Behruz FARUKOĞLU

Behruz FARUKOĞLU

Hazarliler Türk Devleti ( Xezerliler Türk Devleti)

Eziz ve Böyük Türk Milletim.

Biz Türkler tarih boyu Japon denizinden Adriatik denizine kimi devletler, imperiyalar, hanliklar, beylikler kurmuşuk.

Tarihin hansi seyifesine ve hansi milletlerin tarihine baksak görsenen o ki, her birinde biz Türklereden behs edilir.

Bu gün mubahiseli olan Hazarliler Türk Devleti hakkda bilgi vermek isterdim. Bezi Rus ve Yahudi tarihçileri Hazarliler Türk Devletini Yahudi ve ya diger milletlere baglamak istemişler, amma ne etselerde tarihin asl köklü yazilarini sile bilmemişler ve bilmiyeceklerde.

Bu yolda bizim Türkoloklar ve Türk Tarih yazarlarimizin apardiklari araşdirmalar neticesinde Türklerin tarihleri korunub saklanmişdir.

Hazarliler Türk Devleti M.S. 7-ci yuz yilden, 11-ci yuz yillara kimi Aral gölünden , Kafkazlara, Van gölünden, Karadeniz hövzesine, İtil irmagindan, Dnepr irmaginadek, şimdiki Rusiya, Ukrayina arazilerini , Derbend de kimi, dogu Avropa Macaristan torpaklarina kimi böyük bir arazini 3000 000 km kvadrat arazisi 7- ci yuz yilde olan , nufuzu 1 400 000 olan Böyük Hazar Türk Devleti olmuşdur.

Hazarlilerin tarihi sahnesine çikmasi 6-ci ve 7-ci yuz yillerde olan GÖK TÜRK imperiyasinin sona verilmesinden sonra Bati GÖK TÜRK devletinin sugutundan sonra meydana çikmasidir. GÖKTÜRK İmperiyasi aralarinda geden anlaşilmazliklar sonuncunda iki yere ayrilmişdir BATİ GÖKTÜRK ve DOGU GÖKTÜRK devletlerine.

Hazarlilerin merkezi Semender, İDİL, en böyük şeheri SARKEL, TMUTARKAN olmuşdur. Bu gunumuzdeki ASTARHAN ( Astarxan) şeheride AS - Tarkan Yabgunun Türk serkerdesinin ismiyledir.

Hazar Devletinin başinda ASENA soyundan gelme bir hükümdar ailesin den olmuşdur. Hazarlilerin asil kitlesi Göktürklerden ayri olan OGUR Türkleridir.

Macaristan kraligini kuran Türk ARPAD boyu da Hazarlilerin birer kolu idi.

Arpadlar Hazarlilerin KABAR kolunun uzantisi olarak tarih sahnesine çikmiş ve daha sonra Avropa ya köç ederek Hunlar ile Avarlar in kalintilari üzerinden Macar kralligini kurmuşlar. Kabar-lar Çuvaş Türkcesini Macarlara öyretmişler. Kabar-lar Macarlar arasinda her zaman öne çikarlar birinciler sayilarlar.

Bu gün Macarstan Başbakani Viktor Orban ( ORBAN- türkcede ORHAN, Ban- Macarca Han anlamidir) her görüşlerinde Avropanin merkezinde gürurla biz Macarlar Hun Atillanin Türk torunlariyik demesi de bu tarihi faklardandir.

618-628 -ci yillarda Hazerliler Devletinin Hakani TONG YABGU olmuşdur. 9- cu yüz yila kimi hakimiyyetde olan Hakanlar 1- Bulan, 2-Obadiyah, 3- Zekeriyya , 4-Manasiya, 5- Benyamin, 6-Hizkiya, 7-Obaca, 8- Menaşa, 9- İshak, 10- Sabülon, 11- Nişi, 12- Harun, 13- Hanuka .

10-cu yüz yilde olan Hakanlar Aaron, Yusif, David.

Devletin resmi dili Türk dili olmuş.

Hazar devleti 5- ci beşinci yüzyildan 10-cu yüzyila kadar 500 yillik ömrü ile Tarih sahnesinde görünen en uzun ömürlü Türk Devletleri içinde yer almişdir.

Dini inanclari Bütperestlik, İudaizim, İslam, Hiristiyanlik olmuşdur.

Hazarliler Devletinde azad ticret höküm sürmüşdür ve buna görede her bir inancdan olan milletler toplulugu vardir.

Bati Roma Bizans İmperiyasinda ve hemçinin Dogu Bizans İmperiyasinda da Yahudi Musavilere edilen zülmlerden, Yahudiler Hazar Hakanatligina siginmişlar. Bu da Hazarliler arasinda diger Din-i inanclara bakdikda Musavilik daha da çok yayilmasina getirib çikarmişdir.

Bilinmeyen müellif terefinden Gaznevi hökümdari Sultan Mehemmede hesr olunan Hüdüd el- Alem eserinde Hazar hükümdarlari ANSA sülalesindendir ve bu sülale öz növbesinde Merkezi Asiyadan gelmedir ve kökleri Türkdür.

Bezi menbelere göre Hazarliler Böyük Hun imperiyasinin kabileleri arasinda olan Türklerdendir.

586- ci yuz yilde Bizans menbeylerinde Hazarlilere TÜRKLER deyerek müraciyyet etmişler.

Türklerin İslamdan önce Tanriçlik ( Tengri) din-inde olmasina bakmiyarak, 740-ci yillarde Hazarlilerin akseriyyeti Yahudiliyi kabul etmişdir. Ha bele Hazar Hakanliginda Paganizim de geniş şekilde yayilmişdir.

Evet efendiler Hazar Türk Hakanlari hemin zamanlarda güneyden gelen Orta Dogudan gelen Arap İslam halifeliyinin ve Dogu dan , hem de Bati dan Bizans İmperiyasinin ortasinda olduklari için daim savaşlarda olmuşlar. Gah birileriyle itiffak edib , digerleriyle savaşmişlar , gah da tek her biriyle savaşlara girmişler.

Hazar Hakanligi seçim karşisinda oldukda ya İslam ya da Hiristyanlik dini-ne keçmesinde düşünmüşler ki, eger İslami kabul ederlerse Bizanslarla karşi karşiya gelecekler, yok Hiristyanligi kabul ederlerse, onda İslam Helifeliyile karşi karşiya olacaklar. Buna göre de Musaviliyi devlet dini kimi kabul etmişler.

Göründüyü kimi yillar sonra Hakanlarin ismleride Yahudi isimlerinde olmuşdur.

Hazarliler Hakanatinin sona çatmasi zamaninda Hazarlilerin bir çoku Dogu Avropaya köç etmiş, Dogu Avropaya köç etmiş Hazarlilere EŞKİNAZLAR ismi verilmişdir. Yarisi şimdiki İran arazisine ve Kafkazlarda kalmakla yerli halklarla birleşerek asimlasiya olmuşlar.

Bu günümüzde Azerbaycanda yaşayan Dag Yahudileri deyilenler EŞKİNAZ Türklerdir.

İndiki İran arazisine köç eden Eşkinaz Türkleri zamanla İslam dinini kabul ederek Farslaşmiş Türklere TAT ismi vermişler. Bu gün Azerbaycanda Kuba ve Hizi bölgesinde yaşayan TAT-lar da ayni fars dillerinde konuşan Hazarli Türkleridir.

Bura dikkat itsek görsenen o ki, 13, 14-cü yüz yillerde de İspaniyada Endüstirili devletin sona verilmesinde de ve Avropada Yahudi Musavilerin zülme meruz kaldiklarinda da, yine de biz Türklerin Osmanli İmperiyasina ve Kafkaz da bu gün ki, Azerbaycan Türk Devleti arazilerinde biz Türklere siginmişlar.

Musavilerin Eşkinazlarin dünyada tek Rifah içinde ve kendi Din- lerinde yaşamasi yalniz biz Türklerle olmuşdur. Burda da esas amillerden biri de Kan meselesidir. Din seçimdir amma Kan , soy kaderimiz.

Zamanla Avropada , Rusiyada Yahudiler zülmle karşilaşdiklarinda , hiç bir zaman biz Türklerden zülm görmemişler.

Bu da biz Türklerin insanlik ve hoşgörüşünün , başka milletlerden üstün olmasinin göstericisidir.

İngiltere de Roltshid Hanadani Eşkinaz Türklerdir. Bezen bunlara İsrailogullarinin 13 -cü İTMİŞ ( yoka çikmiş) KAYB olmuş kabilesi de diyirler.

Evet efendiler tarihimizi iyi bildikce ve öyrendikce anlaşilan bu ki, biz Türkler hem Savaşçi , hem Devletçi, hemde İnsanligin yaratilişigindan , bu güne kimi nasil uca bir Türk milleti oldugumuzun subutudur.

Eziz ve Böyük Türk milletim Yaratiliştan da biz Türkler var olmuşuk , sonunda da biz Türkler olacagik.

Saygilarimla Reis Difai.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum