Öğretmenler Günü kutlu olsun!

Bizleri yetiştiren değerli öğretmenlerimizi saygı ile şükranla anıyoruz. Ölenlere Allahtan rahmet ve mağfiret diler, hayatta olanların ellerinden hürmetle öperim.

Bir milletin geleceği öğretmenlerin elindedir.”Öğretmenler Yeni nesil sizlerin eseri olacaktır” diyen Mustafa Kemal Atatürk öğretmenlik mesleğinin yüceliğini, mesleğin kutsiyetini öğretmenlerin sorumluluğunu ne güzel ifade etmiş.

Ben ilkokulu Çine’de Namık Kemal İlkokulunda okudum. Öğretmenimiz Necmi Bilge (Allah rahmet eylesin) Diyarbakırlı, yiğit, özü sözü bir, doğru bir insandı. Biz öğrencilerine vatan, millet, bayrak ve manevi değerleri sevdirdi. Öğrencilerine vermiş olduğu eğitim ve öğretim ışık oldu, rehber oldu yolumuzu aydınlattı.”Her şeyden önce insan” derdi. Aradan 65 yıl geçmesine rağmen öğrencileri o aziz insanı saygıyla ve rahmetle anar.”Bilgi ve ilim ahlak ve fazilet sahibi olmadan bir işe yaramaz derdi.” Ahlak ve faziletten yoksun insanın insanlığa, milletine, ailesine, kendisine bir fayda gelmez. Fazilet yoksunu bilgili insan “kitap yüklü eşeğe benzer derdi.”

Günümüzde o vefakâr, cefakâr hizmet aşkı ile dolu öğretmenlere her zamankinden daha çok muhtacız. Ben Aydın Lisesinden mezun olalı 55 yıl geçti. Hocalarımı gördüğümde önümü ilikler, saygıda kusur etmemeye gayret ederim. Bugün öğretmenlerimizin birçok sorunları var. Bu sorunlar dün vardı, bugünde var. Bugün başta ekonomik sorunlar olmak üzere öğretmenlerimiz sıkıntı içindedir. 1968 yılından Erzincan’da öğretmenlik yapıyordum. Benim öğretmenlik maaşım 330 TL idi Bu para ile geçinmeye çalışırdım. Öğretmenlik yaptığım Erzincan, çok soğuk olduğundan uzun kışı otelde geçirirdim. Ayda otele 150 TL öderdim. O günler,  bundan hiç şikâyet etmezdik. Beraber kaldığımız arkadaşlar ile bir gün bile maaş konusunu konuşmadık. Kaderimize razı olurduk. Bu durum doğru veya yanlış tartışılabilir. Öğretmenlerimizin ekonomik sorunları nasıl halledilir. Bu Devletin, Hükümetin ve uzmanların işi. Her şeyin ekonomik verilerle tanımlandığı bir dünyada öğretmenlerimizin geçim sıkıntısı çekmesi hepimizin ayıbıdır.

Eskiden annelerimiz babalarımız “öğretmenin vurduğu yerde gül biter” derdi.  Bu sözle, öğretmenin yanlışının bile bir hikmeti olduğu anlatılmak istenmiştir. Son günlerde Aydın İmam Hatip Lisesinde provokatör bir öğrencinin, kendisine müdahale eden bir bayan öğretmene “bir de başını örtmemişsin konuşuyorsun, ben insanı döverim,” ifadesi üzerinde çok düşünülmesi gereken acı bir olaydır. Bayan öğretmenimizi sabır ve metanetinden dolayı kutlar, üzüntüsünü paylaşırım. Büyük geçmiş olsun. Öğretmenlerimiz her zamankinden daha çok sevgi ve saygıya layıktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.