Kent hafızasını yaşatmak

Kentlerin, şehirlerin tarihten günümüze kadar devam eden yaşam hikâyeleri vardır. Bu zenginlik bu potansiyel muhteşem bir medeniyet gökdelenin inşası gibidir. Akıp giden zaman tünelinde, gelmiş geçmiş kavim, millet ve insan toplulukları yaşadıkları beldeye topraklara kendi değerlerinden birer iz ve eserler bırakılar.

Aydın şehrimizin de çok zengin ve eski bir tarihi vardır. Bildiğimiz kadarıyla Frigya, Lidya, İyon, Pers, Bizans’la başlayan 1071 yılında Türklerin Anadolu’yu feth etmesiyle vatan toprağımız haline gelen ilimiz, Güzelhisar Aydınoğlu Beyliğinin başkentliğini yapmıştır. Daha sonra Osmanlı Devleti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Genç Türkiye Cumhuriyeti Devleti, İngilizler'den alınan 19. yüzyıldaki borca karşılık bedel olarak Aydın vilayetinin gelirlerinin (zeytin, incir, meyan kökü...) karşılık gösterilmesi de bu şehrin önemini gözler önüne sermektedir.

Beş bin yıllık medeniyetler beşiği bir coğrafyada yaşıyoruz. Böylesine zengin bir potansiyele sahip şehrimiz; Eski tarihi eserleriyle, tarihi antik kentiyle, camii, külliye, çeşme, köprü vb.. vakıf eserleriyle adeta açık hava müzesi gibidir. Her dönem gelen kavim ve milletler o muhteşem medeniyet gökdeleninin birer taşı, tuğlası ve katları gibi bıraktıkları eserleri ile gök kubbe hoş seda bırakmışlardır.

Aydın’ ın turizm potansiyeli konuşulunca hemen 17 antik kentten bahsetmiyor muyuz? En az 20-30 bin kişilik açık hava tiyatroları. Hamamları, suyolları, köprüler vb… eserler bize insan yaşamını kültür ve medeniyette şehirleşmenin önemini hatırlatmaktadır.

Hakeza Cihanoğlu Camii ve Küliyesi, ecdadımız Osmanlıdan Bey Camii ve Ramazan Paşa Camiisi bu güne kadar çok önemli hizmetler veren Ata yadigârı önemli tarihi miraslarımızdandır. Bu eserler şehrimizin, vatanımızın tapu, senetleridir. Tarihimizin medeniyetimizle ilgili bu değerlere sahip çıkmak, yerel ve ulusal bir sorumluluk gereği olarak kent havzasını yaşatmak mecburiyetindeyiz.

Ben şimdi çok fazla uzaklara gitmeyeceğim. Cumhuriyet dönemindeki rant uğruna çarpık betonlaşma ve kentleşmeden bahsedeceğim. Son bir asırlık şehir havzasından silinmiş, yıkılmış, yok olmuş o güzelim tarih vesikası eserlerimizin hikâyesini Aydın 24 yazarlarımızdan sevgili Orhan Erdem Bey bir yazısında bütün örnekleriyle bu tahribatı dile getirmişti. Ben o tekrarları yapmayacağım. Daha çok 1980 li yıllarla başlayan günümüze kadar gelen Aydın şehrinin yerel yöneticisi Belediye Başkanlarının şehir havzasına bıraktıkları izler ve katkılar ve kayıplardan bahsedeceğim.

Konuyla ilgili şahit olduğum ve pozitif etkilendiğim güzel bir örnek olayı anlatayım. Yer Denizli. 2017 yılında Denizli Belediyesinin kuruluş yıl dönümü etkinliklerinde geçmişte kente hizmet edenlerin değer verildiği saygılı, vefalı, güzel bir birlikteliğin manzarasına tanık oldum. Yıl dönümü kutlamalarının ev sahibi Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman Zolan, hayatta olan 1980’li yıllardan beri Denizli’ye hizmet eden belediye başkanları Sayın Ziya Tıkıroğlu, Sayın Ali Marın, Sayın Ali Aygören, Sayın Nihat Zeybekçi ( daha sonra Denizli Milletvekili ve Ekonomi Bakanlığı yapmakta) ile birlikte Atatürk Anıtına çelenk koyuyorlar. Kutlamaları, tebrikleri birlikte kabul ediyorlar. İnanın hizmet adına belediye başkanlarına gösterilen bu vefa ile kentin yaşayan değerlerinin sahip çıkılması adına çok gurur duydum ve mutlu oldum. Demek ki bir şehir aynı zamanda insani değerlerle de yükselip kalkınıyormuş.

Hemen orada bizim Aydın’da 1980’li yıllardan günümüze kadar hizmet eden Belediye Başkanlarımızı hatırladım. Rahmetli Nevzat Biçer, Rahmetli Cevat Aldemir, Hüseyin Aksu, İlhami Ortekin gelen hizmet serüvenlerinde günah ve sevaplarıyla bu güzel şehre hizmet ettiler. Eserleriyle, projeleriyle şehrin hafızasında ki yerini aldılar. Bu görevi halen Özlem Çerçioğlu yürütüyor.

Ama nedense geçmişin hizmet ve başarılarını bir türlü sindiremeyip, geçmiş yönetimi halkın gözünden küçük düşürmek ve başarısız bir imaj vermek gibi bir zaaftan bir türlü kurtulamadık.. Geçmişe ait yapılanların tu- kaka yapmak hastalığına yakalandık. Güzelim ağaçları kesilerek, Atatürk Kent Meydanı yapıldı.

Hâlbuki geçmişi korumalıydık, sahip çıkmalıydık. Sende bir taş üzerine taş koymalıydın. Geçmişle, dünle bütünleşen bu gün, sağlam temeller üzerine aydınlık bir yarınlar olsun. Gelecek nesiller için.

Kayseri, Konya, Bursa, Eskişehir yerel yönetim başarılarının altında tarihten gelen değerlerin o şehre hizmet eden belediye başkanlarının eserleriyle kent hafızasını sahip çıktığı gerçeğini görüyoruz. En az 40-50 yıllık bir perspektif le vizyonla şehirleri yönettiler. Şehrin hafızasından, derin köklerinden asla uzaklaşamadılar. Çünkü geçmişe vefa saygının gereği budur.

Aydın’da yeni başkan, eski başkan, büyükşehir başkanı ile ilçe belediye başkanlarının çekişmesine şahit oluyoruz. Üstelik Efeler, Söke Kuşadası belediye başkanları ile Büyükşehir Belediye başkanını n aynı partiye mensup olmalarına rağmen…

Fazla söze gerek yok. Aydın şehrimizin problemi belli, ağız tadıyla bir türlü helva yapmasını beceremiyoruz.

Konuyu sevdiğim şair Celal Gök Hocanın şu mısralarıyla vurgulamak istiyorum:

“ Dar geliyor bana bir avuç yüreğim,

Ömrümü verdim yaşasın diye sevdam.

Bütün ateşlerde kendimi yaktım

Üşüyen gönlümü gönlümle ısıttım.”

Biz sadece kendimizi yaksak iyide, bu şehirde yaşayan insanları da yakıyoruz. Onları niye yakıyoruz. Onların suçu günahı ne?

Ömer Hayyam diyor ki:

“Karanlık, aydınlıktan,

Yalan, dorudan kaçar.

Güneş yalnız da olsa,

Etrafa ışık saçar.”

SEÇİM SONUÇLARI NE MESAJ VERDİ

24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilen seçim sonuçları belli oldu. Milletimiz 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı yeniden seçerek ve Meclis’te değişik partilerden 600 kişiyi milletvekilliği görevi verdi. Böylece demokrasi ve siyasi tarihimizde önemli bir tarihi görevi gerçekleştirilmiş oldu. Bu seçim sonuçlarının milletimize ülkemize hayırlı olmasını temenni ederken başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Aydın’ımızı temsil edecek 8 vekil ile ülkemiz genelinde seçilen bütün milletvekillerini tebrik eder, başarılar dilerim.

Aydın halkı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı yüzde 38’lik bir oy oranıyla destek verirken, AK Parti’yi 17 ilçenin 12’sinde birinci parti yaparak bir mesaj verdi. İktidar partisinin Aydın’daki temsilcileri bu mesajı iyi okumalı, Aydın’ın makûs tarihini değiştirecek yerel yönetim hazırlıklarına şimdiden başlamalıdır.

En güzel gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzünden Aydında yaşayan güzel hemşerilerimiz için her şeye değer.

Kalın sağlıcakla                                                                                                         

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.