Şerif KUTLUDAĞ

Şerif KUTLUDAĞ

‘Şiir kalbimizde’ vefâ vardı şâire

Klasik söylemle, Vefa’nın sadece bir semt adı olmadığını yaşayarak deneyimledik biz de…

Hemen Vefâ semtinin İstanbul Fatihte olduğunu, adını da Fâtih ve 2. Bayezid döneminde yaşamış olan, bir gönül ve sevgi insanı olan kısa adıyla Ebu’l Vefâ(Muslihuddin Mustafa İbnülvefâ)’dan aldığı bilgisini hatırlatmış olalım yazıya başlarken.

Vefâ, sözünde durma, kendini seveni unutmama, ilgiyi kesmeme sevgi ve dostlukta sebat etme anlamlarıyla kullanılan tarihî derinliği olan kelimelerimizden birisidir.

Özellikle İzmir’de şiir yorumcusu kimliğiyle bilinene sevgili Birhan Akarsu adına gün düzenlenen “Şiir Kalbimizde” şiir grubunun sürdürücüsü sevgili Metin Soydeveli için şunları söylüyordu yaptığı konuşmada:

“Şiir Kalbimizde Grubu Vefa İstasyonunda bugün sevgili Metin Soydeveli vardı.Vefa abidesi yapısı ve kişiliği ile kibir sinir uçları dumura uğramış fizyolojisi ile kadirbilir, hiçbir karşılık beklemeden hizmet üreten Metin' in bu grubu ayakta tutmak için ne çabalar gösterdiğini yakından biliyoruz.” Diyordu.

2017’den bugüne “Şiir Kalbimizde Grubu” şiir kervanının yolbaşçısı olan, 2018’de İzmir’e taşınmamızdan henüz iki ay geçmişken bizi de şiirlerimizi konu edinerek grubuyla tanıştırma nezaketini gösteren sevgili Metin Soydeveli’yi 25 Ekim 2022 Salı günü Karşıyaka Çarşı Kültür Merkezinde düzenlenen etkinlikte konuşmacılar Şiir Değirmeni Grubu temsilcisi sevgili şâir İ. Ekrem Keleşoğlu ile yine sevgili şâir Durmuş Taşdelen’in sunumlarıyla daha yakından tanıdık.

İ. Ekrem Keleşoğlu konuşmasında Soydeveli’nin ilk şiir kitabından başlayarak sekizinci kitabı dahil şiirlerinden yaptığı alıntılarla, şiir anlayışı üzerine görüşlerini paylaşırken şunlara dikkat çekti:

“Soydeveli, şiirde yeni bir çığır açma, yaratma kaygısı taşımadı. Kalıplaşmış olanlardan kaçındı. Modernden kopmadı. Postmodern olmadan, gelenekte kalmadan bir yanıyla Anadolu folk unsurlarıyla da beslediği şiirler yazdı.

Durmuş Taşdemir konuşmasına, kendisini şiire bu kadar adamış olan Metin Soydeveli’nin emeğinin, fedâkârlığının ve şiirde sebat edişinin arkasında onun her anını paylaşan çok değerli paylaşımcı bir eş gerçeğine dikkât çekerek sevgili Nimet Soydeveli’ye takdirlerini sunarak başladığı konuşmasında Metin Soydeveli’nin Şiir Kalbimize grubuyla yaptığı etkinliklerin bilgisini paylaştı şiir ve sanat severlerle.

Soydeveli dostu şâirlerin seslendirdiği Soydeveli şiirlerinin ardından konuya dair görüşlerini paylaşan sevgili şâir Ahmet Cengiz’in Soydeveli’nin şiirine dair altını çizdiği konular dikkat çekiciydi. Soydeveli’nin şiirinde yerine göre bir Karacaoğlan’ı hatırlatan sözcükler, yerine göre “aşk gele” gibi dilimize yaptığı katkılarla birlikte açık, anlaşılır, yalın bir Türkçe ile şiirler yazdığına ayrıca şiire espri kattığına dikkat çekiyordu.

Şiir Değirmeni Grubu adına Atike Soğukpınar, Metin Soydeveli’ye teşekkürlerini ve tebriklerini sundu

Güne dair görüşlerimizi paylaşmamız için bizi de mikrofona davet ettiklerinde biz de önce doğaçlamayla başlayan duygularımızı sonra Soydeveli’nin şiir kitaplarının isimleriyle oluşturduğumuz şiirsel metni seslendirerek dile getirdik görüşlerimizi Ş. Kutludağ olarak:

Şiirde toplandık bugün

Şiir kalbimizde, şiir damarlarımızda dolaştı bugün

Şiir yağdı bugün,

Şiir ıslandık sırılsıklam

Şiir gözyaşlarımız döküldü göz pınarlarımızdan

Şiir güldük, şiir ağladık, şiir yaşadık bugün…

SUDAN ŞEYLER”le başlamıştı hayat;

Önce su vardı… Derken;

ATEŞİN ELİ” değivermişti bir yerlerden eline şâirin.

AŞK GELE” deyiverdi yürek yangınıyla…

-Hayırdır inşallah!.. denince;

SORONA” dediler sor ona:

Sordular; sustu…

DİLLERDESİN” âlemde;

HELME” ile bunu bil şâir dediler…

İNSANA GÖMÜLÜR AŞK” deyince soydeveli

Bir bilge kimlikle

ŞİİR KALBİMİZDE” diye haykırıverdi şâirler de beklemeden…

İşte bunun üzerine onca şiirin hülasası olarak;

Bir “ BÖĞÜRTLEN TADI” sunuverdi ağzımıza şiirden Soydeveli şâir:

Bir “BÖĞÜRTLEN TADI”, bir “BÖĞÜRTLEN TADI” sunuverdi…

Yazıyı noktalarken düzenledikleri vefâ etkinliği ve verdikleri bilgilerle gün güzelliğini yaşatan İ. Ekrem Keleşoğlu’na ve Durmuş Taşdemir’e,

Fotoğraf çekimleri ve video paylaşımları için Aygün Eroğlu ve Nina Kopilova Şahin’e;

Seslendirirken yaşattıkları duygularla Soydeveli şiirlerine can olan sevgili şâir dostlarımız: Aygün Eroğlu, Süreyya Türkaydın, Ümran Erol, Nina Kopilova Şahin, Fatma Nişancı, Birhan Akarsu, Gülizar Atan, Zehra Nurdan Yaveroğlu, Dilek Aksel, Suna Yılmaz, Kadir Karpuz’a;

Denizli’den İzmir’e yeni taşınmasına rağmen koşarak bu etkinliğe gelen, günü beraber paylaştığımız çok değerli şair dostumuz Fahrettin Koyuncu’ya

Sazı ve sesiyle her zaman sanata katkı koyan sevgili Kemal Kantara

Elbette, bütün bu güzellikleri yaşamamıza vesile olan çok değerli şâir dostumuz, Şiir Kabimizde Grubunun yolbaşçısı Metin SOYDEVELİ ve her anını paylaştığı çok değerli eşleri Nimet Soydeveli Hanımefendiye teşekkürlerimizi ve tebriklerimizi sunuyoruz.

Yazının başlığıyla yazımızı noktalıyoruz:

“ŞİİR KALBMİZDE” VEFÂ VARDI ŞÂİRE…

GÜL/AYDIN… SEVGİLERLE…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum