AK Parti, CHP ve İYİ Parti’de son durum

Şuan ki tabloya bakarsak seçimler mayıs ayında yapılacak. Resmi olmayan ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilan ettiği tarih 14 Mayıs. Cumhur İttifakı adayı çoktan belirledi. Recep Tayyip Erdoğan bir kez daha Cumhurbaşkanı seçilmek için ter dökecek. Millet İttifakı ise adayını hala belirleyemedi.

AK Parti Aydın cephesinden bakarsak; milletvekili listelerinde kimlerin olacağı/olmayacağı şimdiden konuşulmaya başlandı. Partinin Aydın teşkilatında aktif olarak görev alanların aklında ise tek bir soru var şuan için: Milletvekili aday adaylığı için görevinden istifa etmesinin ardından Ömer Özmen’in yerine getirilen İl Başkanı Gökhan Ökten’in yönetimini nasıl şekillendireceği.

Gökhan Ökten’i çok uzun zamandan beri tanırım. İl Gençlik Kolları Başkanlığı, Merkez İlçe Başkanlığı ve il yönetim kurulu üyeliği gibi AK Parti’nin değişik kademelerinde görev aldı. Üstlendiği her görevde yaptığı başarılı çalışmalarla adından söz ettirmeyi bildi. AK Parti Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir’in görevlendirdiği milletvekillerinin gözetiminde teşkilat yoklaması yapıldı.

Ne diyor atalarımız, emeksiz, yemek olmaz…

Tarlada iziniz olsun ki harmanda yüzünüz olsun…

İz bırakmış ve genel merkezin de dikkatini çekmiş olmalı ki; Bazı partililerin, “Atamanın il yönetimi içinden yapılması isabetli olur” görüşünü savunuyor olmasına rağmen il yönetimi dışından AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dört aday arasından seçilerek, il başkanlığı koltuğuna oturdu.

4 Şubat Cumartesi günü Nazilli'de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ağırlamak suretiyle il başkanlığındaki ilk sınavını verecek olan Ökten, iyi bir yönetim oluşturarak bir an önce çalışmalara başlamak, Aydın’da gündemi tayin eden bir yapı kurmak, çıtayı yükseltmek zorunda. Gece gündüz çalışma yapmak, vatandaşa dokunmak geleceğe yapılacak en önemli katkıdır… AK Partililerin kendisinden beklentisi; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güvenine boşa çıkarmamaktır.

***

CHP Aydın’da uzun süredir enteresan işler oluyor. Millet İttifakı bileşenleri iktidar hesapları yapsa da Aydın CHP’de her şey eski tas eski hamam. Oy artıracak bir çalışma yapılmadığı gibi parti içinde büyük bir kutuplaşma da devam ediyor.

Malum CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır milletvekili adayı olmak için istifa etti. Doğal olarak yönetim toplanıp yeniden il başkanı seçmesi bekleniyordu. İşte o noktada devreye Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu girdi. Genel Merkez’den yeni il başkanı olarak Hikmet Saatçi’nin atanmasını istedi.

Sabahtan akşama kadar demokrasi naraları atan CHP’den söz ediyoruz. AK Parti’ye yönelik “tek adam”, teröre bulaşan belediye başkanlarının yerine kayyum atanmasını eleştiren CHP kendine gelince kayyum il başkanı ataması yaptı. Şimdi çıkın CHP tabanına sorun bakalım kaç kişi Hikmet Saatçi’nin il başkanı olmasını doğru bulup, destekliyor.

2018 Genel seçimlerinin ardından CHP’nin seçim yapmayacağını söyleye söyleye 2023 seçim arifesine geldik. “Haklı çıktım” demeyi sevmem ama CHP’de yaşananlar beni haklı çıkardı. Kayyum il başkanı Saatçi’nin ilk icraatı ön seçim talebinde bulunan CHP Kuyucak İlçe Örgütü’nü görevden almak oldu.

Şimdi CHP Genel Merkezi, milletvekili listesini kendisi yazacak. Ön seçim yok. Genel Merkez Özlem Çerçioğlu’ndan başkasını dinlemeyecek. Parti tabanını dikkate almadığını kayyum il başkanı atamasıyla gösteren Genel Merkez, milletvekili listesinde de CHP’lileri yeni bir travma yaşatacak.

Kısaca, demokrasi kelimesini çok kullanan CHP’de demokrasinin D’sine rastlamak mümkün değil.

***

İYİ Parti Aydın İl Başkanlığı’nın 2. Olağan Kongresi gerçekleşti. İki adaylı seçimlerde hem demokrasi rüzgarı esti hem güçler savaşı yaşandı. Ve sanıyorum bir miktar da başkaldırı vardı…

Özlem Çerçioğlu’nun “Seni görevden aldıracağım” dediği İl Başkanı Süleyman Demirci’nin katakulliyle partiden ihracı sonrası yerine Kurucu İl Başkanı Recep Taner ile Ahmet Ertürk’ün yarıştığı bir kongreye şahit olduk. Her iki aday aslında güçlü isimlerdi. Sonuçta kazanan da Taner oldu.

2009 yerel seçimine MHP adayı olarak giren Hüseyin Aksu ile birlikte MHP’ye katılan Ahmet Ertürk, MHP Aydın İl Başkanlığına aday olduysa da “Hüseyin Aksu’nun adamı” yaftası nedeniyle başarılı olamamıştı.

Ahmet Ertürk yaşanılanlardan ders alsaydı, herhalde bugünkünden farklı bir sonuç alırdı. Ama insanoğlunun doğasında ders almak diye bir şey yok. Bu nedenle hatalar hep tekrarlanıyor...

İYİ Parti il kongresinde de tarih tekerrür etti. Bu defa başka bir yaftayla seçime girdi, Ahmet Ertürk. Süleyman Demirci’nin karşısında seçim kaybeden Cemal Sarı’yı destekleyen ilçe başkanlarının hepsini yanına alması nedeniyle “Yaşar Çelebi’nin adamı” yaftası üzerine yapıştı. Bu yafta olmasaydı belki sonuç değişebilirdi ama hüsran oldu.

Peki şimdi ne olacak? En zor iş Başkan Recep Taner ve ekibinin. Herkesi kucaklamak ve bir araya getirmek zorundalar. Bırakın kendi içinde kaybetmeye, dışardan oy kazanmaya ihtiyaç olan bir dönemden geçiliyor…

CHP’nin “Özlem Çerçioğlu Partisi” haline gelmesi, ön seçim yapmaması gibi nedenler, rüzgarın İYİ Parti lehine esmesine neden oluyor. Ancak İYİ Parti ve Recep Taner’in önünde handikaplar var.

Bunlardan birincisi:

Süleyman Demirci’nin ihraç edilmesinde parmağı olan Özlem Çerçioğlu’nu partiden uzak tutması lazım.

İkincisi:

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın ismini kullanarak, Yaşar Çelebi’nin paralel yönetim oluşturmasına izin verilmemesi lazım.

Mehmet Akif’in şu dizelerini akılda tutalım…

'Tarih'i 'tekerrür' diye tarif ediyorlar;

Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?.."

Bakalım İYİ Parti’de her şey eskisi olacak mı?

Son durum şimdilik bu kadar…

Partileri izlemeye devam edeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum