Latmos’a bereket geldi

Ege Bölgesi tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin yaşadığı, kültürel zenginliklerle dolu bir bölgedir. Menderes havzası ve Beşparmak Dağlarını içine alan coğrafi bölge tarihte LATMOS olarak anılır.

Latmos Karya, Lidya, Amazon, Etiler, Frigler, Magnetler gibi çeşitli kavim ve medeniyetlerin izlerini taşımaktadır. Yakın zamanda Latmos ’da M.Ö 7000 yıllarına ait olduğu tahmin edilen “mağara resimleri’ni” bulan Alman arkeolog Anneliese Peschlow ilim dünyasının dikkatini bu bölgeye çekmiştir.

Latmos ’da bulunan mağara resimlerinin özelliği birey ve aile temalı olup başka bölgelerdeki mağara resimleri avcılık ve savaş temalıdır. Bu özellik Latmos ’un farklılığının bir göstergesidir.

Anneliese Peschlow Latmos ’un tarihsel ve ekolojik varlığının tanınması ve korunması için ilim dünyasına, bölge insanına çağrı yapmakta, tarihsel zenginliğin korunmasına dikkat çekmektedir.

LATMOS’TA…

Kuşlar, dereler, çamlar

Tükenmemişse ayı, vaşak, yılan

Dünya, Kainat…

İnsan oğlunun anlamadığı diliyle

Uğulduyor

Çığrınıyor

İmdaattt!

Duymadınız mı?

ANNELİES

Annelies kalkınma adına Latmos’da yapılan tahribatı Kibarı-ı Lisanla telin etmekte, çığlığımı lütfen duyun, bu sese kulak verin demektedir.

Aykarya’nın kurucusu sayın Hüsnü Ertung Annelies ’in bu çağrısına “ Latmos ‘a rahmet geldi.“ tiyatro eseriyle katılmaktadır.

Aykarya’nın tiyatro kulübü “Latmos ’a rahmet geldi“ oyun tiyatro eserini Efeler “Şükran Güngör Yıldız Kenter kültür merkezinde“ sahneye koydu ve sanat ve doğa sevenlerle buluşturdu.

Oyun çok büyük ilgi gördü takdir topladı. Yazar yönetmen Hüsnü Ertung’un inanç ve heyecanı görülmeye değerdi. Yazarın tarih, kültür, medeniyet, kadın, çevre, hak ve adalet mesajlarını sanatın lisanıyla anlatması övgüye layıktır.

“Latmos’a Rahmet geldi” oyunu ile yazar Latmos’un yalnız olmadığını , “Karya Nine”’nin şahsında halkın olayı sahiplendiğini anlatmaktadır.

“Bilge kadın ’ın deyimiyle toplum kendisi ile “yüzleşmesi” gerektiği vurgulamaktadır.

Geçen yıl “Latmos’a” rahmet geldi oyunu Aykarya amatör tiyatro kulübünce Berlin’de sahneye konmuş olay uluslararası kültür ve ilim dünyasının dikkatine sunulmuştur.

Oyunu izleyen Annelise Peschlow geçirdiği rahatsızlık sebebiyle yürüyemez ve konuşamazken oyunu seyir ettikten sonra sevinç ve heyecanından ayağa kalkıp konuşmaya başlamıştır. Bu mutluluk Aykaryay Tiyatro Kulübü oyuncularınca sevinç gözyaşlarıyla karşılık bulmuştur.

İnancın, fedakarlığın, çalışmanın, işbirliğinin bir zaferi olan bu oyun yazar ve oyuncularını aydın halkı olarak candan tebrik eder şükranlarımızı sunarız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum