Dilek Karavicir

Dilek Karavicir

Papatya (Matricaria Chamomilla)

Ilık geçen bir kıştayız. Hafta sonu kırlara çıktım. Her yer bembeyaz papatya tarlalarına dönüşmüştü. Saçlara taç yapılan narin bir kırçiçeğidir. Çocuklar, gençler, her yaştan insanların çiçeğidir. Doğanın bize uzanan saf eli gibidir. Saflığın temizliğin sembolu olmuş yüzyıllarca..bu yüzden düğünlerin vazgeçilmez çiçeğidir de…Yüzyıllar boyunca yaşlı bilge kadınların ilk başvurduğu ilaç olmuştur.

papatya.jpgTÜRLERİ VAR MI

Genelde soğuk bölge ülkerinde mayıs ayında açtığı için ‘Mayıs papatyası’ olarak bilinir. Bizim ülkemizde şubat mart gibi başlar açmaya…’it papatyası’,’Roman papatyası’ denen türleri de vardır. Onlar daha iri ve gövdeleri kalındır.

NERELERDE KULLANIRIZ

Evde bahardan yaza geçişlerde; kaynayan suya atılır, bir süre beklenir, saçların son durulama suyuna eklenir. Doğal saç rengini bir iki ton açıcı olarak kullanılır. Üst üste yinelenir, güneşin altında 30 dk beklenirse, çok güzel renk tonları elde edilir. Kremlerde yumuşatıcı ve besleyici  olarak, şampuanlarda, güneş kremlerinde, bebe yağlarında, pişik kremlerinde, hassas bölge krem merhemlerinde bolca kullanılır.

indir-(1).jpgFAYDALARI

Çocuklarımız en değerli varlıklarımızdır. Onları beslerken, bir şeyler içirken hep dikkat ederiz. Acaba verdiğim zararlı bir şey midir diye…papatyayı en değerli varlıklarımıza hiç çekinmeden veririz. Aman gazı olmasın, aman rahat uyusun diye. Anne şefkatiyle sarar çocuklarımızı. Gaz giderici, bağırsak yumuşatıcı, kramp giderici, ödem sökücü, terletici, arındırıcı, yatıştırıcı özellikleri mevcuttur. Erişkinlerde, özellikle kadın hastalıklarında çok kullanılır.

AMAN DİKKAT!!

Kırlarda gördüğümüz her papatyaya benzer çiçekler papatya olmayabilir…çok benzer ancak farklı bitki ve çiçekler de papatya sanılıp papatya-kremi.jpgkarıştırılabilir. İyi temiz bir aktardan  alınmalı yada paketlenmiş çay haline gelmiş formları tercih edilmeli.

Saygı, sevgi ve dostlukla kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.