Necdet BAYRAKTAROĞLU

Necdet BAYRAKTAROĞLU

Engellilere yardım etmek

Engelli; doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu beden, zihin, ruh, duyu, duygu yeteneklerini çeşitli nedenlerle kaybetmesi nedeniyle hayatını sürdürmede, toplumsal yaşama uyum sağlamada, günlük işlerini görmede ve ihtiyaçlarını karşılamada sıkıntısı ve güçlükleri olan ve korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişidir.

Engelli veya sağlıklı her insan Allah’ın yeryüzünde en kıymetli ve değerli varlığıdır. Yüce kuran’ımız Tin Suresi 4. Ayetinde “Biz gerçekten insanı en güzel biçimde yarattık.” Tegabun Suresi 3. Ayetinde “Allah size şekil verdi ve şeklinizi güzel yaptı” Secde Suresi 9. Ayetinde “Sonra insanı şekillendirip ona ruhundan üfledi. Sizin için işitme, görme ve idrak organları yarattı.” demektedir. Yüce Allah insanları servetleri, ırkları, renkleri, cinsiyetleri, dilleri, mezhepleri, fizyolojik yapıları, engelli veya sağlıklı oluşları açısından değerlendirmez. Onları iman, salih amel, güzel ahlak, ibadet ve itaatleri veya kötü davranışları, takvaları ile değerlendirir.

İnsanın fiziki ve ruhi varlığını sağlıklı olarak sürdürmesi temel vazifesidir. İnsanın ister ilahi bir imtihan sonucu, ister kendisi ve diğer insanların kusuru sebebiyle olsun bir musibetle karşılaştığında “Musibet ancak Allah’ın izni ve takdiriyle olmuştur, O izin vermeseydi olmazdı, bunda da bir hayır vardır” diyerek sabır ve tevekkül içinde olması gerekir.

Peygamber Efendimiz de kendi döneminde yaşayan engellilere sevgi ile yaklaşmış, onlara şefkat ve ilgi göstermiş, diğer müminlerden de aynı şeyi beklemiştir. Engellilere iltifatlarda bulunmuş, sosyal hayata katılımlarını sağlayan kolaylıklar getirmiş, mesleki anlamda imkanlar sağlamış, günlük hayatın içinde başarılı olmaları yönünde çalışmalar yapmıştır. Hadisi Şerifinde: “Amaya rehberlik etmen, sağır ve dilsize anlayacakları bir şekilde hitap etmen, muhtaç bir kimseyi ihtiyacını tedarik etmesi için gerekli yere götürmen, derman arayan dertlinin imdadına koşman, koluna girip güçsüze yardım etmen, konuşmakta güçlük çekenin meramını ifade etmen, bütün bunlar sadaka çeşitlerindendir.” demektedir.

Yakınları arasında engelli olan kimselere de önemli görevler düşmektedir. Özellikle anne ve babaların hizmetleri çok önemli ve faziletlidir. Sabır ve tevekkül içinde olmaları ve yaptığı fedakarlıklarla, hem sevap hem de Allah’ın rızasını kazanmaktadırlar.

Engelliler bir toplumun aynasıdır. Onlar da bizim insanımızdır. Bugün dünya nüfusunun 500.000.000’u engellidir. 2003 yılında yapılan resmi bir araştırma sonucuna göre ülkemizde yaklaşık 8.500.000 engelli vardır. Bu durum ülkemiz insanının en azından yarısını doğrudan ilgilendiriyor demektir. İnsan ya engelli, ya engelli yakını ya da engelli adayıdır. Nice insanlar sağlıklı iken bir trafik kazası, iş kazası, kalp krizi, damar tıkanması veya bir hastalık nedeniyle sağlıksız, felçli, kötürüm, ortopedik ve görme özürlü olabilmektedir.

 

Ülkemizdeki engelli insanımızın hayatın içinde yer almadığını görüyoruz. Çok büyük bir kısmı toplumdan soyutlanmış bir şekilde hayatlarını sürdürmek zorunda kalmıştır. Engelli vatandaşlarımızın toplumun her kesiminde görmek, onları üreten bireyler haline getirmek, bugün onlar için yapılması için en önemli görevler olmalıdır. Öncelikle sağlıklı bir insanın da engelli adayı olduğu unutulmamalıdır. Ne oldum değil ne olacağım demelidir. Bu nedenle sağlıklı insanların zihinlerindeki engelleri ortadan kaldırıp, onların engellilerle birlikte dünyayı daha yaşanabilir hale getirme çabası içinde olunmaları sağlanmalıdır. Engelli vatandaşlarımızın pek çoğunda gözlemlenilebilen yaşama arzusu, mutlu olma, hayata tutunma, azimli ve sabırlı olmalarındaki hali sağlıklı insanlarımıza ibret ve örnek olmalıdır.

Onlara uygun şartlar ve imkanlar oluşturularak, toplumun içinde etkin rol almaları sağlanmalıdır. Günlük hayatımızda cadde ve sokaklarda çok sayıda engelli kişiyle karşılaşmamamızın nedeni engelli kişilerin mevcut olmaması değil, bu kişilerin dış mekan kullanımlarında yaşadıkları güçlüklerdir. Engelliler herkes kadar toplumun yararlandığı tüm imkanlardan yararlanmalıdır. İhtiyaçları göz önüne alınarak düzenlemeler yapılmalı, engelleri ortadan kaldıracak koşulları oluşturarak destek hizmetleri verilmelidir. Onların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil ailelerinin, çevrelerinin ve toplumun tüm insanların sorunudur.

Sağlık, rehabilitasyon, sosyal güvenlik, çevre, eğitim ve istihdam alanlarında karşılaştıkları sorunlar biran önce çözüme kavuşturulmalı, günlük hayatlarını kolaylaştırıcı çalışmalar yapılmalı, toplu taşıma araçlarına binip inme, cadde-sokak ve parklarda dolaşma ve tuvalet ihtiyaçlarında düzenlemeler ve yardım servisleri, bir an önce ortaya konulmalıdır. Onlarda hayatlarını sürdürebilmek için çalışıp para kazanmak zorundadırlar. Çalışmak bir işe yaradığını hissetmek her insan gibi engelli vatandaşlarımızı da mutlu edecektir.  Her engellinin yapabileceği bir iş mutlaka vardır. Onlara iş vererek mutlu olmalarını sağlamalıyız. Yasalarımız her yüz işçi çalıştıran bir işyerinde iki engelli işçi çalıştırılmasını zorunlu kılmaktadır.

Engellilere yolda, geçitlerde, taşıt araçlarında yardımcı olalım, yaşamlarını kolaylaştıralım. Onları üzmemeye, incitmemeye özen gösterelim. Onlar sevgi, saygı şefkat ve fark edilmeyi beklemektedirler. Onlara yardım edelim, sahip çıkalım. Asıl engelliler onları görmeyenlerdir. Kuranımız Araf Suresi 56 Ayetinde “Allah’ın rahmeti iyilik yapanlara yakındır”, Nahl Suresi 90. Ayetinde “Haberiniz olsun ki; Allah size adaleti, iyilik yapmayı, insanlara yardımda bulunmayı emrediyor” diye buyrulmaktadır. Hz. Peygamberimiz de: “Mümini sevindiren, Allahu Tealayı da sevindirir”, “İnsanların en hayırlısı faydalı olandır” diye söylemiştir. Beydeba ise: “Asıl sevgi ve ilgi kötü ve zor günlerinde belli olur” demekte, Yabancı düşünür Konfüçyüs de: “En büyük erdem, insanın vicdanı dinlemesi ve iyilik yapmak için çaba harcamasıdır” demiştir. Unutmayalım ki dünya bize emanet, bizde birbirimize emanetiz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.