Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’e öneri

Dünyada ve ülkemizde son yıllarda kamu yönetimi alanında yaşanan hızlı değişim siyasal yapıların ve kurumların kendilerini yeniden tanımlamalarını öngörmektedir. Kamu yönetimini daha etkili ve daha verimli kılmak adına, iyileştirme amacıyla girişilen bu yeniden düzenlemeler sonucunda gerçekleştirilen yenilikler günümüzde de artarak devam etmektedir. Yaşanan bu hızlı değişikliklerle beraber dünyada küreselleşme ve yerelleşme bağlamında yaşanan süreç; yerel dinamikleri ve değerleri ön plana çıkarmaktadır. Yaşanan bu süreç kamu yönetim sisteminin yerel ayağını oluşturan ve yerel yönetim denince akla ilk gelen kurumlar olan belediyeleri de gerek organizasyon yapılarında ve iş süreçlerinde gerekse de yerine getirdikleri fonksiyonlarda yenilenmeye ve değişime zorlamaktadır. Yasaların değişmesi, hızlı kentleşme, kentleşme ile birlikte ortaya çıkan sorunlar, küreselleşme ile var olan yerelleşme ve göç olgusu belediye yönetimi anlayışında değişime sebep olan başlıca unsurlardır. Özellikle sosyal devlet anlayışında meydana gelen değişiklikler, devletin yerel ayağını oluşturan belediyeleri sosyal alanda daha aktif olmaya itmiştir. Bu durum belediyelerin sosyal harcamalarını arttırırken sosyal belediyecilik anlayışını da doğurmuştur. Sosyal belediyecilik, belediyelerin sosyal fonksiyonlarını arttıran ve sosyal yaşam içinde aktif hale gelmelerini sağlayan, yani sosyal devletin gereklerini gerçekleştirmeye yönelik olarak belediyelere yeni birtakım görevler yükleyen bir anlayıştır.

1945-1990 dönemidir.

Bu dönem, temel kentsel hizmetler, eğitim, sağlık, sosyal yardım ve sosyal hizmetler gibi sosyo-kültürel nitelikli hizmetlerde merkezi idarenin baskın hale geldiği dönemdir. Bu dönemde belediyeleri sosyo-kültürel hizmetlerde ikinci plana düşüren bir diğer gelişme de, 1961 Anayasası ile sosyal devlet niteliği kazanan devletin eğitim, sağlık, sosyal yardım ve hizmetler ile konut ihtiyacının karşılanmasına daha büyük önem vermeye başlamasıdır. 1930 tarihli Belediye Kanunu ile esaslı bir düzenleme getirilmiş, 1984 yılında çıkarılan 3030 sayılı kanunla Büyükşehir belediyeleri kurularak belediyelerle ilgili farklı bir yapılanmaya gidilmiştir. Üçüncü dönem ise, 1990’dan günümüze kadarki dönemdir. 1990’lı yıllardan itibaren belediyelerin etkinliğinin özellikle büyükşehirlerde yeniden artmaya başladığı dönemdir. Bu dönemde; büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere belediyelerin sosyal politika alanındaki hizmetlerinin tür ve kapsamını genişletilmiştir.

Yukarda kıssaca belediye nedir nasıl kurulmuş ve nasıl çalışır bunun hakkında kısaca bilgi sundum.

Sözün özü şudur ki belediye başkanı olduğu kentin yönetiminde dürüst ve çalışkan olması yoksulu koruması vatandaşlara rahat ve kalıcı hizmet vermesi için çalışır.

Kuşadası Üç gözler sitesinde ufak bir yazlığım var. Her sene Nisanın sonunda gider kasım ayının ortalarında Aydın’a dönerim.

Hemen hemen 25 senedir yaz aylarında orada kalmamıza rağmen bir belediye başkanı gelip “herhangi bir ihtiyacınız var mı?” diye sormadı.

20 Temmuz 2022 Çarşamba günü sitemizin başkanı ev ev gezerek saat 15.30’da Kuşadası Belediye başkanının sitemize gelerek site sakinlerinden ve yöneticilerden sorunlar hakkında bilgi alacağını ve bütün site sakinlerinin toplantıya katılmalarını bildirdi.

Sayın Başkan daire müdürleri ve belediye yetkilileri ile birlikte geldiler. Sitelerin sorunlarını ve istekleri site başkanları Sayın Belediye başkanına anlattılar. Başkanla birlikte gelen birim müdürleri de kendi yetki alanına giren konularda bilgi veridiler.

Sayın Belediye Başkanı ile birlikte gelip ve başkanın yanında sorunları dinleyen Soğucak Muhtarı Sayın Mehmet Bozok da vardı.

Soğucak muhtarının bu toplantıya katılması önemli idi. Site sakinlerinin işlerini değerli muhtarımız yapar. Çevrede ve beldede çok sevilen ve sayılan önemli bir isim. Hiçbir zaman ayrımcılık yapmaz.

Muhtarda gerekli bilgi istekleri not ederek Sayın Belediye Başkanına yardımcı oldu.

Sayın Başkan söz almak isteyen kim varsa söz verdi. Her site sakinlerini ve başkanlarını dinledi. Görevlilerde not aldılar.

Benim görebildiğim kadarı ile Sayın Başkan mütevazı olumlu bir profil çizdi. Sonunda sitelerin sorunlarını bilerek yapmaya çalışacağıma sakinlere söz vererek toplantıya son verdi.

Sonuç olarak olumlu ve yapıcı bir toplantı oldu.

Değerli okurlar Ayın 24 Haber köşe yazarı olarak benim de Sayın başkandan bir dileğim var. Ben emekli Arkeoloğum uzun yıllar müze müdürlüğü ve Aydın İl Kültür ve Turizm il Müdürlüğü görevlerinde bulundum. Kuşadası’na çok emeğim olmuştur. Rahmet ve minnetle andığım Lütfi Suyolcu’ya ve Engin Berberoğlu başkanlarıma çok anlattım ve çaba gösterdim. Sayın başkanlara dedim ki “Bakınız Bodrum’u Bodrum yapan Bodrum Kalesi. Aynı zamanda Çeşme’yi Çeşme yapan Çeşme Kalesi. Bizde Güvercinada’yı müze yapalım” İç kaleyi Etnografya, dış kaleyi de su altından çıkan malzemelerle sergilersek çok iyi olur” diye çok rica ettim ama günün şartlarında bu olmadı. Şimdide düşünce ve duygularımı sizlere aktarıyorum. Takdir sizin sayın başkanım. Tlf .05365225061

Yazarın önceki yazılarından "Özlem Çerçioğlu’na hayırlı olsun!" başlıklı yazısı için lütfen tıklayınız.

omer-gunel-mehmet-eroglu.jpg

eroglu.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.