Kısa kes Aydın abası olsun

Edebiyatçı yazar Ahmet Zeki Muslu’nun Efeler Belediyesi Kültür Yayınlarından ‘Kısa Kes Aydın Abası Olsun’ eserini ilgiyle okudum. Aydın kültür hayatına kazandırdığı eseri için Ahmet Zeki Bey’i candan kutlarım.

Zeki Muslu, eserinde Aydın’da yaşamış, iz bırakmış, sanat ve edebiyat hayatımıza katkıları olmuş, Aydın Lisesi öğretmenlerinden benim hocam olan Mahmut Özay’ı çok güzel anlatmış. Romancı ve hikaye yazarı Muzaffer İzgü, tiyatro yazarı ve yönetmeni Yalçın Dinçer’i Pembe Kadın ve Topuzlu başta olmak üzere birçok tiyatro eserinin yazarı Doktor Hidayet Sayın’la, sanat ve edebiyat üzerine olan anılarını çok güzel anlatmış. Çine’de tiyatroya kendini adamış yazar ve yönetmen Yalçın Dinçer’le olan sanatsal ilişkilerini çok güzel bir şekilde dile getirmiş. Aydın’ın yetiştirdiği yazar ve şairler ile olan dostluk ve anılarını bizlere edebi lisan ile anlatması çok ilginç.

Zeki Muslu eserinde Çine ve Çine’nin yerel kültürünü öne çıkarmış, yazar Çineli olmaktan ve Çine ile ilgili değerleri yüceltmekten kendini alamamış.

Çine’nin milli mücadeledeki yeri çok güzel işlenmiş, Kuvayi Milliyenin Çine’deki en etkin isimlerinden olan Yağcılarlı Kıllıoğlu Hüseyin Efe’nin faaliyetleri kahramanlık öyküsü şeklinde anlatılarak Efe’nin eşkıyalığı perdelenerek milli kahraman ilan edilmediği kalmış. Oysa Kıllıoğlu önce eşkıya, sonra millici bir silahşordur. Soygun ve talanla elde ettiği bir teneke altını Muğla’daki İtalyan bankasına yatırdığı anlatılmaktadır. Barış tesis edildiğinde yatırdığı altınların makbuzunu bankaya ibraz eden ve altınları isteyen Hüseyin Kıllıoğlu’nun talebi cevapsız bırakılmıştır. Eserde Kıllıoğlu eylemleri abartılarak anlatıldığından hukuk ve adalet kavramları yara almıştır.

Zeki Muslu Bey’in hak, hukuk, adalet ve barış hususundaki hassasiyeti bizce malumdur. Ancak Çine’de zor yıllarda halka kan kusturan bir eşkıyanın kahraman olarak anlatılması kabul edilemez. Edebiyatçı, yazar ve şairlerle aynı eserde Hüseyin Kıllıoğlu yer almayabilirdi. Her şeye rağmen Zeki Muslu’nun bu eseri Aydınımızın yerel kültürü açısından güzel bir çalışma olmuş. Kendisine şehrimizin kültür hayatına olan katkılarından dolayı teşekkür ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum