Ahde vefa...

Geçmişten önemli bir anı

Bundan tahminen on yıl önce bana verilen bir görevi yerine getirmiştim. Yazlık komşum olan Mehmet amcayı anlatmaya çalışmıştım. Mehmet Amca yetmiş beş yaşına gelince daha önce yaptığı soğuk demirciliğinden kendisini emekli ederek işlerini çocuklarına devretmiş. Kendisi de Kuşadası’nda bulunan yazlığına gelmiş. Fakat yıllarını soğuk demircilik yaparak geçiren büyük usta, boş duramayınca yetmiş beş yaşından sonra resim yapmaya başlamış.

Her sabah kalktığımda Mehmet amcayı önünde tuvali elinde fırça ile yağlı boya resmi yaparken görürdüm. Evin önünden geçerken “kolay gelsin Mehmet Amca” der yürürdüm. Ama benim önüme geçerek beni ısrarla balkonuna davet ederek yaptığı resimleri gösterir sonrada bir kahve içelim diye ısrar ederdi.

Mehmet amca sanki doğayı fırçasından önündeki tuvale yansıtmasını bilen usta bir ressamdı. Çok güzel resimler yapıyordu. Ben Mehmet Amca sen bu güzel resimleri yapmadan önce hiçbir resim kursuna gittin mi? veya bir resim öğretmeninden ders aldın mı? Diye sorunca bana kısaca hayat hikâyesini anlattı.

Karpuzlu ilçesinin Gölcük köyünde 1926 yılında doğduğunu o günün koşullarında çocukluğunun yoksulluk içinde geçtiğini babasına yardım etmek için ilkokul ikinci sınıfından ayrılmak zorunda kalmış.

24 yaşında evlenmiş bu evlilikten iki evlat sahibi olan Mehmet Amca otuz beş yaşına kadar köyünde çalışmış daha sonrada Germencik ilçesine yerleşmiş. Germencik’te ilk soğuk demirci ustası olarak işine devam etmiştir. 1974 yılında Aydın ve çevresinde ilk güneş enerjisini yaparak belleklerde kalmıştır.

Yukarda da arz ettiğim gibi 75 yaşında kendini emekli ettikten sonra resim yapmaya merak sarmış ve vefatına kadar resim yaparak boş zamanlarını değerlendirmiştir.

Bu yoğun yaşam tarzına kalbi yenik düşmüş 4 Haziran 2007 günü Hakkın rahmetine kavuşmuştur.

Sağlığında ben Mehmet Amcaya “Bu yaptığın tabloları sergileyelim epey tablon var ”dediğimde “Valla bende isterim müdürüm ama nasıl sergileyeceğiz hem ben kimseyi tanımıyorum hem de bir sürü masraf gerekiyor diye hayıflanırdı.

Mehmet amcanın bu yaptığı resimleri sağlığında sergilenmesini çok istediğini bildiğimden bu vasiyetini yerine getirmek de bana düştü.

Benim oturduğum Üçgözler Sitesinde komşum olan aynı zamanda Aydın Belediyesinde belediye meclis üyesi ve komisyon başkanı olan değerli insan Saadet Kavasgil hanıma konuyu açtım yardımlarını istedim. Sadet hanım benim bildiğim birkaç Sivil Toplum kuruluşlarında da başkanlık yaparak toplumsal faaliyetlerde önderlik yapan değerli bir hanımefendi.

Yazlıktan Aydın’a döndükten sonra bir gün cep telefonum çaldı. Arayan Saadet Hanımdı. ”Mehmet Bey sen Kuşadası’nda bir sergiden bahsetmiştiniz ne oldu bu fikrinizden vaz mı geçtiniz”? Dedi.

“Hayır, vazgeçmedim Saadet Hanım ben aynı heyecanla varım” dediğimde “o zaman yârin ikide belediyeye gelin görüşelim” diye beni belediyeye davet etti. Ertesi günü Belediye binasında Saadet hanımla buluşup konuyu görüştük. Ben Saadet hanıma Mehmet Amcanın çocukları ile konuştuğumu onlarında bu resimlere çerçeve ve diğer masraflarını karşılayacak mali güçlerinin olmadıklarını söylediklerini anlattım. Saadet hanım gerekli yerlere telefon ederek bazı yardım isteğinde bulundu. Hepsi de Saadet hanımın isteklerini severek karşılayacaklarını belirttiler. Ayrıca benim de çok sevdiğim Ticaret Odası başkanı Hakkı Dokuzlu’ ya durumu anlatıp yardım istedim. Hakkı bey bana “Ağabeyi üzerime ne düşerse yanınızdayım” dedi. Bu hususta görüştüğüm bütün dostlarda yardım ve destek verecekleri hakkında söz aldım.

Ama sağ olsun Saadet Hanım sergi için bütün masrafları kendisi ve belediyenin sponsorluğunda karşıladı. Sergilenecek resimleri, resim öğretmeni Vildan hanımın titiz incelemesi sonucundan sonra sergileme çalışmalarına başlandık.

Recep Yazıcıoğlu Sergi salonunda 05.01.2010 Salı günü çok güzel bir katılımla bu işi başardık.

Benim konuşmamdan sonra kurdeleyi kesmek için bizlere bu kadar yardım ve desteklerini esirgemeyen Saadet hanımı kurdeleyi kesmesi için davet ettim.

Saadet hanımda Merhum Mehmet Amcanın oğlu, C.H.P il başkanı Minnet ve saygıyla andığım rahmetli Tunç Aytur ve değerli hanımı ile birlikte kurdeleyi keserek sergimizi hayırlı olsun dilekleri ile açtı.

Bu Mehmet Amcanın sergisine çiçek ve çelenk gönderen değerli dostlarım başta Aydın Ticaret odası başkanı Hakkı dokuzlu olmak üzere C.H.P ve D.S.P. Parti il başkanları, Aydın Ticaret Odası İlköğretim okulu, Sıla Kitap evi, Sayın Avukat Sadık Şenoğlu gibi daha pek çok değerli dostlarım bizzat çelenk ve çiçek göndererek bizleri onurlandırdılar. Buradan bütün bu değerli dostlarıma bu ince düşüncelerinden dolayı teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. Ayrıca sergiyi gezdikten sonra düşüncelerini ve yapılanlara çok memnun olduğunu bildiren arkadaşım ve dostlarıma da teşekkür ederim.

Açılışta değerli insan Saadet hanımın “Ben vefat eden bir kişinin resim sergisini ilk defa açıyorum “ dediği gibi “Bu bir ölüye yapılan ahde vefa örneğidir ”dedi.

Bizde Mehmet Amcamıza olan borcumuzu Ahde vefa olarak bildiğimizden ve onu unutmadığımızı ve unutmayacağımız gösterdik.

Yattığın yer nur olsun Mehmet amcam.

++++++++++++++++++++++++++++++++

Geçenlerde dostum arkadaşım Ahmet Keleşoğlu da milli Aydın Bankası salonunda “Taşların dili” diye çok güzel emek vererek sergilediği bu sergi halkımız tarafından ilgi ile izlendi. Ahmet Beye bundan sonrada sergilerine devam etmesini dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum