Kapıdaki büyük tehlike!

Yerel bir gazetede çıkan habere göre Aydın ili 2018 / 2023 uyuşturucu ile eylem planı kapsamında yürütülen faaliyetler sonucunda uyuşturucu kullanımının önlenmesine dönük ilerleme kaydedilip kaydedilmediği bilinmezken, ülkedeki en riskli iller arasındaki Aydın için tehlike çanlarının çalması bazı endişeleri de beraberinde getiriyor. Metamfetamin kullanımı yaygınlaşıyor. Eldeki verilere göre Aydın'da kullanım yaşı ortaokul çağına kadar indiği belirlendi.

Metamfetamin bağımlılığı nedir?

Merkezi sinir sistemini etkileyen güçlü yüksek düzeyde bağımlılığı, fiziksel ve ruhsal açıdan sağlığa zarar verir. Kullananlarda kısa sürede bipolar bozukluk, şizofreni, öfke patlamaları ve de ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Metamfetamin ayrıca dişleri çürütüp dökmesiyle biliniyor. Bilimsel verilere göre sentetik uyuşturucu bağımlılarının ortalama 5 yıllık ömür olduğu saptanmıştır 2021 yılında adli tıp raporlarına göre aşırı dozdan ölümlerin yüzde 33.9 metamfetamin maddesi görülmüştür.

Son yıllarda tekel ürünlerine yapılan aşırı, acımasız zamlar, uyuşturucuyla yetersiz kalan mücadele, gençlerin yarınlara dair umutsuzluğu ve hayallerinin olmaması, eğitimsizlik bu tehlikeli sonucu ortaya çıkarmıştır.

Gençleri bu bağımlılıktan kurtaracak olan sanat, spor, edebiyat, felsefe, matematik ve de gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesidir. Şayet herhangi bir ülkede milli hasılanın yüzde doksanını yüzde onu yiyor, geri kalan yüzde onu halkın yüzde 90’nı pay etmeye çalışıyorsa böyle bir dünya düzeninde alkol kullanımı da, uyuşturucu kullanımında hatta gasp, intihar ve cinayetlerinde artması kaçınılmazdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum