İlhami Baba’yı kaybettik

Bir adam geldi, geçti dünyadan…

Siyasetçi, esnaf, ticaret erbabı, babacan bir halk adamı geldi, geçti Aydın’dan.

2002-2009 yılları arası Aydın Belediye Başkanlığı görevinde halka hizmet eden, personelin “İlhami Baba” adını verdiği İlhami Ortekin’i kaybettik.

O belediyenin girişine ve tesislerine “Önce İnsan” yazdırdı. Yazdırmakla kalmadı, insana verdiği değeri hep hissettirdi.

O sadece bir belediye başkanı değildi. Mütevazıydı, iyi bir gönül adamı, iyi bir dost, iyi bir ağabeydi.

Ömrünü bu topluma adamış, çok çeşitli alanlarda halkına hizmet etmiş, Aydın siyasetinin duayeni, çok tecrübe birikimi olan ulu çınarlardan biriydi.

Belediyedeki makam kapısı, hiçbir vatandaş ayırt etmeksizin herkese açıktı. Telefonunu yedi gün 24 saat açık tutan, her arayana cevap veren bir halk adamıydı.

Her insan öldükten sonra iyi hatırlanmak ister. Özellikle hal ve hareketleriyle iz bırakanlar, eser bırakanlar güzel hatırlanır ve daima anılır.

İlhami Ortekin böyle bir amaç güdüyor muydu? Öldükten sonra hatırlanmak, iyi anılmak gibi bir amacı var mıydı? Bilenmez ama beni duygulandıran ve etkileyen vatandaş konuşmalarına şahit oldum, bir sabahçı kahvesinde. Hepsi iyi şeyler söylüyordu. Başkan yardımcılığını yaptığım biri hakkında kurulan cümleler beni çok duygulandırdı.

ilhami-ortekin-001.jpgBu güzel adamla 8. Cumhurbaşkanı rahmetli Turgut Özal'ın Anavatan Partisi Genel Başkanı ve başbakan sıfatıyla görev aldığı sırada tanıştık. Ben Pamukören Belediye Başkanı, İlhami Ortekin de Anavatan Partisi Aydın İl Başkanıydı. Bu nedenle sık sık bir araya gelirdik. Özal’ın cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra bir dönem genel başkanlık ve başbakanlık görevini Yıldırım Akbulut üstlense de büyük kongreden sonra Mesut Yılmaz’a devretti. Mesut Yılmaz da İlhami Ortekin’i çok sever, ona güvenirdi. Bu nedenle Ortekin’i 11 ilden sorumlu koordinatörlük görevini vermişti. “Kuşadası’nı niye kazanamadık” diyen genel başkana “Siz Rize’yi neden kazanamadınız?” diyecek kadar hazır cevap biriydi. Demem o ki, o yıllar, Aydın siyasetinde ses getiren güçlü, birikimli önemli aktörler vardı.

İlhami Ortekin çok zeki, hesap kitabı çok iyi yapan bir esnaf ve ticaret erbabı idi. Sık sık “Ben ekonomistim” derdi. “Matematik dersinden sınıfta kalmadım” diyerek hesap-kitap adamı olduğunu vurgulardı. Başarılı bir ticaret hayatı vardı. Aydın’da vergi rekortmeni de olmuştu.

Geçmiş yıllarda sendika yöneticiliği yapmış biri olarak, işçinin de işverenin de sorunlarını bilirdi. Belediye personelinin, işçinin hakkını vermek için özen gösterir, toplu iş sözleşmesi 15 dakika gibi kısa bir sürede imzalanırdı.  Bu yüzden belediye işçilerinin “İlhami Baba”sıydı. Bu lakap onun üzerine yakıştı ve belediye camiası dışından birçok kişi ona “İlhami Baba” diye seslenirdi.

İlhami Ortekin ile pek çok anımız var. Hepsi hoş seda olarak gök kubbede kaldı. Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay başta olmak üzere dün son görevimizi yerine getirdik. 79 yaşında hayatını kaybeden İlhami Ortekin Başkanıma, Allah'tan rahmet diliyorum. Ruhu şad, mekânı cennet olsun. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum