Partiler ağustos sıcağında kalmış buz gibi eriyor

14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kalırken, siyasi partiler katılacakları milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti.

AK Parti’den Aydın milletvekilliği aday adaylığı için mevcut milletvekilleri dahil 50 kişi müracaat etmişti. Bu rakam İYİ Parti’de 34, MHP’de 28, CHP’de ise 26’ydı.

Aday adayları belirlenen takvim süresi içinde kendilerini tanıtmak için gayret gösterdiler. Teşkilatları gezdiler. Büyük boy fotoğraflarla sosyal medyada mesaj vererek kendilerini tanıttılar.

Tüm partiler adaylarını Merkezi yoklama diye adlandırılan genel merkez iradesiyle belirledi. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, teşkilatlarda göreve getirilecek isimler için; “Öyle isimler bulun ki, o ilin Ömer’i olsun. Sözüne güvenilen isimler olsun. Şaibesi olmasın” talimatını vermişti. AK Parti aday adaylarını bu prensiple belirlemek için “ince eleyip, sık dokudu.”

AK Parti aday adayları, ilde yapılan temayül yoklamasına katıldılar. AK Parti aday adayları AK Parti Genel Merkezinde mülakata tabi tutuldular. AK Parti Genel Merkezi değerlendirme komisyonları kurdu. Aday adayları için çeşitli şekillerde anketler yaptılar. Alt komisyon, üst komisyon derken kesin listeleri açıklandı. Mustafa Savaş yeniden liste başı olurken, parti 4 milletvekilinden 3’ünü liste dışı bırakarak köklü bir yenilenmeye gitti. AK Partililer 3. Dönem aday olan Mustafa Savaş’ın kariyeri ve edindiği güç nedeniyle Ankara’da açamayacağı kapı, çözemeyeceği sorun olmadığına inanıyor. Konumu ve siyasi gücü Savaş’ı, AK Parti’nin kozu yapıyor. AK Parti’den aday adayı olan 50 kişi, 42’sinin liste dışı kalacağını biliyordu. Sadece bu kişilerin kimler olacağı belli değildi, hepsi o kadar. Listenin yüzde 75’ini yenileyen partide homurdanmalar olsa da çabuk toparlanarak sahaya indi.

CHP listesi beni şaşırtmadı ama partinin emektarlarına hayal kırıklığına uğrattı. Onların beklentisi listenin yenilenmesi yönündeydi. Listenin “Eski hamam eski tas” olması nedeniyle CHP’den Muharrem İnce’nin Memleket Partisi’ne ve HDP’nin yeni partisi Yeni Sol Parti’ye ciddi oranda oy kayması olacak. Zira bunun işaretini, “Bir oy Kılıçdaroglu'na, bir oy?..” sözleriyle eski CHP Efeler İlçe Başkanı Mehmet Şık verdi.

İYİ Parti’de de durum farklı değil.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 14 yıl boyunca özel kalemi olarak görev yapan Ömer Karakaş’ın memleketi Sivas yerine Aydın İYİ Parti’de liste başı yapılması hem partide heyecanı bitirdi hem de hesaplaşmayı gündeme getirdi. Baltalar 14 Mayıs’tan sonra çıkarılmak üzere toprağa gömüldü. Bırakın Aydın’ın sorunlarını, 17 ilçenin adını say desek sayamayacak birinin liste başı yapılmasının faturası İl Başkanı Recep Taner’e kesiliyor. Bazı partililer, “Önce Ankara’daki Recep’i sonra Aydın’daki Recep’i göndereceğiz” demeye başladı.

Beklentilere cevap veremeyen bir listeyle seçmenin karşısına çıkan MHP’de ise sıkıntı büyük! Geçmişte Aydın’dan Meclis’e 3 milletvekili gönderen ülkücüler, MHP’nin 14 Mayıs’ta milletvekili çıkaramayacağı konusunda hemfikirler.

Seçime 28 gün kalmasına rağmen seçmende hiç yakında seçim olacakmış havası yok. Partilerde ise sıralamaların yarattığı bir dalgalanma var. Listelerdeki olumsuzluklar ne kadar sandığa nasıl yansıyacak göreceğiz. Partiler liste hatalarının bedelini ödeyecek gibi duruyor. 14 Mayıs’ta AK Parti ve Yeni Sol Parti oylarını artırırken, diğerleri Ağustos sıcağında kalmış buz gibi eriyor. Bu durum en çok Memleket Partisi, Zafer Partisi ve BBP ile Bağımsız aday Hüseyin Aksu’ya yarıyor..

Bundan sonrası yürütülecek seçim kampanyası ve harcanacak emek olacaktır. Sandığa nasıl yansıyacak, ortaya çıkacak tablo ne olacaktır bunu da yaşayıp göreceğiz.

Hoşça kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum