İstiklal Marşımız

Milli Marşlar bir milletin karakterini gösterir. Bizim milli marşımız da İstiklâl Marşımızdır. İstiklâl marşımız XX. yüzyılda  bağımsızlığına sahip olan son Türk devletinin  batılı emperyalist devletler tarafından yok edilmek  istenmesi nedeniyle  ortaya çıkan mücadeleden doğmuştur. Bu nedenle adı da istiklâl marşıdır. 

724 şiir arasında Mehmet Akif Ersoy'un bu şiiri 1 Mart 1921’de TBMM’de üç kez okunmuş ve 12 Mart 1921 tarihinde de Türk milli marşı olarak kabul edilmiştir. 

İstiklal Marşı yunanlıların İzmir ve Bursa'dan sonra Kütahya ve Eskişehir'i ele geçirmeleri ve Ankara'ya yaklaşmaları üzerine meclisin  Kayseri, Sivas veya Malatya'ya taşınmasının düşünüldüğü bir sırada yazılmıştır.  

İstiklâl marşımız kurtuluş savaşında yapılan milli mücadelenin sonucunda elde edilen zaferin dile gelmiş halidir. Tek vücut hailinde inanmışlığın ve imanın  göstergesidir. 
İstiklâl marşımız on kıtadan oluşur. Özünde ortaya konan başlıca fikir ve anlamlar şunlardır. 

1-İstiklal fikrine bağlılık 
2-Hakka tapma 
3-Hürriyet ve iman 

Bayrak da bağımsızlığımızın sembolüdür. O her evin ocağında alev alev parlayan bir ateş gibidir. Mehmet Akif Ersoy yazdığı bu şiiriyle milletimizin zafer kazanabilmesi için insanlarımıza bir ümit ve cesaret vermektedir. Türk milleti mutlaka zafere  ulaşacaktır. Zira bu savaşımız ölüm kalım savaşıdır. Bu sayede Türk milleti her evin ocağında alev alev yanıp parlayan bayrağıyla tarih sahnesinde var olacaktır. 

Şair yırtarız dağları derken de Türk milletinin tarihte dağlar arasına hapsedildiği zaman bile dağı eriterek kendini özgürleştirmesini bilen  bir millet olduğunu anlatmaktadır. Bu millet bağımsızlığına ve özgürlüğüne düşkündür. Sadece hakka tapar. Maddi yönden güçlü olan medeni  ülkeler  ne kadar güçlü olurlarsa olsunlar Türk milletinin bu bağımsızlığa düşkün olması ve imanı karşısında hiç bir şey yapamazlar. 

Yine Mehmet Akif Ersoy şiirinde bu topraklar için çok kan döküldüğünü, çok şehit verildiğini, bu kurtuluş savaşında da çok kan döküleceğini ve şehitler verileceğini belirtmektedir. Çünkü bu vatan kesinlikle düşmanlara teslim edilmeyecektir. 
İstiklâl kavramı vatan kavramı ile yakından ilgilidir. Her millet için üzerinde yaşadığı toprak onun için çok önemlidir. Vatan, tarih, kültür, din ve milletin  kaynaştığı  yerdir. Bunlar birbirlerinden ayrılamaz. Bu nedenle yurdun her noktasında söylenen istiklal marşımız milli birliğimizin sembolüdür. İstiklalimizin  varlık nedenidir 

Vatan sadece topraktan ibaret değildir o ayni zamanda tarihtir, ülküdür, inançtır ve milletimizin üzerinde yaşadığı kutsal bir varlıktır. İnançlı ve imanlı göğse sahip insanlarımız olduğu sürece de vatanımız daima bağımsız kalacak, bayrağımız dalgalanacak ve ezanlarımız susmayacaktır. Kahramanlık Türk milletinin en büyük hasletlerinden biridir. Milletimizin temel felsefesi budur. Bu nedenle silah ve  maddiyat  inanç ve iman karşısında daima yenilmeye mahkûmdur. İşte istiklâl marşımız bu  özellikleri ve yol göstericiliği ile  kıymetli ve  eşsiz bir  marştır. 

Mustafa Kemal Atatürk ve Mehmet Akif Ersoy başta olmak üzere bu vatan uğruna canını veren  tüm şehitlerimizi rahmetle anarken  Mehmet Akif Ersoy'un dediği gibi “Allah bu millete bir daha  İstiklal Marşı yazdırmasın.” 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum