Ak Parti İl Başkanının Ankara’da Belirlenmesi

Düşünebiliyor musunuz?

Aday olmak isteyeceksin, Ankara’da huzura çıkacaksın.  

Onca adam sıraya dizildikten sonra denilecek ki;

“Senin, senin adaylığını uygun görmedim, filancayı seçtim…”

Haydi, dön bakalım gerisin geriye.

Aday olma hakkına alenen ipotek konuluyor.

Senin yerine başkası, bir seçen belirleyici oluyor.

Hani parti içi demokrasi?

Parti üyesinin seçme ve seçilme hakkı nerede?

Adayı ve üyeyi sandıktan mahrum bırakmak hak mı?

***

17 Ocak Cumartesi günü sonucu önceden belli Aydın Ak Parti İl Kongresinde Kendi bir oyunun bile yeteceği Sayın Av. Ömer Özmen il başkanı oldu, tebrik ederiz.

Biliyorsunuz Ak Parti Efeler ilçe Başkanı da belirlenmişti. Ama aslen Koçarlılı,  Levent Sabancı, aday olmuş kaybedersem sandıkta kaybedeyim diyerek sonuçta bir dik duruş göstermişti.

İktidar partisinden milletvekili aday adayı olmanın ve Ak Partiliğinin tescillenmesinin avantajı adına birçok kişinin müracaatı ve bürokrat istifası beklenmektedir. Mehmet Sadık Atay, Cengiz Altıntaş, Osman Girgin ile mevcut vekiller yanında, istifaları beklenen Mustafa Savaş, eğitimci Serpil Şahbudak da aday adaylığı için ilk adı geçenlerden…

***

MHP’de tek adaylı ilçe kongreleri yapılmaktadır.

28 Şubat’ta Aydın MHP il kongresi bir diklenen olmaz ise, sadece bir tek aday ile bu süreç tamamlanacaktır.

MHP’de durmaksızın tek adam gölgesinden dert yanmaktalar. Dert yandıklarının gölgesini gördüklerinde ise, sus pus olup esas duruşa geçerek tam aksi bir tavır sergilemekten geri durmamaları da şaşırtıcı bir yandan.

Geçtiğimiz Perşembe BŞB Meclisinde ani çıkışlarıyla, açıklamalarıyla Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın ve İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale gündemdeydi. Mecliste çoğu madde oybirliği ile kabul edilirken, bazı maddelerde İncirliova Belediye Başkanı MHP’li Gürşat Kale’nin çekimser oyu ile kabul edildi. Kale’nin çekimser oy kullandığı maddelere diğer MHP’li üyeler kabul oyu kullandı.

Bu arada Başkan Gürşat Kale’nin, Altı Nokta Körler Derneği’ne yapılacak yardıma bile çekimser oy verdiği iddiaları da şaşkınlıkla karşılanır.

Yaklaşan genel seçimlerde Ali Uzunırmak, Recep Taner, Fevzi Köse, Ahmet Kaya, Vedat Karabulut, Ertuğrul Kumcuoğlu, Pınar Öncel, Müfit Kır ve MHP Nazilli İlçe Başkanı Kürşat Engin Özcan’ın adı geçmektedir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı müşaviri, Büyük Menderes havzası Toplulaştırma Başkanı, önceki dönem Aydın 7.sıra milletvekili adaylarından, Hasan Duman’ın aday adaylığı için istifaya hazırlandığından da söz edilmektedir.

***

CHP İl Başkanı Hikmet Saatçı ve 17 İlçe Başkanının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda parti tabanının talebi olarak CHP Efeler İlçe Başkanı Bayram İnci’nin kaleme aldığı 2015 Genel Seçimlerinde milletvekillerimizin belirlenmesinde, kontenjan uygulaması olmadan tüm üyelerimizin katılımıyla ön seçim yapılması açıklaması yapılır. Bu talep 15 Ocak günü Aydın CHP İl Başkanı ile birlikte 17 ilçe Başkanının tamamının da yer aldığı heyetçe CHP Genel Merkezi ziyaret edilerek Genel Başkan’a sunulur. Sonuçta örgüt ilk adım olarak görevini yapmıştır.

Ey gözünü sevdiğim Demokrasi!

CHP’de kurultaylarda Genel Başkanlık seçiminden tutun da il ve ilçe seçimlerine kadar demokrasinin özümsendiği bir başka parti yok…  Birden fazla adayla kıran kırana geçen seçimler partide ve parti içinde demokrasinin göstergesi olmakta…

Aydın’ın mevcut CHP milletvekillerinin yanı sıra Nilüfer Ünüvar, Dr. Serap Barlas, Av. Nebahat Ürün, Hüseyin Yıldız aday adaylıklarını açıklamışlardır. Fatih Atay, Saadet Kavasgil, Cavit Yenipazarlı, Ali Ulvi Akoğlu, Ahmet Gümüş, Mustafa Müftüoğlu, Erdal Demir, Erdal Algan, Av. Süleyman Bülbül ve Esat Altungün aday adaylığı için adı geçenlerdendir. Bu sayının 20-25 arasında olacağı anlaşılmaktadır.

Önümüzdeki haftalarda ise, Ferda Erkut Çağlar’ın da aday adaylığını açıklaması beklenmektedir.

***

Tek adaylı girilen kongrelerde adayların bazen zorlamalarla, bir seçenin dudağından çıkan sözlerle teke indirilmesi demokrasi ile nasıl bağdaşır. Oysa her aday sandığa katılmalı ve sandıkta yerini görmeli hatta dersini almalıdır. Bazı partiler tek adayla seçime giderek Osmanlı Maarif Nazırının sözlerini anımsatırcasına sorunsuz yönetim ve itaatkâr adam yolunu seçerek parti içinde aykırı seslere neden olmamak adına bu yolu seçmekteler. Toplumda ve de siyasette yozlaşma yaşanmakta…

Otoriterleşme adımlarıdır bu aslında.

Parti içinde üyenin hakkına gem vurmaktır.

Seçme ve seçilme özgürlüğü yara almaktadır.

Neticede Demokrasi, işlerliğini kaybetmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum