Dilek Karavicir

Dilek Karavicir

Adaçayı

Bizler mutfakta yemeklerde pek kullanmayız adaçayını. Fransız ve İtalyanlar salatalarında, fırın ve ızgaralarında taze yapraklarını baharat olarak kullanırlar.

adacayi.jpg

Hepimizin sofralarında, özellikle de dedelerimizin, ninelerimizin sabah kahvaltısında karaçay dan önce, onsuz olmadığımız zamanları benim yaşıtlarım ve daha yaşlılarımız bilirler..Doğal olan her şey, ister hayvansal, ister bitkisel kökenli olsun; sentetikler gibi sabit olmazlar. Şu kadarının içinde bilmem ne kadar etken madde diye bir şey doğal maddelerde eğer siz onları etken maddeye dönüştürmediyseniz, sabit kalamazlar. Örnek çıktınız dağdan adaçayı topladınız..sabah toplarsan, içindeki maddesi farklı olur, öğlen toplarsan farklıdır. İstenen öğle üzeri güneşte toplanmışıdır. Tabii türleri de var. Ben daha çok size kullanım için bir şeyler söylemek isterim.

20140123aw000080_01.jpg

KALSİYUM KAYNAĞI

Bitkiler öyle bir dünyadır ki; okumayı bilirseniz size her şeyi gösterirler. Sabah kahvaltıda özellikle yaşlılar ve kadınlar için hem canlandırıcı, hem de kalsiyum kaynağıdır. Bir dalının yarısını bütün sıcak suya daldırdığınızda 5 dk sonra hele limonlu içerseniz, 600 mg doğal kalsiyum alırsınız. Kalsiyum ille de hayvansal olmaz. Otların tümünde de kalsiyum bulunur. En çok da adaçayında vardır. Günde 2 bardak içmek; sağlıklı normal bir insanın kalsiyum gereksinimini karşılar.

CİLDE İYİ GELİR, MİKROP KIRICIDIR

Gün içinde içilen bir bardak çayı ergenlik çağındaki gençlerin sivilcelerine iyi gelir. Cildi sıkılaştırır, büzüştürücü etkisi nedeniyle cildin yağ üretmesini engeller. Boğazımız ağrıdığında hemen bir bardak ballı limonlu adaçayı içmek isteriz. Bademcikleri rahatlatır, büzücü ve mikrop kırıcı özelliğinden dolayı doktordan önce her evde bulunur ve uygulanır. Hatta ben hastalarıma doğal gargara olarak evde hazırlamalarını öneririm. Daha sonraki yazılarımda isterseniz detaylı olarak sizlere de yazabilirim. Doğal östrogen denen hormon adaçayında  bulunur. Bu hormon hem kadınlarda var, hem de erkeklerde. Oranları değişiktir. Kadın alırsa kadınlık hormonlarını rahatlatır, erkek aldığında erkeklik hormonlarına dönüşür. Hep yanlış bilinir, adaçayı kadınlık hormonu yapar diye…Orta yaşta içenlerin hormon düzeylerini dengeler. 4 yaşından sonra çocuklara içirilmelidir. Her bitki çayı çocuklukta verilmez! Sadece papatya, rezene çayı çocuklara verilmelidir. Hele ıhlamur 4 yaşından önce içirilmemelidir! Çok idrara çıkarır ve çocuğu susuz bırakır.

ORTA YAŞLILARA ADAÇAYI ÖNERİSİ

Orta yaş ile birlikte menapoz ve andropoz etkileri görülmeye başlar. Bu dönemlerde hormon zıplamalarından gece uyku bozuklukları kadınlarda ve erkeklerde başlar..özellikle erkeklerde televizyon karşısında uyuklamalar başlar..yatarlar uyku kaçar..akşam yemeğinden yaklaşık 2 saat kadar sonra bir çay kaşığı dolusu adaçayını 5 dk kaynar suda, ağzı kapalı bir biçimde demleyip, şekersiz ılık ılık ve yudum yudum tüketilirse, gece olduğundan aynı adaçayı, akşam sizin rahat uykuya geçmenizi sağlar. Lütfen dikkat sadece bir bardak içilmeli, abartılırsa, o da uykunuzu kaçırabilir. Her şey miktarda ve zamanda yatar.

Saygı, sevgi ve dostlukla kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum