Şerif KUTLUDAĞ

Şerif KUTLUDAĞ

“Sokaklar Çocuk Doğurmaz - Şevki Dinçal”

Tahmin edeceğinizi umduğum şekliyle, ”Sokaklar Çocuk Doğurmaz” 1. Baskısı Mart 2023’te yapılan ve Truva Yayınlarından çıkan, Şevki DİNÇAL’ın kaleme aldığı 28. kitabının adıdır.

Düz bir mantıkla başlığı okuduğumuzda verebileceğimiz en sade cevap: “Doğrudur, elbette sokaklar çocuk doğurmaz deriz.”

Oysa Türk Edebiyatının önemli şâirlerinden Necip Fazıl KISAKÜREK’in “KALDIRIMLAR” şiirinde Necip Fazıl şöyle der:

“Kaldırımlar, çilekeş yalnızların annesi;

Kaldırımlar, içimde yaşamış bir insandır.

……..

Bana düşmez can vermek, yumuşak bir kucakta;

Ben bu kaldırımların emzirdiği çocuğum!”

İşte şâirin varlığı ve şiirin değerini de iki şairimizin bakışı, duyuşu ve sözleri ifade ediyor.

Buradan anlıyoruz ki, sokaklar çocuk doğurmaz: Gerçek budur, ne var ki sığınacak yeri kalmayan, sıcak bir yuva bulamayan çocukları bütün sertliği ve soğukluğuna rağmen kaldırımlar kucaklar. N Fazıl’ın dediği gibi bir anlamda onlara annelik yapar.

Geliniz konuya bir de Batı Edebiyatından örnek verelim: Charles DİCKENS’in kaleme aldığı “OLİVER TWİST” adlı roman: Düşkünler evinde dünyaya gelmiş ve yetim kalmış bir çocuk olan Oliver Twist’in daha fazla yemek isteme cesaretini gösterdiği için düşkünler evinden kovulması, bir cenaze levazımatçısının yanına girmesi, orada da kötü muamele görünce kaçması, bu kez de yankesici Fagin ve çetesinin eline düşmesi konu edilir.

Yazar bu romanda, dönemin Londra’sı başta olmak üzere keskin bir toplumsal eleştiriye yönelir. Zenginlerin ikiyüzlülüğünü ve yoksulluğun insan ruhunda açtığı derin yaraları son derece etkileyici bir üslupla betimleyen Oliver Twist, hem bu dünyanın horlananlarının güçlü bir savunucusu olur, hem de sürükleyiciliğini başından sonuna kadar yitirmeyen bir serüven roman olur.

İşte tam da bu noktada Şevki DİNÇAL bana göre Charles DİCKENS’in kahramanı OLİVER TWİST’in Ülkemizde yaşayan örneğidir. Neden mi dersiniz?

Öncelikle Şevki DİNÇAL’ın “İÇİMİZDEKİ YARIN” Anı-Mektup-Günlük içerikli kitabını okumanızı tavsiye edeceğim.

Şevki Dinçal bir Sokak Çocuğudur. Sokakların ve parkların acımasızlığı altında ezilmeden, kırılmadan 13 yaşında bir çocuk olarak Güniz Sokak’a giderek sesini dönemin Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman DEMİREL’e duyurmasıyla başlayan Yetiştirme Yurdu ve eğitim yolculuğunu başarıyla sürdürerek Bilecik ve Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü görevlerinde bulunur. Devletimizi uyuşturucu ile mücadele konusunda BM’de ve uluslararası platformlarda ülkemizi temsil eder. Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulunda çalışır. Polis Başmüfettişi olarak 2012’de emekli olur.

Şevki DİNÇAL âdeta “İçimizdeki Yarın”ı yayınlanmasıyla yıllardır içinde biriken duyguları dışarı atar; içini yıkar. Yaşanmışlıkların ruhunda yaptığı baskıdan kurtulur. Polis Kolejinde başladığı şiirlerin yanına, anılar ekler, romanlar ekler. Sonuçta 23 şiir; 3 roman; 1 güncel anı olmak üzere, toplam: 27 kitap yazar bugüne kadar…

Bu kadar çok eser ortaya koymayı da normal karşılayabilirsiniz: Dinçal’ın heyecanlarına, Allah vergisi yeteneğine bağlayabilirsiniz. Fakat onu farklı kılan yanı, onu benim gözümde Oliver Twist eyleyen yanı tam da bu noktadadır:

Sayın Şevki DİNÇAL, ömrü boyunca yaşadığı hayat yolculuğunun acı ve soğuk gerçeklerini hiç unutmaz. Görev yaptığı her kademede kendisini sokak çocuklarına adar, onların sorunlarını gidermeye çalışır, bir yandan da bataklık kurutma misali uyuşturucu ile mücadeleye kendisini adar. İşte batı dillerinden Türkçemize giren empati’nin anlamı acımaktır; fakat merhamet çözüm üretmektir. Bu mânâda sayın Dinçal’ın yüreğinde hiçbir zaman tıkanmayan, gürül gürül akan bir merhamet damarı vardır. Kitaplarının satışından elde ettiği geliri her defasında “Sokak Çocuklarını Koruma Derneği”ne anında makbuz karşılığında aktarması da bunun göstergelerinden birisiydi.

Bütün bunların yanında onun “Sokaklar Çocuk Doğurmaz” kitabından aldığımız bütün insanlığa örnek olacak görüşleri vardır:

“Hiçbir şey göründüğü gibi değildir.”

“İnsan yaşadıklarının en çok da acılarının ve anılarının çocuğudur. Varılacak son durağa kadar, bir ömür onlarla yaşar ve büyür.”

Başlarken

Yaşamın iz düşümünde

Kırdım düşünce zincirini

Uçsuz bucaksız göklerde

Kuşların şarkısını dinlerken

Barışıp kendimle güne bir kapı açtım

….

“Bu kitabı, hayat yolculuğumda içimde yer eden olaylarla ve kendimle bir bakıma yüzleşmek, benimle benzer kaderi yaşayanlar adına bir şey yapabilir miyim diye yazdım…”

Kitabın İçindeki Ara Başlıklar:

Ben Kimim

Sokaklar Çocuk Doğurmaz

Analı Babalı Öksüz ve Yetim Çocuklar

İçimizdeki Utanç Duygusu

Değerli Olma Duygusu

Baba

Gerçeğin Öteki Yüzü

Sevginin Günlüğü

Mutluluk

Mutluluğun Sırrı

Affetmek

Özgürlük

Zihnimdeki Gücü

Seçim Yapmak

Hedef Belirleme-Başarı

Farkında Olmak

Aile ve Toplumun Hayatımızdaki Önemi

Arayışın İz Düşümü

Değerli okurlarım, 2 Mayıs 2023 günü, İzmir’in Karataş semtindeki “Emekli İl Emniyet Müdürleri Derneği Lokali”nde “Sokaklar Çocuk Doğurmaz” için imza günü vardı. Bundan önce de kaç kez imza günü yaşadığımız bu lokalde bu sefer bir başka heyecan ve bir başka kalabalık vardı. Ülkemizin dört bir yanında insanımızın emniyet içerisinde yaşaması için ömürlerini harcamış olan emekli il emniyet müdürlerini, Şevki Dinçal’ın şâir dostlarını ve değerli konuklarını bir arada görmek gerçekten heyecan vericiydi…

Bu güzel organizasyon için Emekli Emniyet Müdürleri derneği Başkanı Emekli Emniyet müdürü Ömer KILIÇ ve yönetim kurulu üyelerinin emekleri ile; her daim çok değerli üstâdımız Şevki DİNÇAL’ın yanında olan çok değerli eşleri Ayla DİNÇAL’a özel bir teşekkür etmek gerekiyor. Son söz sayın Şevki DİNÇAL’ın olsun:

Hep sokak çocuğu dediler bana

Bu sözler kalbimi derinden vurdu

Dünya var olduğu günden bu yana

Ne zaman sokaklar çocuk doğurdu

Nice yeni eserler dileğiyle Şevki DİNÇAL üstadımıza teşekkürler ederken siz değerli okurlarıma da “Sokaklar Çocuk Doğurmaz” ile buluşup okumanızı tavsiye ediyoruz.

GÜL/AYDIN… SEVGİLERİMLE…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.