Behruz FARUKOĞLU

Behruz FARUKOĞLU

Türk Destanları

Eziz ve Böyük Türk Milletim.

Biz Türklerin 4000 min yilik ve dahada geri gedersek görsenen ve bilinen hem arhioloji kazintilardan, hem de ilmi araşdirmalardan ve son olarak Türk dünyasinin elmi ve bilikli insanlarinin zehmeti sonuncunda, araşdirmaçi Türkoloklarimizin zehmetinden , bize bu günümüze gelmiş Türklerin Desatanlari sahesinde , esas milli kimliyimizin nece de eski çaglara dayandigini görürük.

İlk önce yazimi başlamamişdan bu işlerde emeyi keçen her bir Türk övladlarina selam olsun.

Evet efendiler biz türklerin çoklu sayda zamanla bir çok destanlari vardir. Bunlardan günümüze gelib çatanlari yarsi yazili , yarsi iyse dede- lerimizden ve nene- lerimizden, Ozan-larimizdan dilden dile halk folkulyorundan, kulturundan nesilden nesile keçmişdir. Bunlardan en böyükleri ve en esas köklüleri vardir ki, yerde kalan destanlar bu 6 destandan dogmuşdur.

  1. Yaratiliş Destani.
  2. Oguz Han Destani.
  3. Ergenakon Destani.
  4. Manas Destani.
  5. Dedekorkut Destani
  6. BOZKURT destani. ( aslinda bu destan GÖK BÖRÜ destani ).

Bu destanlarin her birin de Türk ün insanligin evremde ve yer üzünde Tanri terefinden yaşamini ve Türk töresini, yasalarini, külturunu ve medeniyyetini görürük.

Biz Türk milleti olarak bu destanlarimizi ilk okuldan ta ki, universitetlere dek cocuklarimiza ve genclerimize öyretmeli , okutmaliyik. Çün ki, destanlar mifoloji olsa da orda olan felsefi görüşler, kahramanlar ve bezi destanlarin hakiki olmasi , düşünen insan için çok şeyler öyredir.

Bu işlere ele bele bakib keçmek olmaz. Bu Destalarimizda Töremiz ve yasalarimizin köku saglam durur. Bu köke sahib olan Türk genci ebed Türklüyünü koruyub saklayacakdir, nerde yaşamasindan asli olamuyarak.

Bu destanlarimizda DEVLET ve DEVLET- çilik tam menasiyla kutsal olmasini ve Türk Milletinin Tanri terefinden yer üzüne Nizami- Aleme yön vermesinden , YURD, MEMLEKET, VATAN, TÖRE, YASA kimi kutsal anlayişlarin ve Gök Tanrisinin tek yaradanin, tam eminlikle söyleye bilerem ki, hepsi bu destanlarimizda Atalarimiz terefinden bizlere bilgi verilmişdir.

Bura dikket eziz ve sevimli okuyucularim- Bu günümüz de bile Skandinav Mifolojiyalarinda da biz Türklerin Destanlarindan ve mifolojilerinde olan kahramanlarin ve ya tanrilarin aynisi ODİN ve TOR Sakandinav Viking efsanelerinde de yer alir. Sadece isimler ferkli amma başka ne varsa ayni.

Skandinav milletrleri bu gün de cocuklarini kendi efsanleriyle böyüdüe ve cocuklarinin zihyninde, beyninde cocuklarin hemin efsanevi, mifaloji ( mifalogi) kahramanlara kendilerini okşatmalari , onlarin korkmaz savaşci olmalarini okuyub , onlar kimi olmagini saklayirlar.

Evet Ey Böyük Türk Milletim bes Biz Türkler bu gün bile kendi dstanlarimizi ve orda olan kahramanlarimizi , kahramanliklarini cocuklarimiza öyredirikmi? HAYİR ( xeyir) .

Bak bu mesele bu gün biz Türklerin esas priaritet ( bir numreli vacib) konusu olmali, bütün Türk devletlerinde ve toplumlarinda ilk okullardan ders verilmeli, öyredilmelidir.

Kimlerse bu yazimi okurken ola bilsin bu sözlerimin anlamini ne kader Böyük oldugunu anlamasin, yani ay 21 asirdi tehnoloji ve kibernetik internet asridir, bu destanlar eski caglar içindir, düşünenlere sözüm net ve kisa-

Eger keçmişinin Destanlarini ve mifolojisini ve kahramanlarini bilmeyen toplum, Millet artik gelecekde ölmüş bir zatdir. Mankutdur.

Bu destanlar ve mifalojiler biz Türklerin kaninda ve geninde Tanri terefinden kodlaşdirilmişdir, eger bu kodlari kanla ( kani karişdimamakla) folkulyorla, seminarlarla, Türk tarihi geceleriyle ve derslikleriyle öyretmerikse bu KUTSAL varligimiz iter ve biz yok oluruz.

Sizce Böyük Türk KÜLTEKİN ve BİLGE HAN yazitlarinda niye ( niçin) söylemiş – ÜSTE MAVİ GÖK ÇÖKMEDİKCE, ALTTA YAGİZ YER DELİLMEDİKCE, SENİN TÖRENİ KİM POZA BİLİR, TİTRE Ve KENDİNE DÖN.

Bu söz anlami hem felsefi , hemde kozmopolitik bir menadir anliyanlar için. YER ,GÖK durdukca biz Türkler varik ve olacagik.

YARATİLİŞ destaninda Türklerin GÖK tanriisi terefinde yeri göku , daglari, denizleri, güneşi , yildizlari ( ulduzlari) evreni ve insan oglunu KAAN -i yaratmagindan, kötü kara küvveleri ERLİK ( islamda iblis) isminde yeralti dünyanin efendisi olmasiin efsanesi bu günümüzde bütün din- lerin ayni yerden yani bizim YARATİLİŞ DESTANİNDAN gelmesinin bir göstericisidir.

OGUZ HAN destaninda Türk övladinin tanri terefinden doguşu ve Cihana nizam vermek için dünyanin 4 bir yerine at sürmesi ( islamda ve diger dinlerde bu Zülkarneyin peygenberin ravayetiyle ayni oldugunun bu gün araşdirmaçilarimizin sübut etmesi) Güneşin batdigi ve Güneşin sönmediyi çikdigi yere gitmesini , orda olan halklarin ,yolunu azmişlarin cezasini vermesi revayetinin ve YACUC – MECUC ahvalatinin , iki dag arasinda demiri eriderek o sehtti çekmesinin olayinin ayni olmasi düşünen insanlarimiza böyük örnekdir.

Oguz Kaganin yaşami boyunca iki kiz ile evlenmesi – Birisi bir gün Tanriya yakariçta bulunurken ( dua etdikde) taninmişdir. Bir anda karanlik çökmüş ve gökten bir işik ile bir kiz inmiştir. Oguz bu kiza aşik olmuş ve onunla evlenmişdir.

Oguzun bu evlilikden 3 tane oglu olmuş, bunlarin adlari- GÜN, AY ve YİLDİZDİR (ulduz).

İkinci evlilik ise ava ( ova) gitdiyi bir gün gölün ortasinda bir ada da , agacin kovugunda oturan bir kiz ile yapmişdir. Bu evlilikden GÖK, DAG , ve DENİZ adinda 3 oglu olmuşdur.

Oguz atanin bu 6 alti oglundan da dörder oglu olmuş ve bu günümüzdeki 24 Oguz boyu böylece olmuşdur.

Oguz kagana göre ilk evliligini GÖKÜN kizi , ikinci evliligini YERİN Kizi ile yapmişdir. GÖK tanri inancinda yerle- gök kutluydu.

DEDEKORKUT destaninin – Türklerin Oguzlarin İgidliyi, Bamsi Beyrek kahramani, Töre ve yasalarimizin, ad koyma merasiminin , Türk kizlarinin at minmek, kilinc oyatmak, güleşmek, ok atmak adet – enana-lerinin, devletçilik sisteminin esaslarini koyan ve KARACA Çoban harakteri halkin içinden çikan bir VATAN sevdalisinin yurd için düşmenlere vatanin bir daşini da bile vermeyen bir igidin, kani, soyu bir olan TÜRK hanlarinin bir biriyle düşmençik etmesinin ve burda siyasi bir görüş vermesini söyleyen bir destanimiz hangi milletde ola biler? Yaıniz biz TÜRK milletinde.

MANAS destaninin KİRGİZ Türklerinin atalarindan nesillerden nesillere keçerek dilden dile söylenerek bu günümüze gelmesi Kirgiz Türklerinin kültürunda yer almasi böyük bir halkin yaşamasini sakliyan bir destandir.

Ergenakon destaninda – Türklerin yurdu düşmenler terefinden yagmalandikdan sonra İki kardaşin ve ailelerinin sag kalmasi için yola çikmasi ve düşmenlerden korunmak için böyük daglarin arasinda bir yer bularak burda yurd kurmalari ve bu yerin ismini ERGENAKON koyulmasi ( ERGENA - yüksek dar keçidden giden yol, KON – ise mekan dir.) ve zamanla orda yaşayarak Türk boylarinin çokalmasi ve yerin dar gelmesinden , ordan ERGENAKON dan Demir Dagi eriderek Cihana çikmasini, ve onlara bir BOZ KURT yol göstermesinin destani bütün Türk toplumunda vardir. Türklerin yeniden Cihana sahib olmasinin destanidir.

BOZKURT destani ise Erginakon destaninin devamidir.

Evet efendiler bu destanlardan kisa da olsa yazmagim genc okuyucularimiza ve Türk kani daşiyicilarimiza bilgi vermek ve Türklerin kendi destanlarina sahib çikmasini saklamakdir.

Bu destanlarimiz hem bu günün, hem keçmişimizin Siyasi ve Devletçilik anlamidir.

Eziz ve Böyük Türk milletim bu gün Dogu Türkistanimizda Uygur Türkleri kardaşlarimiz Çin zülmünde, Kerkük ve Musul Türk kardaşlarimiz imperialist güclerin , pionlari teroristleri pkk, ypg, pyd , İŞİD ve onlarin destekçileri Barzani ve Telabani peşmergelerinin tehdidi altinda, KKTC imperialist güclerin Kibris Yun yönetim terefden tehdid altinda, Azerbaycan Oguz Türkleri İRAN fars ve Rus şovinistlerinin ve onlarin pionu olan ermeni hay larin düşmençiliyinde, Güney azerbaycan Türkleri fars işgalinda, Trakiya Türkleri Bulgar ve Rum işgalinda, Başkurtstan, KİRİM, TATARSTAN Türkleri Ruslarin 200 yuz yildir işgalinda asimlasiyada dir.

Biz Türklerin bir tek yolumuz Töremize ve Türklüyümüze siki baglanarak, gelecekde birleşmek için Türk dünyasinin birleşmesi için yorulmadan, gece gündüz mucadile aparmagimizdan aslidir.

Bunun için ilk növbede tarihimizi ve kültürümüzü iyi bilib Türkleri kendine döndermekdir.

Bu yolda mucadile eden kim varsa her kese Uca Tanridan yardim isterem ve caninin sagligini. Her kes elini daşin altina koymalidir.

Bacaracagik. İnşallah.

Ben o günü görürem ve inaniram.

Saygilarimla Reis Difai.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum