Fuat Tütüncüoğlu

Fuat Tütüncüoğlu

Kabahati Hep SGK’ da Aramayalım

Gazete yazımı hazırlamaya çalıştığım sırada bir okur telefonu aldım. Okurum; eşinin 1966 doğumlu olduğunu 1978 yılında yurt dışına gittiğini ve 1984 yılında 1 ay Almanya’da çalıştığını Türkiye de hiç çalışmadığını ne zaman, nasıl emekli olabileceğini ayrıca ablasının 1958 doğumlu olduğunu 1998 yılında 2-3 ay SSK’lı çalıştığını ve onun da nasıl emekli olabileceğini soruyordu.

Şimdi Saygı sınırını aşmadan bu soru karşısında söylemem gereken tek şey “ SGK hababam sınıfı değildir ve babamızın tekkesi değildir “ demek olacaktı fakat ben yine de tane tane anlatmaya çalıştım.

1-Eşiniz 1978 yılında 12 yaşında Almanya’ya gitmiş ve 18 yaşında yani 1984 yılında sadece 1 ay çalışmış bu 1 ayı borçlanma dışında yapabileceğinizi hiçbir şey yok.

2-Ablanız 1998 yılında ilk işe girmiş 1998+20 = 2018 yılından önce yapabileceğiniz hiçbir şey yok… demek zorunda kaldım.

Çünkü; SGK Ticari bir müessese değildir. Parayı yatırırım ve emekli olurum demekle emekli olunamaz. Günlerimizi doldurma adına yapabileceğimiz borçlanma haklarımız bellidir.

Esnaf isek primimizi yatıracağız…  çalışıyor isek de primimizi yatırtacağız.

Bunları yapmayıp her şeyi SGK’ dan beklemek olmaz.

İBS ..  İSTEĞE BAĞLI SİGORTA (!)

Yine Gaziemir’den yazan bir okurum ; "Babam 1955 doğumlu 1970’li yıllardan 17-18 gün sigortası var ve şu an toplam primi 2000 e yakın SSK (4/1-a)  prim günü var.  Acaba askerlik ve isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek ne zaman emekli olabilir? Diye sormuş.

Değerli okurum, 4/a (eski adıyla SSK) sigortalılığından emeklilik için sigorta başlangıç tarihi önemlidir ve bu durumda işe başlama tarihi 08.09.1976 ve öncesi olan erkek sigortalılar herhangi bir yaşa tabi olmadan 5.000 prim gününü doldurmak şartıyla dilediği zaman emekli olabilecektir. Hatta 3600 gün sayısını tamamlamak şartıyla 55 yaşında dahi emekli olabilecektir. 

Eğer askerlik borçlanması yapar ve eksik kalan günleri de bir yerde çalışarak 3600 günü doldurursa dilediği zaman SSK’dan emekli olabilir.

Ancak, 1.10.2008 sonrasında isteğe bağlı sigortaya ödenen primler Bağ-Kur sigortalılığına sayıldığından emeklilik planlaması yapanların bu hususa dikkat etmesi gerekmektedir. Emeklilik hesabında son yedi yılda hangi statüye göre prim ödenirse bu statüden emekli olunacağı için 3,5 yıl ve daha fazla isteğe bağlı sigorta primi ödenmesi durumunda emeklilik koşulları Bağ-Kur’a göre belirleneceğinden çok daha geç bir tarihte emeklilik söz konusu olabilecektir. Tavsiyem 3,5 yıldan daha az bir süreyle isteğe bağlı sigorta primi ödenip SSK koşullarından emekliliğe başvurulmasıdır. Bu sorunuza verdiğim yanıt ile birlikte İsteğe Bağlı sigorta yatıranlara yaptığım uyarılar bini aştı desem yeridir.

TARIM SSK

Aydın ve İzmir Bölgesi genel olarak Tarım kentidir. Bir çok yurttaşımız yevmiye karşılığında zeytin toplamaya, pamuk toplamayla, çiçek çapalamaya ve benzeri tarım işçiliğine gider fakat sosyal güvence olarak 2925 sayılı TARIM SİGORTASININ olduğunu bilmez.

Yeni çıkan yasaya göre adına hiç bir şekilde tarla arsa vb şeyleri bulunmayan kişiler, 2014 yılının ilk 6 ayı için aylık 258,65 TL. ödeyerek otomatik olarak sigortalı olabilecekler. Bu sigortalılık süresi 30 gün üzerinden kişinin emekliliği için yansıyacaktır. Tarımsal bir faaliyetiniz olsun yada olmasın tarım sigortalısı olabilir, tüm sağlık hizmetlerinden yararlanabilir, emekli de olabilirsiniz.
Bu tür işlere giden yurttaşlarımızın kendilerine İsteğe Bağlı Sigorta değil Tarım Sigortası yaptırmalarını tavsiye ediyorum.

Yapacağınız tek şey Kurumdan alacağınız Formu Muhtar + Ziraat Odası + Tarım İlçe Müdürlüğüne imzalatmaktır.

İyilikle ve Sosyal Güvenlikle Kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.