Tarih dostu olmak

Tarih dostu olmak için ille de tarihçi olmak gerekmez. Sosyal ve siyasal bilgilerin, fen ve kültür bilimlerinin ve güzel sanatların her alanındaki uzmanların, meslek erbabının, zanaatkârların yanı sıra tarihe, tarihsel ve kültürel dokuya ve tabiat varlıklarına merak duyan herkes kendini tarih dostu olarak kabullenmelidir. Bu kabullenişin ortak dayanağı tarih ülkesi Aydın da geçmişin izlerini aramak olmalıdır. Öncelikli amaç özgün olanı araştırmak ve değerlerimizi, varlıklarımızı koruyarak yaşatmaktır. Tarihi insan ile zamanı kendi özgün mekânında tanımlamak ve bütünleştirmek esas olandır. Bu amaç çerçevesindeki etkinliklere katılan, bu çabalara eklemlenen her kişi kendisini bir tarih dostu kabul edebilir.

Tarih dostu olmak demek, tarih ülkesi Aydın’ı keşfetmek için bu keşif serüvenine katılmak, bu amaç doğrultusunda yolculuk yapmak demektir. Bu keşfediş sadece akademik anlamda değil, yaşadığı bölgeyi, kenti veya semti araştırmaya koyulan tarihe meraklı insanların tarihin belleğinde yapacakları büyük bir keşif olacaktır. Geçmişten bugüne, bugünden geleceğe yapılacak bu yolculuğun temel amacı vatandaş olma hakkının da verdiği sorumluluk bilinci ile girişilecek tüm çabaları içermektedir. Bu bağlamda tarih dostu olmak demek, vatandaş olma, hemşehirli olma hakkının savunucu olmak demektir. 

Tarih dostları bulundukları bölgeyi, kenti, yaşadıkları bölgeyi seven insan demektir. Bulundukları çevreyi severek içinde yaşanabilir hale getiren, yaşadıkları mekânların tarihsel ve kültürel geçmişlerine kentsel gelişimin çağdaş unsurları da katarak zenginleştiren, güzelleştiren insanlardır. Bu bağlamda tarih dostları yaşadıkları ülkeyi ve kenti sevme sanatının ustaları olarak tanımlanabilir. Bir başka deyişle yaşadığımız yeri, mekânı, semti, sokağı sevmesini bilmek bir sanattır. Kenti sevme sanatı, o kentte yaşayan insanları, hayvanları,  mekânları ve çevresel varlıkları da sevmeyi gerektirir. Kenti sevme duygusunun sanatsal üstünlüğü eriştirilmesi, huzurlu ve mutlu hayatın vazgeçilmez kaynağıdır. Bu nedenle tarih dostu olmak demek, kenti sevme sanatının egemenliğini yaratmak demektir.

İçinizdeki tarihçiyi uyandırmak, bu büyük keşfe katılmak, yanı başınızdaki tarihi kültürel varlıkları tanımak, kentli olma hakkınızı savunmak, kenti sevme sanatının ustaları olmak, kentliliğinizin kimliği içinde kendi kimliğimizi geliştirmek ve tarihsel belleği, kendi belleğinizde yaşatabilmek için tarih dostu olun.

Tarih dostlarının yegâne beklentisi gelecekte geçmişin izlerini arayacak nesillere anlamlı ve yararlı izler bırakabilmektir.

Biliyoruz ki tarih iz bırakanları asla unutmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum