Behruz FARUKOĞLU

Behruz FARUKOĞLU

Hükümdar

Eziz ve Böyük Türk Milletim.

Tarihe bakdik da insan oglu yaranan bir günden formalaşdikca her zamanlarda Hükümdar-lar olmuş ve olacakdir da. Sadece zamanla ismi deyişmiş Hükümdarlarin, yani Han, Hakan, Bey, Padişah, Şah, İmperator, Sultan, Knyaz, Çar ve saire. Bu gün hemin anlayişlar Cumhurbaşkani ve Prizident sözleriyle evez olunmuş, amma mahiyet itibariyla ayni sistem ve kuruluşdur.

Hepside insanlari, toplumlari,halklari idare etmek içindir. Çün ki, insan tabieti yaranişdan ele yaranmiş ki, onlari idare etmek şertdir, eger idare edilmesse dünyada haos olar, özbaşinalik alib gider.

Evet efendiler tarihden bu günümüze dek minllerle hükümdarlar olmuş, ben hepsini Hükümdar adlandiracam yazimda ki, güzel okuyucularim ne demek istediyimi iyi anlasin, zorluk çekmesin. Evet Tarihde Hükümdarlarin kimileri yok olmuş , tarihe gömüşmüş, kimileriden ismi Tarihe kizil( altin) heriflerle yazilmiş, kimileride gerizekaligindan , kötülüyünden tarihe kara heriflerle düşmüş.

Mete Han, ÇingizHan, EmirTeymur, Böyük İsgender, Atilla, Karl 1, Gazi Mustafa Atatürk, AlpAslan, Sultan Mehmet Fayh, Stalin, Mao Çu Dun, Adolf Hitler, 14 Lyudvik, Sezar, Kleopatra, Nadir Şah Afşar, Sultan Yavuz Selim, Şah İsmayil Hatayi , Babur Şah ve.başkalari. Sayi çok yazmak olar amma benim bu günki, yazimin konusu tam başka.

Tarihi iyi araşdirdikda görsenen o ki, her bir Hükümdarlarin zamaninda zaman ve şertlerin, agil ve Güc-ün üygün gelmesinden Hükümdarlar ferkli ferkli devletlerini , İmperiyalarini, Cumhuriyyetlerini yöneltmişler.

,,,Halkin mahiyyetini anlamak için, Hökümdar olmak, Hükümdarlarin tebietini anlamak için de halkdan olmak lazimdir.’’

Babasindan miras kalan ogula Hükümdar olmak bir başka yönetim teleb eder, Kendi gücüne ve aglina, cesaretiyle Hükümdarlik mekamina ucalan Hükümdar bir başka Devlet yönetimi kurar. Diş güclerin desteyile Hükümdarlik mekamina getirilen iyse bir başka devlet yöneter.

  1. Atasindan ogula keçme Hükümdarlik.

Bu Hükümdarlik ogulun ( prinsin) Atasinin yönetimi zamani iyi egitim almagi, halkin sevgisini kazanmiş, Savaşlarda Ordunun önünde cesurca savaşa atilmiş ve strateji akilla zefer kazanmiş, Ogul Hükümdar oldukda, Devleti böyüder, arazisini genişlendirer, Ordusunu Güclendirer, Halkini da Rifah içinde yaşadarsa, bu Hökümdarlik yillarla sürer, kendisinden sonra gelen ogluna ( prince, şahzadeye ) yönetimi ötürer.

Amma Atasinin nufuzundan istifade ederek, kendini böyük sayarsa ve yukarida yazdiklarimdan hiç birini etmezse, saraya yalançi , intirikant,( arakizişdiran) yaltak, korkak vezir, vekil, sabrazamlar, bakanlar, memurlar ve hiyleger, şehsi çikarlarini düşünen devletin ve halkin çikarlarini düşünmeyenleri etrafina yigarsa , onda onun Hükümdarligi uzun sürmez. Sürerse de çok az ferk eder zaman ve şertler uygun geldiyinde ya etrafindakilar terefinden tahtdan düşürüler, yada Halkin içinden bir kurtarici cesur ve agilli biri çikar onu tahtdan indirer.

Bu her zamanlar olub ve olacakdir.

2 – Diş güclerin desteyile devlet de Hükümdar olan.

Bu Hükümdar diş güclerin ve içerideki saray satkinlarinin , desteyile getirilib hükümdar oldukda , bu hükümdar kendi isteyile ne halkina ne de devletine tam istediyi kimi hiç bir iyi bir iş göre bilmez. Çun ki, Diş güclerin ve saray yaltaklarinin desteyile yönetimi ele keçiren , ancak hemin güclerin gösterişiyle oturub durar( mariyanetka, oyuncak) ve istediyini halkina ede bilmez. Ona ne söyleyerlerse onu da yapar. Çün ki, onu o mekama getiren güclerle önceden anlaşmiş. Ancak eş içret, kef içinde, lüks hayatini sürer, saraydaki diş güclerinde sabrazamlari ve bakanlari, kendi milletinden olmayan memurlar, devleti , halki yazik güne salarlar, kendileri var dövlet yikar, devlet içinde kendi parali ordularini yaradar, karşi çikanlarida öldütdürerler. Güclendikde de hiç hükümdarida saymazlar. Ordu da zeyifleyer, İyi devlet adamlrinida fitneyle, şerle görevden atdirarlar, savaşda zeferler kazanan kumtanlari ve generallari emekli eder ya da şerlemekle zindana atdirib idam etdirerler, yerlerinede herbden , savaşdan bilgisi olmayan korkaklari göreve getirerler. Böyük içleri kiçik adamlara, kiçik işleri iyse böyük adamlara vererler. Dogrunu söyleyeni ve devletin tehlükede olmasini, bekasini, halkin yaşayişinin kötü oldugunu, söyleyib buna yol gösteren agil ve bilgeleri zindana atirar. Bunu da sonu her zaman ki, kimi acinacakli kurtarar. Yüzlerle örnek var tarihde. Ne yanindaki inandiklari yaltaklar yardim eder, ne de Yigdigi devletden halkdan çaldigi paralar.

  1. Kendi agil ve gücü-ne cesaretyle devletde Hükümdar olan.

Bu Hükümdarlar tarih yazar, Fethler eder, devletleri imperiya eder, Ordunu güclendirer, senete, incesenete, okumaga, ilme, alimlere devlet dikketi eder, saygi duyar, etrafina cesur, agilli, strateji fikir adamlarini yigar, onlari dinler, halkin yaşayişiyla maraklanar, halkin içinde kendi istihbaratini kurar ki, saray bakanlari yalan, yalniş söylerse kendi dogru olub olmadigini biler.

Bu Hükümdarlar milletinin, halkinin vergisini azaldar , maaşlarini imkan buldukca yükselder, emeklilerin maaşlarini artirar ki, halk fakirlikdan kurtarsin, güzel ilm merkezleri, şeherler salar, yollar inşa etdirer, su anbarlari inça etdirer, kitabhanaler inşa itdirer, Ordu generallarini ve askerlerinin kiymetini biler, onlara en yüksek maaşa baglar ki, aileleri zorluk çekmesin, savaşa giderken gözü arkada kalmasin. Hükümdarin adaletli ve zekali olmasini gören halk da onun bir emriyle dünyani karşisina alir, vatan devlet, millet için canini seve seve feda ederler, kimse diş düşmenlerde bu Hükümdari ne devire biler, ne de devletde satilmiş muhalifet guvvelere imkan vermez halk, dünyasini deyişdikde de bütün halk agliyar. Bele hükümdarin zamaninda devletde rüşvethorluk, yolsuzluk, devletin ve halkin malini çalanlar sert cezalandirilar, ipden asilar ki, her kese ders olsun.

Halk Hükümdarin arkasinda dag kimi durar, her zor gününde. Tarim ve sanayeni artirar, kendi bugdasini kendi istehsal eder, herb sanayesini yenileşdirer, konşu devletlere agilli iyi siyaset yöneter, sarayda ancak devlet görevlileri bacariklarina , bilgisine aglina zekasina ve vatansevdasi karşiliksiz olanlari göreve getirer. Gelecek için milletinden gencleri yetişdirmek için instutular inşa eder, şehid övladlarina babalik eder. Devletin çikarlarina karşi laf edenleri sert cezalandirar. Milli deyerlere, töreye, anayasaya kendisi başda olmakla her kes saygi duyar. Din-i devletden ayri tutar, Din adamlari ne siyasete , ne de devlet işlerine karişmaz, karişarsa kellesi geder. Bak bu Hükümdar tarihe ismini altin heriflerle yazar.

Eziz ve Böyük Türk milletim inanin bu yazdigim Hüküdarlar hem biz Türklerin tarihinde olmuş, hemde bazi avropa devletlerinde bile Hükümdarlar olmuş.

Hükümdar halkinin ihtimatini kazanmişsa ve ona paxillik( kötülük, herislik) edenleri ortadan kaldirmişsa, onun kudreti, nüfuzu ve hoşbehtliyi uzun sürer.

Zira insanlarin nece yaşadigi ile nece yaşamali oldugu arasinda o keder böyük ferk var ki, yaşanilmasi lazim olan hayali heyat namine gerçek heyati inkar edenler kendilerine çok ziyan vererler. Heyatin bütün istikametlerinde iyiliyi teblig eden kes , kötü insanlarin arasinda helak olmaga mehkumdur. Bezen Hükümdarlar hakimiyyetini korumak için ve ya devletin bekasi için, iyilik yapmakdan kaçmagi öyrenmeli ve ihtiyac oldukda bundan kullanmali.

Buna Devlet stratejisi ve ya devlet akli deyerler.

Hükümdar ilk önce soyukanli olar. Bence ihtiyat etmekden se cesaretli adim atmak daha iyi olar, çün ki, kader kadin kimidir, hökm etmek , itahetde saklamak lazimdir, kader sertlik gösterenlere boyun eyer.

Hükümdar hem sert, hem de Zekali agilli olar, bunlardan biri olmazsa, olmaz. Çok akilli olan korkak olar, çunki sonunu düşündükce korkar, çok cesaretli olanda, akli olmazsa ilk hemleden pusuya düşer ve yok olar. Agil ve Cesaret , zaman ve şertleri düzgün hesablayanlar kalib olar.

Menim merd, namuslu, şerefli Türk milletim bu yazilarimla sizlere azacikda olsa bilgi vere biliremse , demek ben de milletim için üzerime düşen bu gün ki, mucadilemnden qürür duyuram.

Saygilarimla Reis Difai.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum