Vah Mısır halkı vah!

Antik dönemde ön Asya’da Hitit devleti ve Arap yarımadasında ise, Eski Mısır devleti her bakımdan en güçlü devletlerdi. Antik dönemin en güçlü bu iki emperyalist devleti kuzey Suriye sınırları içinde bulunan AMARRU ve AMKA toprakları gibi büyük ticaret yollarını ele geçirmek için bazı tarihçilere göre (M.Ö.1274 bazılarına göre de M.Ö. 1258) Hitit ve Mısır devletleri arasında KADEŞ de yapılan savaş da Hitit ordusu ile Mısır ordusu karşılaşır.

Hitit ordusunda üç bin savaş aracı ile 17 bin zırhlı asker, Mısır ordusunda ise 4 bölükten oluşan her birine bir tanrının ismini verdikleri (Amon, Ra, Ptah, Sath) 20 bin asker ve 2 bin savaş arabası vardı. II. Ramses tümenlerin en önde gideni olan Amor’un başında duruyordu.

Hitit casusları Mısır ordusu asi nehrini geçmeden Hititlilerin Halep yakınlarında olduğunu Mısır ordusu içine yaydı. Bunun üzerine II. Ramses tümeni Amon ile beraber diğer tümenlerin arasını çok açtı. Bunu fırsat bilen Hitit kralı Muvatallis Mısır ordusuna bir baskın düzenledi. Savaş kazandıklarını sanan Hititliler savaş ganimetini toplamaya başladılar. Bundan yararlanan Mısır ordusu toparlanarak taarruza geçti. Böylece Mısır ordusu mutlak bir yenilgiden kurtuldu.

Savaşın sonunda Hititliler galip gelmiş Amurra ve Amka toprakları ellerinde kalmıştır. Mısır kayıtlarına gör Ramses büyük bir savaş kazanmış Hititlere göre ise Hititliler kazanmış. Bu savaşın sonunda Hititliler ve Mısırlılar arasında tarihin ilk yazılı anlaşması olan KADEŞ barış anlaşması imzalanmıştır. MÖ.1259

Bu savaşın sebepleri arasında Anadolu ve kuzey Suriye’ye hâkim olan ve büyük bir emperyalist güç olan Hitit ve Mısır’lıların birbirlerine rakip devlet haline gelmeleridir. Aynı zamanda bu iki güçlü devletin ekonomik çıkarlarının kuzey Suriye üzerinde birleşmesidir.

Mısır’da Ebu Simbel tapınağının duvarlarına Ramses’in kazandığı uzunca yazılı olarak anlatılmış. Hitit yazılı kil tabletlerinde ise tam tersi olarak Hititlilerin kazandığını anlatır. Bu anlaşmanın en önemli maddesi ise “Bu barışı yapan iki ülkeden birisine bir saldırı olursa öteki ona yardım edeceğidir”. Çünkü bu madde doğuda güçlenen Asur tehdidine karşı da yazılmıştı.

Antik dönemin bu iki büyük emperyalist ülkenin bugünkü durumuna bakılırsa tek kelime ile facia. Antik dönemde bu iki ülkenin halkı refah ve mutlu bir şekilde yaşarken şimdiki yaşamları acaba geçmişten gelen bir miras mı veya kader mi?

Antik dönemde eski Mısır’ın bıraktığı sanat eserleri monumantal tapınaklar ve mezar anıtları şimdi bile insanları hayretler içinde bırakıyor. Dünyanın yedi harikasından biri olan ve halen bütün haşmeti ile ayakta duran Piramitler Mısır’da bulunmakta.

Antik dönemlerde bu kadar şahane eserler bırakan ve mutlu bir şekilde yaşayan mısır halkı acaba 3500 yıl sonraki durumu ne diye soracak olursanız açlık, yoksulluk ve perişanlık. Yazık çok yazık.

Eski Mısır bir kadın Firavunla tarafından yıllarca yönetilmiş olup mısır halkını refah ve mutluluk içinde yönetmiş. Birde resimde gördüğünüz gibi bu hanımın vaziyetini siz düşünün.

Eski Mısır devlet başkanı Enver Sedat’ı Suikast sonucunda öldüren adamlara hâkim sorar.

Neden öldürdünüz?

Katil: Çünkü laikti.

Hâkim: Laik ne demek?

Katil: Bilmiyorum.

Mısır'ın en iyi edebiyat adamlarından rahmetli Necip Mahfuz’u öldürülmeye çalışıp başarısız olan sanığa hâkim sorar:

Neden vurdun”?

Sanık:

Sokak çocuklarının hayalleri adlı kitap yazdığı için.

Hâkim:

Pekiyi sokak çocuklarının hayallerini okudun mu?

Sanık:

Hayır.

Hâkim yazar Faroç Foday’ı öldüren üç toreriste sorar.

Neden Faroç Foday’ı suikast düzenleyip öldürdünüz.?

Suçlular:

Çünkü Kafirdi.

Hâkim:

Onun kâfir olduğunu nereden anladınız?

Suçlular:

Onun kitabından

Hâkim:

Hangi Kitabından anladınız onun kâfir olduğunu?

Suçlular:

Biz okuma yazma bilmiyoruz.

Kıssadan Hisse:

Her kötülüğün başı her dönemde cehalet olmuştur.

Okuyun, Çünkü mürekkebin akmadığı yerden Kan akıyor. İnsanın hayranlık ve şaşkınlıkla izlediği antik dönemin eserlerini yaratan Mısır halkının şu haline bakın.

Yattığın yer nur olsun büyük insan.

Değerli okurlar 2023 yılını bitirip 2024 yılına girmiş bulunuyoruz. Gelen 2024 yılının Ülkemize Ulusumuza hayırlı olmasın dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum