Batuhan KESKİN

Batuhan KESKİN

Glütensiz beslenmek kilo verdirir mi?

Bugün glütensiz beslenmeyi değerlendirelim. Glütensiz beslenmek kilo verdirir mi? Tabi ki hayır! Kilo vermek için “glütensiz” gıdalardan medet ummak son yıllarda ortaya çıkan bir modadır. Böyle şeyler ara ara ortaya çıkar Sibel can diyeti meyve suyu diyeti şok diyetler vb..

batuhan-keskin.jpgGlüten birçok tahılda (buğday, arpa, çavdar, yulaf vs.) yer alan ve glütenin toleransına sahip kişilerde veya çölyak hastalarında toksik ektiler yaratan kompleks bir proteindir. İtalyan çölyak derneğine göre ‘’çölyak hastalarının sağlıklı olmasını sağlayan yegane tedavi, glütensiz beslenmedir. Araştırmalara göre çölyak hastalığının teşhisinde kayda değer bir artış olmamışken glütensiz ürünlerin satışı neredeyse 3katına çıkmıştır. Bunun sebebi sağlıklı insanların kilo vermeyi veya sağlıklı olmayı glütensiz beslenmede aramasından kaynaklıdır.

Peki, sağlıklı insan glütensiz beslenmeyi seçerse neler olabilir? Harvard Tıp Fakültesi Çölyak olmayan ve glütensiz bir beslenmeye gereği bulunmayan sağlıklı kişilerin zayıflama amaçlı uzun süre glütensiz diyet uygulamalarının özellikle tip2 diyabet ve kalp hastalıkları açısından riskini arttırdığını belirtiyor. Tam tahıllarda bulunan hastalık kalkanı olan besin bileşenlerinin, diyet lifi, antioksidan ve prebiyotiklerin beslenmeden çıkarılması bu hastalıkların oluşmasını sağlamaktadır Yapılan araştırmalar 30 yıl boyunca izlenen glütensiz besin tüketenlerin günde 12g’ın altında glüten alımı sebebiyle tip2 diyabete yakalandıklarını göstermiştir.

Zayıflama amaçlı sağlıklı kişilerin glütensiz besinlerle beslenmesi bağırsaklarda denge bozukluğuna neden olarak yararlı bakteri sayısının artmasını engelleyerek sindirim sistemi hastalıklarının gelişmesine sebep olmaktadır.

Glütensiz beslenmenin daha sağlıklı olduğunu ve kilo vermeyi kolaylaştırdığını düşünmek çölyak hastalığını sıradanlaştıran tehlikeli bir hatadır Unutmayalım ki onlar için glütensiz diyet tercih değil hayat kurtarıcı önlemdir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum