Necdet Bayraktaroğlu’nun ardından

Pazartesi günü gazetemiz yazarı tarih sevdalısı ve hukuk adamı Necdet Bayraktaroğlu’nun vefat haberiyle sarsıldık.

O gerçekten önemli bir dava adamıydı. Askeri Başsavcı olarak görev yaparken emekli olsa da o kendini emekli etmemiş, Türk Tarihi araştırma ve derleme çalışmalarını yürütüyordu. Tarihimizdeki Muhteşem Mektuplar, Tarihimizi Aydınlatan Belgeler ve Türk İslam Kültüründe Yardımseverlik adını verdiği eserleriyle tarihimize ışık tutuyor, bir yandan da yeni çalışmaların hazırlığındaydı.

Bir gün ofisimde çalışırken, elinde bir kitap olan güler yüzlü biri girdi içeri. Böylece kendisini tanıma fırsatım oldu. Doktoru ılıman bir iklimde yaşamasını önermişti. Aydın onun için biçilmiş kaftandı. Bu yüzden Efeler’de yaşamaya karar vermişti. Aydın’ı ve Aydınlıyı seviyordu. Kısa sürede çevre edinmişti. Mütevazi, cana yakın, sıcakkanlı ve heyecanlı kişiliğiyle sevilen, önemsenen ve değer verilen bir insandı.

Necdet Bayraktaroğlu ile çok değişik vesilelerle bir araya geldim, sohbet ettim. Sürekli tebessüm eden sevimli yüzünü görmek bile insanı mutlu ediyordu. “Marifet iltifata tabidir” diye bir söz var. O da “Servet Bey kültüre katkıda bulunuyorsunuz” diyerek beni motive eden hassas bir insandı. Yeni neslin tarihini öğrenmesi için çalışıyordu. Bu amaç için yapılan çalışmalara elinden geldiği kadar katkıda bulunuyordu.

Necdet ağabey kelimenin tam anlamıyla “araştırmacı yazar” denilecek bir kişiydi. Aydın’da entelektüel birikimi olan, araştırma yapan insanların çalışma yapabileceği bir yer olmamasından yakınır, bunu sohbetlerinde dile getirirdi. Bu eksiklik giderilmeyince İzmir’de İzmir Milli Kütüphanesi yakınlarında bir eve taşınmak zorunda kaldı. O öğrenmeyi, araştırmayı severdi. Öğrendiklerini bilgi arşivine eklemek için değil hayata taşımak, insanları bilinçlendirmek için çalışıyordu.

69 yaşındaki Necdet ağabey, geçtiğimiz Pazar günü son nefesini seccadede verdi. Yüce Allah kendisine rahmet eylesin, mekânını cennet eylesin ve bize onunla cennette karşılaşmayı, görüşmeyi, sohbet etmeyi nasip etsin. Onun sevimli yüzünü hiç unutmayacağız ve kendisini çok özleyeceğiz.

servet-toz-necdet-bayraktaroglu.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum