeceğiz. Allah rahmet eylesin.

Ruhu şad olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum