Hoş gelişler ola

Birçoğumuzun aklının kıyısında köşesinde, müziğini duyduğumuzda hemen mısraları gelen bir marş türkü vardır. "Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa… Askerin milletin bayrağınla çok yaşa… Arş arş ileri. Marş ileri. Marş ileri. Dönmez geri. Türk'ün askeri. Sağdan sola, soldan sağa, salla bayrağı düşman üstüne… ” 

Kars doğunun en doğusunda, büyük şehirlere uzak bir yerde yer almasına rağmen,  aydın insanları, modern aile yaşantısıyla bölgenin en çok dikkat çeken yerlerinin başında geliyor. Belki de bunu en iyi anlatan anekdotlardan birisi Atatürk’ün Kars’ 6 Ekim 1924 yılında yaptığı gezide yaşadıkları oluşturuyor. 

Bu gezi için trenle Kars’a gelen Atatürk, kendisi için bestelenen “Hoş gelişler ola, Mustafa Kemal Paşa” isimli  şarkıyla karşılanıyor ve özel bir oyun oynanıyor. Bunun hikayesi ise gerçekten ibret verici….

Azerbaycanlı besteci Mehmet Türkel Bey tarafından, Azerbaycan halkı adına büyük önder Atatürk'e ithaf edilen bu eser, büyük ilgi görüyor. 

Atatürk’ün ziyaretini  ziyareti haber alan mahalli müzisyenler ve oyuncular bir araya gelerek, karşılama töreninde oynanmak üzere bir oyun hazırlarlar. Bunun üzerine oyunun sözlerini gazeteci Mehmet Türker yazar. Mahalli müzisyen Tağı Bey (Tağı Oşenyüzen)'de bu sözleri şimdiki şekli ile besteler.

Başta Tağı Bey olmak üzere o dönemin diğer folklorcuları, Kars Garındaki karşılama töreninde ilk olarak Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya oynarlar. Paşa duygulanır. Oyunun söz yazarı ve bestecisini ödüllendirir. Besteci Tağı Bey ise yıllarca müthiş bir geçim sıkıntısı çeker ve buna fazla dayanamayarak intihar ettiği söylenir. Öldükten sonra evinde yapılan aramada, ceketinin cebinde, Ata'nın verdiği 500 liralık çek bulunur. Ata'nın imzası olduğu için yaşadığı onca sıkıntıya rağmen o çeki bozdurmağa kıyamadığı söylenir.

Bu eserin daha sonra  Muzaffer Sarısözen, Kars yöresi derlemeleri sırasında yöre ekibinden dinleyerek, TRT arşivine kazandırmıştır.

Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa

Askerin Milletin Bayrağınla Çok Yaşa

Arş Arş Arş İleri İleri Arş İleri

Marş İleri Dönmez Geri, Türkün Askeri

Sağdan Sola, Soldan Sağa

Al Da Bayrağı Düşman Üstüne

Cephede Süngüler Ayna Gibi Parlıyor

Azeri Türkleri Bayrak Açmış Bekliyor

 

Arş Arş Arş İleri İleri Arş İleri

Marş İleri Dönmez Geri, Türkün Askeri

Sağdan Sola, Soldan Sağa

Al Da Bayrağı Düşman Üstüne

Parlayan Yıldızın Alemi Tenvir Eder

Cumhuriyet Bayrağın Semalar İçre Süzer

Arş Arş Arş İleri İleri Arş İleri

Marş İleri Dönmez Geri, Türkün Askeri

Sağdan Sola, Soldan Sağa

Al Da Bayrağı Düşman Üstüne

***

Kars Atasına ilk şiir yazan şehirdir.

Kars şehir değil şiirdir.

Kars şehrine ve Karslılara selam olsun!

***

Değerli okurum!

2020 yılı sonuna geldik. Yeni yılın sağlık, mutluluk, başarı ve bol kazanç getirmesi dileklerimle yeni yılınızı kutluyor, tüm dünyaya musallat olan illet hastalığın olmadığı nice yıllar temenni ederim. 2021 yılının ilk günlerinde buluşmak üzere. Hoşça kalın!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum